Theater des Westens

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Theater des Westens Berliinissä

Theater des Westens (sananmukaisesti Lännen teatteri tai Länsiteatteri) on yksi Berliinin tunnetuimmista musikaali- ja operettinäyttämöistä. Se sijaitsee Kantstraßella Charlottenburgin kaupunginosassa Berliinin läntisessä keskustassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteri rakennettiin vuosina 1895–1896 historismin tyyliin arkkitehti Bernhard Sehringin suunnitelmien pohjalta. Se avattiin 1. lokakuuta vuonna 1896 Holger Drachmannin näytelmällä Tausendundeine Nacht. 25. elokuuta vuonna 1912 teatteria vahingoitti tulipalo ja se rakennettiin uudelleen. Vuonna 1922 teatteri muutettiin oopperataloksi ja sille annettiin nimi Große Volksoper (Suuri kansanooppera). Ooppera kuitenkin suljettiin vuonna 1924.

Vuonna 1933 teatteri avattiin uudelleen nimellä Volksoper kansallissosialistisen Kraft durch Freude -ohjelman tuloksena. Teatteri suljettiin toisen maailmansodan melskeissä vuonna 1944 ja se vaurioitui myöhemmin Berliinin ilmapommituksissa. Sodan jälkeen teatteri jälleenrakennettiin ja sinne muutti Städtische Oper Berlin eli Berliinin kaupunginooppera (nykyinen Deutsche Oper Berlin). Kaupunginoopperan oma rakennus Bismarckstraßella oli tuhoutunut sodassa täysin, mutta vuonna 1961, uuden rakennuksen valmistuttua samalle paikalle, Kaupunginooppera muutti sinne takaisin.

Kaupunginoopperan muutettua pois Theater des Westensistä tuli jälleen musikaali- ja operettiteatteri. Ensimmäinen vuonna 1961 teatterissa esitetty musikaali oli Frederick Loewen My Fair Lady. Vuonna 1962 teatterirakennusta uudistettiin ja laajennettiin. Vuonna 1978 restauroitiin teatterisali Sehringin alkuperäisiä suunnitelmia mukaillen. 1980-luvulla oli rakennuksen muiden osien vuoro saada takaisin alkuperäisilme.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 52°30′21.40″N, 13°19′44.62″E