The Reflecting Skin – lapsuuden loppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Reflecting Skin – lapsuuden loppu
The Reflecting Skin
Ohjaaja Philip Ridley
Käsikirjoittaja Philip Ridley
Tuottaja
Säveltäjä Nick Bicât
Kuvaaja Dick Pope
Leikkaaja Scott Thomas
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö Fugitive Features
Levittäjä Suomi Finnkino
Ensi-ilta Iso-Britannia 9. syyskuuta 1990
Suomi 17. heinäkuuta 1992
Kesto 106 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Reflecting Skin – lapsuuden loppu (The Reflecting Skin) on Philip Ridleyn ohjaama ja käsikirjoittama kauhudraamaelokuva vuodelta 1990. Se kertoo lapsen kasvamisesta ja astumisesta aikuisten maailmaan 1950-luvun Idahon maaseudulla. Pääosissa esiintyvät Viggo Mortensen, Lindsay Duncan ja Jeremy Cooper.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seth Dove -niminen 8-vuotias poika (Jeremy Cooper) asuu syrjäisessä kylässä Amerikan preerialla 1950-luvulla. Elokuva alkaa, kun Seth ja hänen ystävänsä Eben ja Kim leikkivät sammakolla, jonka Seth on löytänyt pellolta. Pojat puhaltavat sammakon täyteen ilmaa laittamalla oljenkorren sen peräaukkoon ja jättävät se tienreunaan. Kun paikallinen leski, englantilainen Dolphin Blue (Lindsay Duncan), pysähtyy tutkimaan sitä, Seth ampuu puhallettua sammakkoa ritsalla niin, että se räjähtää Dolphinin päälle.

Seth palaa takaisin pienelle huoltoasemalle, jossa hän asuu uupuneen, ankaran ja kaihoisan äitinsä Ruthin (Sheila Moore) ja ujon, rajoittuneen ja ulkopuolisen isänsä Luken (Duncan Fraser) kanssa. Sethin isoveli Cameron (Viggo Mortensen) on lähtenyt asepalvelukseen Tyynelle valtamerelle, jota Ruth kutsuu "kauniiksi saariksi". Huoltoasemalle ajaa salaperäinen joukko nuoria miehiä mustalla Cadillacilla. Seth tankaa heidän autonsa, ja miehet lupaavat tulla tapaamaan häntä taas pian ja ajavat pois.

Seth lähetetään Dolphin talolle pyytämään anteeksi sammakkotemppua. Dolphinia vaivaa muisto hänen kuolleesta miehestään, joka hirtti itsensä tuntemattomista syistä viikko heidän häidensä jälkeen, ja hän on ympäröinyt itsensä miehensä suvun valaanpyyntiin liittyvillä tavaroilla. Seth ymmärtää hänen itsesäälin täyteiset sanansa (Dolphin väittää olevansa "kaksisataa vuotta vanha") kirjaimellisesti, ja kun hän oppii vampyyreistä isältään, joka lukee niistä kirjaa, hän olettaa, että Dolphinin täytyy olla vampyyri.

Kun Eben katoaa, Seth ja Kim menevät tutkimaan Dolphinin taloa, koska Seth uskoo hänen olevan vastuussa Ebenin katoamisesta. Pojat tuhoavat innoissaan tavarat Dolphinin makuuhuoneessa ja juoksevat talosta kiljuen katseltuaan häntä salaa masturboimassa. Seth juoksee kotiin ja löytää myöhemmin Ebenin ruumiin kellumassa vesisäiliössä. Paikalliset viranomaiset uskovat, että Luke on syyllinen, koska hän oli jäänyt kiinni homoseksuaalisuudesta vuosia aiemmin. Uskoen olevansa tuhon oma Luke valelee itsensä bensiinillä ja polttaa itsensä.

Cameron palaa armeijasta kotiin pitämään Sethistä huolta, koska Ruth on joutunut shokkiin Luken kuoleman myötä. Vieraillessaan isänsä haudalla Cameron tapaa Dolphinin, ja he alkavat seurustelemaan Sethin kauhuksi. Seth ja Kim löytävät läheisestä ladosta muumioituneen ihmisen sikiön, jonka Seth ottaa mukaan kotiinsa, koska hän uskoo sen olevan langenneena enkelinä maahan palannut Eben. Seuraavana päivänä Seth seuraa Cameronia Dolphinin talolle, missä hän tarkkailee, kun Cameron tunnustaa Dolphinille osallistuneensa atomipommikokeisiin. Cameron ja Dolphin alkavat rakastella, ja Seth juoksee kauhuissaan talosta. Juostessaan Seth todistaa, kun joukko miehiä kaappaa Kimin Cadillaciinsa.

Cameronin keho alkaa heiketä säteilysairauden takia, jonka Seth olettaa Dolphinin aiheuttamaksi. Kimin ruumis löydetään seuraavana päivänä, ja lainvalvontaviranomaiset uskovat yhä, että Luke on elossa ja vastuussa teosta. Kun Cameron ja Dolphin lähentyvät ja alkavat suunnitella karkaavansa yhdessä, Seth kohdistaa raivonsa Dolphiniin. Kysyttyään seuraavana yönä neuvoa "enkeli-Ebeniltä" hän ei varoita Dolphinia miehistä mustassa Cadillacissa. Dolphinin ruumis löydetään ja Cameron luhistuu Sethin edessä. Tajutessaan mitä hän on tehnyt, Seth juoksee läheiselle pellolle ja surun ja syyllisyyden vallassa huutaa laskevaa aurinkoa kohti.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Viggo Mortensen  Cameron Dove  
 Lindsay Duncan  Dolphin Blue  
 Jeremy Cooper  Seth Dove  
 Sheila Moore  Ruth Dove  
 Duncan Fraser  Luke Dove  
 David Longworth  Joshua  
 Robert Koons  Sheriffi Ticker  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Olavi Similä piti The Reflecting Skiniä harvinaisen persoonallisena elokuvana, joka ei jätä ketään kylmäksi. Hän antoi sille neljä tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota "erinomainen".[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.