The Sandman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

The Sandman oli sarjakuvasarja, jonka käsikirjoitti Neil Gaiman ja julkaisi DC Comics vuosina 1988–1996.[1] Siitä tuli DC Comicsin Vertigo-merkin lippulaiva ja se nauttii arvostusta edelleen. Se sijoittui Entertainment Weeklyn listalla The 100 best reads from 1983 to 2008 sijalle 46.[2]

Sandmanin päähenkilö on unen ja tarinankertomisen henkilöitymä, joka tunnetaan useilla nimillä, yleisimpänä Morfeus. Hän on yksi seitsemästä "loputtomasta", sisaruksista joista kukin edustaa jotain todellisuuden abstraktia asiaa, kuten Kuolemaa tai Intohimoa. Päähenkilö on alussa ylimielinen, usein julma, mutta alkaa pehmetä myöhemmin.

Toisin kuin DC:n sarjakuvat tyypillisesti, Sandman ei juuri liittynyt DC:n supersankariuniversumiin vaikkakin eräät DC:n hahmot vierailivat sarjassa. Ensimmäiset sarjat kuuluvat lähinnä kauhugenreen, myöhemmät edustavat fantasiaa ja sisältävät viittauksia sekä nykyaikaisiin että klassisiin mytologioihin, kuten raamatulliseen, kreikkalaiseen, egyptiläiseen sekä skandinaaviseen mytologiaan.

Sandman on toisinaan luokiteltu Swamp Thingin ja Hellblazerin kanssa omaan minigenreensä kauhua ja fantasiaa yhdistelevinä sarjoina, jotka on suunnattu aikuisemmalle lukijakunnalle kuin DC:n sarjat tavallisesti. Sarjojen välillä on konkreettisiakin liitoksia, kuten John Constantinen henkilöhahmo.

DC Comicsin universumissa on myös kaksi hahmoa jotka tunnetaan nimellä Sandman: Wesley Dodds, [3] joka pukeutuu fedorahattuun ja kaasunaamariin eikä omaa mitään erityisiä superkykyjä, ja The Sandman [4] -niminen supersankari, joka suojelee lapsia pahoilta unilta. Hahmot ovat esiintyneet omissa nimikkosarjakuvissaan jotka kantavat myös The Sandman -nimeä. Kumpikin hahmo on myös vilahtanut Neil Gaimanin Sandman-sarjakuvissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. toonopedia.com[1]
  2. The 100 best reads from 1983 to 2008 Entertainment Weekly. 17.6.2008. Viitattu 16.9.2009.
  3. toonopedia.com[2]
  4. toonopedia.com[3]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]