Thorbjörn Fälldin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thorbjörn Fälldin
Thorbjörn Fälldin 1967.jpg
Ruotsin pääministeri
8. lokakuuta 197618. lokakuuta 1978
12. lokakuuta 19798. lokakuuta 1982
Monarkki Kaarle XVI Kustaa
Edeltäjä Olof Palme
Ola Ullsten
Seuraaja Ola Ullsten
Olof Palme
Tiedot
Syntynyt 24. huhtikuuta 1926 (ikä 89)
Ruotsin lippu Högsjö, Ångermanland
Puolue Keskustapuolue
Puoliso Solveig Fälldin
Ammatti maanviljelijä

Nils Olof Thorbjörn Fälldin (s. 24. huhtikuuta 1926) on ruotsalainen poliitikko keskustapuolueesta. Hän toimi kolmen hallituksen pääministerinä vuosien 1976 ja 1982 välillä ja puolueensa puheenjohtajana vuosina 1971–1985. Kun hänestä tuli pääministeri vuonna 1976, hän oli ensimmäinen muusta kuin sosiaalidemokraattisesta puolueesta valittu pääministeri Ruotsissa neljäänkymmeneen vuoteen.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fälldin varttui maanviljelijäperheessä Ångermanlandissa ja ryhtyi itsekin maanviljelijäksi. Ruotsin valtiopäiville hän nousi vuonna 1958.

Vuonna 1969 hän voitti kilpailun puolueensa varapuheenjohtajuudesta Johannes Antonssonia vastaan ja vuonna 1971 hän seurasi Gunnar Hedlundia puolueen puheenjohtajana.

Vuonna 1973 Fälldin ehdotti keskustapuolueen ja kansanpuolue liberaalien yhdistämistä. Ehdotus ei saanut kuitenkaan keskustapuolueen jäsenistön enemmistön tukea.

Koska keskustapuolue oli tuolloin Ruotsin suurin ei-sosialistinen puolue, Fälldin oli porvarien pääministeriehdokas vuoden 1976 valtiopäivävaaleissa. Porvarit voittivat vaalit ja keskustapuolue, kansanpuolue liberaalit ja maltillinen kokoomus muodostivat enemmistöhallituksen. Hallitusyhteistyötä leimasivat kuitenkin riidat ydinvoiman lisärakentamisesta ja Fälldin erosi pääministerin paikalta vuonna 1978. Kansanpuolue liberaalit muodosti Ola Ullstenin johtaman vähemmistöhallituksen.

Vuoden 1979 valtiopäivävaalien jälkeen Fälldin sai uudelleen pääministerin paikan ja hän muodosti toisen hallituksensa vanhalta pohjalta. Hallitus kesti kaksi vuotta, kunnes maltillinen kokoomus jätti hallituksen veropolitiikkaa koskevien erimielisyyksien vuoksi. Keskustapuolueen ja kansanpuolueen hallitus jatkoi vuoden 1982 vaaleihin asti, joissa Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue palasi valtaan.

Vuonna 1985 tulleen toisen vaalitappionsa jälkeen Fälldin jätti puolueensa puheenjohtajuuden ja myöhemmin samana vuonna myös parlamenttipaikkansa. Jätettyään politiikan hän on toiminut muun muassa Föreningsbankenin ja Televerketin hallitusten puheenjohtajana.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Björn Elmbrant: Fälldin (1991)
  • Dick Erixon: Rikstingstalen: en studie av Thorbjörn Fälldins Budskap (1996)
  • Thorbjörn Fälldin: En bonde blir statsminister (1998)
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.