Thief II: The Metal Age

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thief II: The Metal Age
Kehittäjä Looking Glass Studios
Julkaisija Eidos Interactive
Jakelija Steam, GOG.com ja Humble Store
Ohjaaja Steve Pearsall
Suunnittelija Tim Stellmach
Säveltäjä Eric Brosius
Pelisarja Thief
Pelimoottori Dark Engine
Julkaistu
  • NA 29. helmikuuta 2000
Lajityyppi hiiviskely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto CD-ROM
Vaatimukset 266 MHz CPU, 48 MB muistia, 8 MB videomuistia, 4X CD-ROM -asema, DirectX 7.0, 250 MB kiintolevytilaa, Windows 95
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Thief II: The Metal Age (lyhyesti Thief II) on Looking Glass Studiosin kehittämä ja Eidos Interactiven julkaisema ensimmäisen persoonan hiiviskelypeli, joka julkaistiin vuonna 2000 Microsoft Windowsille. Peli on jatko-osa vuoden 1998 pelille Thief: The Dark Project.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä pelaaja omaksuu mestarivaras Garrettin roolin.

Garrettilla on aseita, vaikka pelissä koitetaankin välttää kontaktia vihollisten kanssa. Hän taistelee edellisen osan tapaan pääasiassa miekan, pampun ja jousen avulla. Garrett on saanut aseistuksekseen uusia esineitä ja taikajuomia. Uusi nuolityyppi on köynnösnuoli, joka toimii köysinuolen tavoin. Uusiin esineisiin kuuluu muun muassa tiedustelupallo, joka toimii valvontakameran tavoin ja välittää Garrettin mekaaniselle silmälle kuvaa paikasta, minne se on heitetty.

Toisin kuin edellisessä osassa, Thief II:n tasot suunniteltiin ennen juonen kirjoittamista, minkä ansiosta ne ovat laajempia ja vähemmän lineaarisia. Lisäksi tehtävissä on edellistä osaa vähemmän hirviöiden väistelyä ja enemmän kaupungissa tapahtuvaa varastelua.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on edellistä osaa vieläkin steampunk-sävytteisempi, ja maailma on saanut Viktoriaanisen ajan piirteitä. Vasaran veljeskunta (engl. The Order of the Hammer) on lähes kokonaan kadonnut, ja heidän paikkansa on ottanut edelleen samaa jumalaa, Rakentajaa (The Builder) palvova järjestö nimeltä Mekanistit (Mechanists), johtajanaan Karras. Mekanistit ovat kaikesta päätellen Vasaran veljeskuntaa hyvätahtoisempia, ja ovat rakentaneet ilman erillistä korvausta uusia mekaanisia laitteita, kuten valvontalaitteita ja höyrykäyttöisiä valvontarobotteja, eri puolille kaupunkia. Mekanistit käyvät myös taistelua katoavia luonnonpalvojia, Pakanoita (Pagans) vastaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Garrett auttaa vanhaa ystäväänsä Bassoa, jonka kihlattu Jenivere on pakkotyössä. Garrett auttaa Bassoa ja Jenivereä pakenemaan sekä vetäytymään rehellisen perhe-elämän pariin. Tämän jälkeen Garrett suuntaa sataman varastoalueelle ja saa viestin ”vanhalta ystävältään”, joka palkkaa Garrettin lavastamaan seriffi Truartin apulaisen Hagenin syylliseksi todistesäilön tyhjennykseen. Garrett murtautuu Shoalsgaten poliisiasemalle. Paluumatkalla Garrett jää vartijoiden väijytykseen, mutta onnistuu pakenemaan, viemään kotoaan tarpeellisia välineitä ja katoamaan paikalta.

Keepers-salaseura ottaa Garrettiin yhteyttä. He antavat Garrettin kuulla profetiaa metallikauden alusta ja pyytävät tätä ottamaan selvää, mitä Truart ja Mekanistit aikovat. Garrett menee Mekanistien seminaariin ja salakuuntelee, kun Karras esittelee Truartille uusinta keksintöään, jonka avulla ihmiset voidaan muuttaa mekaanisiksi palvelijoiksi. Truart puolestaan lupaa tuoda Karrasille kaikenlaista roskaväkeä, joka voidaan huoletta muuttaa palvelijoiksi. Truart ei kuitenkaan tiedä, että Karras nauhoittaa keksimänsä fonografin avulla Truartin lupauksen kiristääkseen häntä myöhemmin. Garrett kiristää Truartia itse ja päättää varastaa Karrasin äänitteen. Hän kopioi pankkiholvin avaimen ja murtautuu pankkiin. Garrett murtautuu Truartin kotiin ja löytää Truartin murhattuna. Ainoa johtolanka on vartioston luutnantin Mosleyn avainrengas. Garrett seuraa Mosleytä ja huomaa, että tämä tiputtaa viestin salaiseen kohtauspaikkaan, josta tuntematon mies noutaa viestin. Viestinviejä osoittautuu yhdeksi pakanoista. Mekanistit haavoittavat viestinviejää, ja tämä pakenee hautausmaalle, jonne mekanistit eivät uskalla mennä. Garrett seuraa viestinviejää ja löytää taikaportaalin hautaholvista.

Taikaportaalin toisella puolen Garrett löytää itsensä metsän keskeltä pakanoiden kylästä, jossa mekanistit olivat tehneet tuhojaan. Kylästä Garrett ajautuu Kaaoksen kitaan ja kohtaa Viktorian, joka on edelleen vihainen Garrettille siksi, että tämä tappoi Tricksterin (pelissä Thief: The Dark Project). Garrett ja Viktoria ryhtyvät yhteistyöhön, koska Karras ja Mekanistit ovat heidän yhteinen vihollisensa. Viktoria kertoo, että Mekanisteilla on salainen Cetus-projekti, josta Garrett lähtee etsimään lisätietoja.

Karras on kutsunut seurapiirit juhliin Angelwatchin torniin, jonne Garrett päättää mennä kaupungin kattoja myöten. Sisällä paljastuu, ettei Karras itse ole paikalla, vaan hän esittelee paikkoja fonografinauhoitusten kautta. Karras on rakentanut paljon mekaanisia palvelijoita, joita hän on lahjoittanut ylimyksille. Garrett löytää Cetus-projektia koskevia papereita Karrasin kassakaapista. Vaikka Viktoria tietää paljon Cetus-projektista, Garrettin löytämissä papereissa esiintyy uusi nimi. Garrett suuntaa Markham’s Islen majakkasaarelle etsimään projektin vastuumiestä, veli Cavadoria, sekä kadonnutta pakanoiden agenttia. Saarelta löytyy maanalainen tukikohta ja mystistä ruostekaasua säiliöissä. Cetus paljastuu Cetus Amicus -nimiseksi sukellusveneeksi, jonka kyydissä Garrett salamatkustaa papereissa mainitulle K.D.-alueelle, jossa Cavador hoitaa tutkimuksia. Garrett huomaa, että K.D. onkin Karath-Din, kadonnut kaupunki, jossa hän kävi edellisessä pelissä. Mekanistit näyttävät etsivän kaupungista muinaisia esineitä. Garrett tainnuttaa Cavadorin ja vie tämän pois kaupungista Viktorian kuulusteltavaksi.

Käy ilmi, että muuan lordi Gervaisius oli ostanut aiemmin kadonnesta kaupungista löytyneitä esineitä. Garrett lähtee tutkimaan hänen kartanoaan. Garrett onnistuu saamaan käsiinsä niin naamion kuin kultivaattorilaitteenkin. Palat alkavat lopulta loksahtaa paikalleen: Karras aikoo kauko-ohjata palvelijoita Soulforgen tehtailta käsin, ja kun Soulforge on suljettu ilmatiiviisti, hän aikoo räjäyttää kaikki palvelijat, vapauttaen myrkyllisen ruostekaasun, joka tuhoaa kaiken tieltään. Viktoria hyökkää Soulforgeen ja Garrett saapuu hänen perässään, valitettavasti liian myöhään; Viktoria uhraa itsensä yrittäessään täyttää Soulforgea kasveilla.

Garrett käyttää Soulforgen koneita ja onnistuu rakentamaan laitteen, joka lähettää eri signaalia kuin Karrasin laite: uusi signaali käskee kaikki palvelijat Soulforgeen ennen kuin Karras sinetöi Soulforgen ja räjäyttää palvelijat. Garrett asentaa laitteen ja vaihtaa kaikki lähetysantennit lähettämään omaa signaaliaan ennen kuin Karras huomaa mitään. Lopulta Karras räjäyttää itsensä Soulforgen mukana. Viktorian kuolemaa hiljaa sureva Garrett saa kuulla vanhalta ystävältään Artemukselta, että ennustukset kertoivat Viktorian ja Karrasin kuolemasta. Garrett käskee Artemusta kertomaan lisää.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lisäosat ja modit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka pelille oli suunnitteilla Thief Goldin tapainen laajennettu painos Thief II: Gold, sitä ei ehditty julkaista, sillä Thief II jäi Looking Glass Studiosin viimeiseksi julkaistuksi peliksi sen lopettettua toimintansa toukokuussa vuonna 2000.

Kuten Thief Goldin tapauksessa, myös Thief II:n mukana julkaistiin DromEd-kenttäeditori. Thief II:lle julkaistaan edelleen fanien tekemiä tehtäviä. Yksi kuuluisimmista Thief II -projekteista on Thief 2X: Shadows of the Metal Age, 13 tehtävän lisälevy.

25. syyskuuta 2012 Thief II sai uuden epävirallisen[1] binääripäivityksen. Se sisältää lukuisia bugikorjauksia ja pelimoottorin rajoitusten avartamisia. Päivityksen lähde on todennäköisesti verkkoon vuodettu Sega Dreamcastille keskeneräiseksi jäänyt Thief II projekti jonka lähdekoodi sisälsi myös täydellisen PC-version. Uusi versio on yhteensopiva Windows 7 ja Windows 8 -käyttöjärjestelmien kanssa ja toimii uusilla prosessoreilla ja näytönohjaimilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]