Terminator – tuhoaja

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta The Terminator)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terminator – tuhoaja
The Terminator
Ohjaaja James Cameron
Käsikirjoittaja
Tuottaja Gale Anne Hurd
Säveltäjä Brad Fiedel
Kuvaaja Adam Greenberg
Leikkaaja Mark Goldblatt
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Orion Pictures
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 107 min[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 6 400 000 $ (arvio)
Tuotto 78 371 200 $[2]
Seuraaja Terminator 2 – Tuomion päivä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Terminator – tuhoaja (engl. The Terminator) on yhdysvaltalainen vuonna 1984 valmistunut tieteis-toimintaelokuva. Elokuvan ohjasi James Cameron. Päähahmoa Terminatoria, tulevaisuudesta lähetettyä tuhoajakyborgia[3] esittää Arnold Schwarzenegger, kyborgin kohdetta esittää Linda Hamilton ja tulevaisuudesta hänen suojakseen lähetettyä sotilasta Michael Biehn.

Elokuvan jatko-osa on aikansa kallein elokuva, mutta Terminator – tuhoajan tuotantokustannukset olivat suhteellisen pienet, vain 6,4 miljoonaa dollaria. Lipputuloja se on kerännyt yli 78 miljoonaa dollaria.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva alkaa, kun kyborgi T-101 (Arnold Schwarzenegger) lähetetään tulevaisuudesta vuoden 1984 Los Angelesiin. Pian sen jälkeen samasta ajasta samaan paikkaan saapuu ihmissotilas, Kyle Reese (Michael Biehn). He kumpikin alkavat jäljittää naista nimeltä Sarah Connor (Linda Hamilton).

Tulevaisuudessa, josta nämä kaksi hahmoa on lähetetty, koneet ovat ottaneet vallan ihmisistä ja maapallo on ydinsodan runtelema. Ihmiskunnan ainoa toivo on Sarahin poika, John, joka johtaa ihmiskunnan rippeet kapinaan koneita vastaan. Estääkseen tämän koneet lähettävät kyborgin menneisyyteen tuhoamaan Johnin äidin ennen kuin John on edes syntynyt, ja vastavetona ihmiset lähettävät Johnin äidille suojelijan, Reesen.

Reese yrittää parhaansa mukaan suojella Sarahia tuhoajakyborgilta, mutta Sarah saa pian huomata, että kyborgi on äärimmäisen sitkeä ja sinnikäs, eikä se aio luovuttaa ennen kuin sen tehtävä on suoritettu. Sarah ja Reese kokevat lukuisia yhteenottoja ja täpäriä tilanteita kyborgin kanssa, ja joutuvat pian poliisin huostaan, mutta tuhoajakyborgi tunkeutuu poliisilaitoksellekin. Kaksikko pakenee taas täpärästi ja vetäytyy motelliin suunnittelemaan seuraavaa siirtoaan. Reese opettaa Sarahia kokoamaan räjähteitä ja paljastaa hänelle, että sai aikanaan tämän pojalta valokuvan Sarahista, ja on siitä asti rakastanut häntä. Sarah ja Reese rakastelevat. Pian tämän jälkeen tuhoajakyborgi pääsee taas heidän jäljilleen ja lukuisten edesottamusten jälkeen he päätyvät tehdashalliin, jossa Reesen onnistuu räjäyttää kyborgi palasiksi, mutta hän kuolee räjähdyksessä samalla itse. Räjähdys ei tuhoakaan kyborgia, ja se jahtaa Sarahia edelleen, vaikka sen kehosta on jäljellä enää yläruumis. Sarahin onnistuu lopulta tuhota kyborgi murskaamalla se hydraulisella puristimella.

Elokuvan lopussa raskaana oleva Sarah ajaa autolla Meksikossa ja pohtii, aikooko kertoa aikanaan pojalleen, että Reese on hänen isänsä. Bensa-asemalla poika ottaa hänestä valokuvan – saman kuvan, jonka John antaa tulevaisuudessa Reeselle.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Arnold Schwarzenegger  T-101  
 Linda Hamilton  Sarah Connor  
 Michael Biehn  Kyle Reese  
 Lance Henriksen  Hal Vukovich  
 Paul Winfield  Ed Traxler  
 Earl Boen  tri Peter Silberman  
 Bess Motta  Ginger Ventura  
 Rick Rossovich  Matt Buchanan  
 Dick Miller  asekauppias  

Päärooleissa Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton ja Michael Biehn

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa Lance Henriksen ja Michael Biehn olivat pitkään Terminaattorin roolin ehdokkaiden joukossa. Schwarzenegger puolestaan oli ehdolla Kyle Reesen rooliin. Lopulta tekijät kuitenkin pitivät Schwarzeneggeriä sopivampana Terminaattoriksi ja Reesen rooliin valittiin Biehn.

Elokuvan kuvaukset alkoivat maaliskuussa 1984 Los Angelesissä ja ensi-ilta oli jo saman vuoden lokakuussa.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen elokuvan julkaisua antamassaan haastattelussa ohjaaja James Cameron mainitsi saaneensa vaikutteita kahdesta Äärirajoilla-televisiosarjan jaksosta: Demon with a Glass Hand ja Soldier. Molemmat jaksot oli kirjoittanut tieteiskirjailija Harlan Ellison. Hän vei asian oikeuteen, mutta asia sovittiin jo ennen oikeudenistuntoa. Myöhempien elokuvakopioiden lopputeksteihin lisättiin maininta ”Acknowledgement to the works of Harlan Ellison”.[4]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terminator: Sarah Connorin aikakirjat -televisiosarjaa valmistettiin kaksi tuotantokautta vuosina 2008–2009. Se sijoittuu ajallisesti Terminator 2 – Tuomion päivä- ja Terminator 3: Koneiden kapina -elokuvien väliin.

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan äänialbumi julkaistiin 1984 Enigma Recordsin alaisuudessa. Dunhill Records julkaisi soundtrackistä CD-äänilevyn vuonna 1991.[5]

The Definitive Edition -niminen uusintajulkaisu näki päivänvalon vuonna 1994.[6]

The Terminator
NroNimiSäv&sanKesto
1.The Terminator ThemeBrad Fiedel4.30
2.Terminator ArrivalFiedel3.00
3.Tunnel ChaseFiedel2.50
4.Love SceneFiedel1.15
5.Future RememberedFiedel2.40
6.Factory ChaseFiedel3.50
7.You Can’t Do That (esittäjinä Tané McClure ja Tryanglz) Ricky Phillips3.25
8.Burnin’ in the Third Degree (esittäjinä Tahnee Cain ja Tryanglz) T. Cain, Mugs Cain, Dave Amato, Brett Tuggle, Phillips3.38
9.Pictures of You (esittäjinä Jay Ferguson ja 16mm) Jay Ferguson3.58
10.Photoplay (esittäjinä Tahnee Cain ja Tryanglz) T. Cain, Pug Baker, Jonathan Cain3.30
11.Intimacy (esittäjänä Lin Van Hek) Van Hek, Joe Dolce3.40
35.32

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano sanoo Terminatoria uuden videomaisen 1980-luvun elokuvan merkkipaaluksi ja roolisuoritusta Schwarzeneggerin parhaaksi. Hän antaa elokuvalle täydet viisi tähteä.[7] Yhdysvaltalainen VideoHound’s Golden Movie Retriever antaa sille kolme tähteä neljästä.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Terminator 2:n tarinaa jatkava Terminator: Dark Fate on yksi elokuvasarjan pisimmistä osista 11.10.2019. Muropaketti. Viitattu 30.7.2023.
  2. a b The Terminator – Summary Box Office Mojo. Viitattu 30.5.2014. (englanniksi)
  3. T-800 Model 101 International Superheroes. Viitattu 9.6.2012. (englanniksi)
  4. Latta, Jeffrey Blair: Repent, Harlan! or James Cameron was Wobbed Pulp and Dagger Fiction Webzine. 21.11.2004. Viitattu 11.5.2008. (englanniksi)
  5. The Terminator [Original Soundtrack] AllMusic. Viitattu 19.10.2015. (englanniksi)
  6. The Terminator [The Definitive Edition] AllMusic. Viitattu 19.10.2015. (englanniksi)
  7. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8 500 elokuvaa, 2 000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  8. The Terminator ★★★ 1984 (R)[vanhentunut linkki], VideoHound’s Golden Movie Retriever. Gale, 2008. Haettu 11.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]