The Theory of Everything

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Theory of Everything
Ayreon
Studioalbumin The Theory of Everything kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  2013
 Tuottaja(t) Arjen Anthony Lucassen
 Tyylilaji Progressiivinen metalli
 Kesto 89.54
 Levy-yhtiö Inside Out Music
Listasijoitukset

Suomi 28.[1]

Ayreonin muut julkaisut
01011001
2008
The Theory of Everything
2013
The Theater Equation
2016

The Theory Of Everything (tyylitelty ŦĦΣ ŦĦΣΦɌ¥ ΦƑ ΣVΣɌΨŦĦIΠG) on hollantilaisen muusikon Arjen Anthony Lucassenin progressiivisen metalli/rock -oopperaprojekti Ayreonin kahdeksas studioalbumi, joka julkaistiin 28. lokakuuta 2013.

Kuten jokainen Ayreon-albumi, se on konseptialbumi, jossa jokaista hahmoa esittää ainutlaatuinen laulaja; Se on kuitenkin erillään useimpien Ayreon-albumien tieteiskirjallisuudesta, sen sijaan se toimii itsenäisenä tarinana, joka sijoittuu nykyaikaan. Tarinassa nuori tiedemies pyrkii ratkaisemaan kaiken teorian, selityksen maailmankaikkeuden kaikille näkökohdille, navigoidessaan levottomassa mielenterveydessään ja henkilökohtaisessa elämässään.  Lucassen sävelsi kaiken musiikin ja kirjoitti tarinan ja sanoitukset tyttöystävänsä Lori Linstruthin kanssa, mikä teki siitä ensimmäisen Ayreon-albumin, jolla hän jakaa kaikkien kappaleiden sanat.

Projektille tyypilliseen tyyliin albumilla on useita vierailevia laulajia kuvaamassa albumin hahmoja, mukaan lukien Tommy Karevik Kamelotista ja Seventh Wonderista, Marko Hietala Nightwishista ja Tarotista, Cristina Scabbia Lacuna Coilista ja Asia ja entinen King Crimsonin jäsen John Wetton. Mukana on myös useita vierailevia muusikoita, kuten kosketinsoittajat Rick Wakeman (ex-Yes), Keith Emerson (ex-Emerson, Lake & Palmer), Jordan Rudess (Dream Theater) ja kitaristi Steve Hackett (ex-Genesis). Se on Lucassenin ensimmäinen yhteistyö kaikkien albumin laulajien kanssa, lukuun ottamatta taustalaulaja Wilmer Waarbroekia, joka lauloi jo Lucassenin sooloalbumilla Lost in the New Real.

Lucassenin mukaan albumi on "neljä pitkää kappaletta, jotka on jaettu eri osiin", ja jokainen kappale on pidempi kuin 20 minuuttia ja yhteensä lähes puolitoista tuntia musiikkia.  Segmenttien kokonaismäärä on 42, mikä on vastaus perimmäiseen kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta The Hitchhiker's Guide to the Galaxy -kirjassa, jonka Lucassen tunnustaa suoraksi viitteeksi.  18. joulukuuta 2013 Lucassen julkaisi YouTubessa ilmaisen version albumista, jossa kaikki laulut laulaa Waarbroek.

Kaiken teoria oli kaupallinen menestys ja sai kiitosta yleisöltä ja kriitikoilta, jotka ylistivät sen instrumentaaliosuuksia, laulunkirjoitusta, tarinaa ja laulajien esityksiä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

01011001 julkaisun jälkeen Lucassen päätti keskeyttää Ayreonin väliaikaisesti, koska hän ei ollut innostunut jatkamaan ja myös siksi, että monet kriitikot totesivat, ettei 01011001 tarjottu mitään uutta.  Sitten hän keskittyi muihin projekteihin, kuten Guilt Machinen ensimmäiseen albumiin, Star Onen toiseen albumiin ja uuteen sooloalbumiin.

23. elokuuta 2012 Lucassen julkaisi YouTube-kanavallaan aloittaneensa uuden projektin säveltämisen, ja 9. lokakuuta 2012 paljasti sen jälleen YouTuben kautta uudeksi Ayreon-albumiksi, joka on suunniteltu vuodelle 2013.  26. maaliskuuta 2013 Lucassen paljasti seuraavan albumin nimeksi The Theory of Everything.  Siitä lähtien Lucassen paljasti asteittain uudella albumilla mukana olevat laulajat ja muusikot YouTuben kautta. 6. syyskuuta uuden albumin kuvitus ja kappaleluettelo paljastettiin Ayreonin virallisella Facebook-sivulla. Albumin kannen on maalannut usein Ayreon-artisti Jef Bertels.

Nauhoitusten aikana Lucassen kärsi kyynärpäävammasta. Hänen mukaansa se on "melko vakava" ja se oli leikattava, vain 70/80% onnistumistodennäköisyydellä. Hän päätti kuitenkin olla leikkaamatta kyynärpäätään välittömästi, koska se viivästyttäisi The Theory of Everything -albumin julkaisua, ja jatkoi äänittämistä kivusta huolimatta.

Lucassen kuvaili albumia "vähemmän raskaaksi ja instrumentaalisemmaksi kuin 01011001" ja mainitsi myös elokuvat A Beautiful Mind ja Rain Man inspiraationa sanoituksille.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina seuraa nuorta ihmelasta ja hänen perhettään, tyttöä, kilpailijaa ja opettajaa, joita ei ole nimetty. Ensimmäinen vaihe alkaa ("Prologue: The Blackboard") ripauksella ihmelapsen neroudesta, ennen kuin tarina palaa yksitoista vuotta taaksepäin ihmelapsen vanhempiin ("The Theory Of Everything, osa 1"). Isä työskentelee nimellisen "Kaiken teorian" parissa - joka on yhtenäinen teoria, joka selittää kaikki kosmoksen voimat. Näin tehdessään hän laiminlyö vaimonsa ja pienen lapsensa. Päähenkilö, ihmelapsi, esitellään lopulta ("The Prodigy's World") ja paljastuu, että hänen älykkyytensä tekee hänen vuorovaikutustaidoistaan olemattomia. Hän elää usein päänsä sisällä ja tuijottaa avaruuteen. Ihmiselämä ja yhteiskunta kyllästyttävät häntä eivätkä sovi asioiden suureen suunnitelmaan – hänen henkiseen malliinsa maailmankaikkeudesta.

Tarina hyppää kolme vuotta eteenpäin ("The Teacher's Discovery"), opettaja, ääni prologista, huomaa pojan älykkyyden. Kilpaileva luokkatoveri syyttää häntä huijaamisesta, ja tyttö nousee puolustamaan häntä ("Love and Envy"). Opettaja järjestää tapaamisen pojan isän kanssa ("The Gift"), jossa isä oppii, että hänen poikansa on enemmän kuin vain hankala lapsi, joka vetäytyy itseensä. Muutama vuosi kuluu ("Inertia") ja ihmelapsi yrittää tavoittaa isänsä turhaan. Lopuksi isä ja äiti päättävät, että lapsi tarvitsee lääketieteellistä apua ("The theory Of Everything, Part 2"): äiti uskoo, että lapsen on sovittava yhteiskuntaan saadakseen normaalin elämän, ja isä tajuaa lopulta, että hänen nerokas poikansa voisi auttaa häntä löytämään kaiken teorian.

Vaihe 2 käsittelee ihmelapsen käyntiä terapiassa. Otetaan käyttöön lääke, joka voisi auttaa häntä, mutta psykiatri myöntää, että se on hyvin kokeellinen. Vaikka isä on kiinnostunut, äiti vastustaa täysin kaikkea, mikä saattaa vaarantaa heidän poikansa ("Diagnosis" / "the Argument 1"). Hänen opettajansa paljastaa, että hän voisi käyttää lasta oman suosionsa lisäämiseen; tyttö paljastaa haluavansa hänen avautuvan hänelle ("Potential"). Kun ihmelapsi jatkaa elämäänsä omassa kaoottisessa maailmassaan, isä miettii, auttaako psykiatrin lääke todella ("Quantum Chaos"). Isä haluaa lapsen auttavan kaiken teoriassa ja päättää ottaa terapeutin lääkkeen ("Dark Medicine") ja syöttää sen lapselle salaa. Ihmelapsi reagoi siihen hyvin, koska tulokset ovat melkein välittömiä ja ihmeellisiä ("Alive"). Äiti on myös iloinen poikansa suuresta muutoksesta, vaikka hän ei vieläkään tiedä, että se johtuu lääkkeestä, jota hän vastusti järkkymättömästi ("The Prediction").

Vaihe 3 avautuu, kun opettaja huomaa myös ihmelapsen muutokset, mutta ihmettelee, tapahtuuko taustalla jotain epäterveellistä. Mutta hän on edelleen päättänyt auttaa ihmelasta ("Transforrmation"). Lääkkeen seurauksena ihmelapsi saa itseluottamusta ja lopulta kohtaa luokkatoverinsa, kilpailijan ("Collision"). Lopulta psykiatri kertoo isälle, että lääke voi aiheuttaa vakavan psykoosin ja harhaluuloja ja kehottaa häntä lopettamaan hoidon. Isä kertoo ihmelapselle lääkkeen antamisesta. Tuntien itsensä petetyksi, ihmelapsi pakenee ("Side Effects"). Lopulta, yritettyään löytää opettajan, ihmelapsi törmää tyttöön ja kilpailijaan ja selittää heille, mitä hänen isänsä teki. Ihmelapsi kysyy, voiko hän pysyä tytön kanssa, joka vastaa tarjoukseen epäröimättä tai vastustamatta kilpailija yrittää saada tytön jättämään ihmelapsen, sanoen että ihmelapsi käyttää häntä hyväkseen. Lannistumaton tyttö yrittää huolehtia ihmelapsesta, mutta ilman lääkettä hän vetäytyy uudelleen sisäiseen maailmaansa ("Magnetism"). Aika kuluu ja kilpailija paljastaa voivansa syntetisoida terapeutin lääkkeen, jos ihmelapsi auttaa häntä pankkiryöstössä ("Quid Pro Quo"). Kun suunnitelma onnistuu, tyttö käskee ihmelapsen lähteä, koska hän on pettynyt hänen valintoihinsa, Ihmelapsi särkyy tytön lähdöstä ("Fortune?").

Vaihe 4 alkaa kolme kuukautta ennen prologia, jossa tyttö ja äiti paljastavat avuttomuutensa päähenkilön tilanteessa ("Mirror of Dreams"). Ihmelapsi, jolla ei ole ketään kenen puoleen kääntyä, tapaa opettajan uudelleen jatkaakseen kaiken teorian kehitystä. Kun raha on nyt ihmelapselle muodollisuus, hän ostaa ja jatkaa työtään majakassa ("The lighthouse"). Isä tietää, että hänen mahdollisuutensa löytää teoria on ihmelapsessa, mutta äiti ei halua kuulla siitä enempää (" the argument 2"). Kuukausien hedelmättömien riitojen jälkeen äiti kertoo isälle, että hän jättää hänet, isä on särkynyt ja uskoo, että hänellä on vain yksi asia jäljellä ("The Parting"). myöhemmin ihmelapsi (vain päivää ennen kertomuksen alkua) näkee isänsä majakalla auttaakseen yhdistämään heidän ponnistelunsa ja saattamaan työn päätökseen. He työskentelevät jatkuvasti koko yön, ja ihmelapsi ottaa paljon suuremman annoksen lääkettä kuin tavallisesti ("The Visitation" / "The Breakthrough"). Uupuneena ihmelapsi kirjoittaa nopean muistiinpanon, joka selittää heidän menestyksensä opettajalle ("The Note").

Seuraavana päivänä (samana päivänä kuin prologi) edellisen päivän tapahtumien todellinen luonne paljastuu: opettaja tulee käymään majakalla ja löytää ihmelapsen makaamasta katatonisena nurkassa, rypistynyt lappu kädessään. Hän soittaa heti tytölle kertoakseen hänelle läpimurtoa koskevasta muistiinpanosta. Kun tyttö ilmestyy majakalle tapaamaan opettajaa, hän on jo kyynelissä puhuttuaan ihmelapsen äidin kanssa. Tyttö selittää, että isä teki itsemurhan ennen oletettua vierailua ("The Uncertainty Principle"); joten hän ei olisi voinut olla siellä poikansa kanssa läpimurron aikana ("Dark Energy"), ja se olisi voinut olla vain ihmelapsen hallusinaatio. Tyttö ja äiti surevat yhdessä rakkaidensa menetyksiä, ja pääsevät yhteisymmärrykseen siitä, että maailma ei ole valmis tuntemaan kaiken teoriaa, ja päättävät jatkaa elämäänsä. Kun kaikki muut lähtevät majakalta, opettaja tutkii liitutaulua ja huomaa, että siinä on kaksi erilaista käsialaa, ikään kuin isä ja poika olisivat todella suorittaneet teoriansa yhdessä ("The Theory of everything, part 3" / "Blackboard - Reprise").

Kriittinen vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattimaiset arviot
Arvostelun tulokset
Lähde Luokitus
Classic rock 7/10
Dangerdog Music Reviews 4.5/5
Metal.de 9/10
Metal Hammer (GER) 7/7
Metal injection 8.5/10
Metal Mouth 10/10
Myglobalmind 10/10
Nightfall in Metal Earth 4.5/5
Sputnikmusic 3.5/5
Ultimate Guitar Archive 8.6/10
Metal1.info 9/10

Albumi sai positiivisia arvosteluja musiikkikriitikoilta. Metal Mouth antoi albumille täydellisen arvosanan 10/10, todeten " massiivisen projektin, joka kannattaa täysin. Se ammentaa monista tyylilajeista ja antaa sinulle niin paljon enemmän kuin koskaan odotat, jättäen sinulle ylivoimaisen rauhallisuuden tunteen [...] Tämä levy on välttämätöntä kuunneltavaa. Se on progen täydellisyyttä, ja siitä minun on kunnioitettava kaikkia mukana olleita."  Dangerdog Music Reviews kutsui The Theory of Everything -albumia "toiseksi melodiseksi progressiivisen rockin kiertueeksi Arjen Lucassenin luovalta mieleltä" ja antoi lähes täydelliset pisteet 4,5/5.

Metal Injection kutsui albumia "musiikillisesti monipuolisimmaksi tarjonnaksi, jossa [Lucassenilla] oli osa, ehkä lukuun ottamatta hänen soololevyään [...] Kuuntelijoiden tulisi kohdella sitä oikeana musikaalina tai elokuvana teatterissa. Yritä kokea kaikki yhdellä istumalla saadaksesi täyden vaikutuksen. Se on ehdottomasti sen arvoista."  MyGlobalMind kutsui sitä "mestariteokseksi, joka on täynnä monia eri musiikkityylejä, seitsemän vahvaa vierailevaa laulajaa, monia vierailevia muusikoita ja unohtumaton tarina, joka vie sinut varmasti emotionaaliselle matkalle. Lyhyesti sanottuna se tarjoaa kaiken, mitä Ayreon-albumin pitäisi tarjota, ja sitten se menee askeleen pidemmälle."

Positiivisesta arvostelusta huolimatta Sputnikmusicin arvostelija huomautti useista virheistä: "The Theory Of Everything levyn ongelma on musiikillisen rakenteen alikehityksessä ja liiallisessa luottamuksessa oopperamaiseen laulumuotoon, joka ei tunne lyhyyttä [...] Tarinankerronnan ja lyyrisen näkökulman kannalta Kaiken teoria ei keskity introspektiiviseen ja emotionaaliseen dialogiin samalla tavalla kuin The Human Equation. Hän kritisoi myös lauluesityksiä kutsumalla niitä "tunteettomaksi laulupuheeksi" sekä hahmoja, joita hän tunsi vähemmän inspiroituneena kuin aiemmilla Ayreon-albumeilla. Hän kuitenkin kehui voimakkaasti "häikäiseviä ja kiehtovia" ja "uskomattoman hyvin sovitettuja" instrumentaaliosuuksia ja antoi koko albumille arvosanan 3,5/5.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CD 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sanoitukset ovat kirjoittaneet Arjen Anthony Lucassen ja Lori Linstruth; kaiken musiikin on säveltänyt Lucassen

Vaihe I: Singularity
Ei. Nimi Laulajat Pituus
1. "Prologue: " The Blackboard Janne JB Christoffersson, Sara Squadrani 1:55
2. "The theory of Everything, part 1" Michael Mills, Cristina Scabbia 3:01
3. "Patterns" Instrumentaali 1:03
4. " The Prodigy's World" Scabbia, Tommy Karevik 1:31
5. "The Teacher's discovery" JB, Karevik, Marko Hietala 2:58
6. "Love and Envy" Squadrani, Hietala 2:39
7. "Progressive Waves" Instrumentaali 3:16
8. "The Gift" JB, Mills 2:38
9. "The Eleventh Dimension" Instrumentaali 1:46
10. "Inertia" Karevik 0:45
11. "The theory of Everything, part 2" Scabbia, Mills 1:50
Kokonaispituus: 23:29
Vaihe II: Symmetry
Ei. Nimi Laulajat Pituus
12. "The Consultation" John Wetton, Karevik, Scabbia 3:49
13. "The Diagnosis" Wetton, Mills, Scabbia 2:48
14. "The Argument 1" Scabbia, Mills 0:24
15. "The Rival's Dilemma" Hietala 2:22
16. "Surface Tension" Instrumentaali 0:57
17. "A Reason to Live" JB, Squadrani 0:45
18. "Potential" JB, Squadrani 3:14
19. "Quantum chaos" Instrumentaali 2:09
20. "Dark Medicine" Wetton, Mills 1:23
21. "Alive!" Karevik, Mills 2:29
22. "The Prediction" Scabbia 1:05
Kokonaispituus: 21:31

CD 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihe III: Entanglement
Ei. Nimi Laulajat Pituus
1. "Fluctuations" Instrumentaali 1:01
2. "Transformation" JB, kaupunki Karevik 3:13
3. "Collision" Karevik, Hietala 3:26
4. "Side Effects" Wetton, Mills, Karevik 2:59
5. "Frequency Modulation" Instrumentaali 1:44
6. "Magnetism" Karevik, Squadrani, Hietala 3:54
7. "Quid Pro Quo" Hietala, Karevik, Squadrani 3:09
8. "The Stringtheory" Instrumentaali 1:29
9. "Fortune?" Hietala, Squadrani, Karevik 1:36
Kokonaispituus: 22:34
Vaihe IV: Unification
Ei. Nimi Laulajat Pituus
10. "Mirror of Dreams" Squadrani, Scabbia 2:30
11. "The Lighthouse" JB, Karevik 3:16
12. "The Argument 2" Mills, Scabbia 0:49
13. "The Parting" Scabbia, Mills 3:27
14. "The Visitation" Mills, Karevik 3:27
15. "The Breakthrough" Karevik, Mills 2:00
16. "The note" Karevik 1:11
17. "The Uncertainty Principle" JB, Squadrani 2:09
18. "Dark Energy" Instrumentaali 0:44
19. "The theory of Everything, part 3" Scabbia, Squadrani 1:29
20. "The Blackboard (Reprise)" JB 1:13
Kokonaispituus: 22:20

albumilistat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viikkosijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

albumilistat (2013) sijoitus
Australian albumit (ARIA) 37
Belgian albumit (Ultratop Flanders) 58
Belgian albumit (Ultratop Wallonia) 36
Hollannin albumit (album Top 100) 3
Finnish Albums (Suomen virallinen lista) 28
Saksan albumit (Offizielle Top 100) 21
Norjan albumit (VG-lista) 26
Ruotsin albumit (Sverigetopplistan) 46
Sveitsin albumit (Schweizer hit parade) 41
Yhdysvaltain Heatseekersin albumit (Billboard) 13

Vuoden lopun sijoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumilista (2013) Asema
Hollannin albumit (albumi Top 100) 92

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulajat
  • JB (Grand Magus) ... Opettaja
  • Sara Squadrani (Muinaiset bardit) - Tyttö
  • Michael Mills (Toehider) ... Isä
  • Cristina Scabbia (Lacuna Coil) ... Äiti
  • Tommy Karevik (Kamelot, seventh Wonder) - Prodigy
  • Marko Hietala (Nightwish, Tarot) – Kilpailija
  • John Wetton (Asia, Iso-Britannia, ex-King Crimson, ex-Family, ex-Roxy Music) ... Psykiatri
  • Wilmer Waarbroek – taustalaulu
Tuotanto
  • Arjen Anthony Lucassen - tuotanto, miksaus, äänitys
  • Brett Caldas-Lima - masterointi
Muusikot
  • Arjen Anthony Lucassen – sähkökitara, akustinen kitara, basso, mandoliini, analogisyntetisaattorit, Hammond, Solina-jouset
  • Ed Warby - rummut, lyömäsoittimet
  • Rick Wakeman (ex-Yes) - minimoog-soolo kappaleessa "Diagnosis", syntetisaattorisoolo kappaleessa "Surface Tension", piano
  • Keith Emerson (ex-Emerson, Lake & Palmer) - modulaarinen moog-soolo kappaleessa "Progressive Waves"
  • Jordan Rudess (Dream Theater, Liquid Tension Experiment) - syntetisaattorisoolo kappaleessa "Progressive Waves"
  • Steve Hackett (ex-Genesis) - kitarasoolo kappaleessa "The Parting"
  • Troy Donockley (Nightwish) - uilleann-putket, pillit
  • Ben Mathot - viulu
  • Maaike Peterse (Kingfisher Sky) - sello
  • Jeroen Goossens - huilut, bassohuilu, piccolo, bambuhuilu, kontrabassohuilu
  • Siddharta Barnhoorn - orkestraatiot
  • Michael Mills (Toehider) - irlantilainen bouzouki

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Musiikkituottajat: Tilastot → Virallinen lista → Artistit → Ayreon → The Theory of Everything Viitattu 26.3.2023.
  2. Køtz, Daniel: Ayreon : The Theory Of Everything CDstarts.de. Arkistoitu 15.5.2014. Viitattu 13.10.2013. (saksaksi)
  3. Juha Attola: Ayreon – The Theory Of Everything Kaaoszine. 6.11.2013. Viitattu 26.3.2023.
  4. Marko Säynekoski: Ayreon: The Theory Of Everything Soundi. 10/2013. Viitattu 26.3.2023.

Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”al.com”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkialbumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.