The Neptunes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Neptunes on yhdysvaltalaisten Pharrell Williamsin ja Chad Hugon muodostama tuotantoduo. The Neptunes on hyvin vahvasti vaikuttanut 2000-luvun popmusiikkiin.

Tuottajina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin The Neptunes tuotti pääasiassa hip hop- ja r&b-artisteja. Suosion kasvaessa myös monet pop-artistit kiinnostuivat duosta ja rupesivat tekemään heidän kanssaan yhteistyötä. Varsinkin Pharrell Williams on ollut vahvasti näkyvillä The Neptunesin tuottamien kappaleiden yhteydessä, usein myös laulamalla niillä ja esiintymällä kappaleiden musiikkivideoilla. Hän on osaltaan ollut tekemässä myös musiikin tuottajista eturivin tähtiä.

Vaikka The Neptunes aloitti musiikintuottamisen jo 90-luvun alussa, heidän ensimmäinen suuri hitti oli N.O.R.E.n Superthug-kappale vuonna 1998, jolla oli jo selvästi kuultavissa duon omaperäinen tyyli. Tämän jälkeen he tehtailivat hittejä muun muassa Kelisille ja Jay-Z:lle. Heidän ensimmäinen maailmanlaajuinen ykköshittinsä oli Britney Spearsin "I'm A Slave 4 U" vuonna 2001. Seuraavana vuonna The Neptunes sai paljon näkyvyyttä, kun he tuottivat suurimman osan Justin Timberlaken Justified-albumista. Myös Nellyn suurhitti "Hot In Herre" oli Neptunes-tuotantoa.

Artisteina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 The Neptunes julkaisi albumin The Neptunes Present... Clones, jolla useat vierailevat artistit hoitavat suurimman osan vokaaliosuuksista. Levy nousi Yhdysvaltojen albumilistan kärkeen heti julkaisuviikollaan.

Yhdessä Shae Haleyn kanssa Pharrell Williams ja Chad Hugo muodostavat rock-yhtye N*E*R*D:n. Yhtye on julkaissut kaksi levyä ja niittänyt menestystä maailmalla. On huomattava, että N*E*R*Din musiikki eroaa huomattavasti The Neptunesin normaalista tyylistä, ollen enemmän rockia kuin hiphopia tai r&b:tä.

Pharrell Williams julkaisi vuonna 2006 sooloalbumin In My Mind, jolla hän sekä laulaa, että räppää. Albumi menestyi kohtalaisesti, mutta ei yltänyt samanlaiseen menestykseen, kuin monet muut The Neptunesin tuotannot. Sooloartistina hän esiintyy yksinkertaisesti nimellä Pharrell.

Musiikkityyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Neptunesilla on varsin tunnistettava soundi, joka on usein hyvin elektroninen. Tyyliin kuuluvat myös erikoiset ja yllättävät efektit, keinotekoisen kuuloiset rummut ja itämaiset melodiat. Useilla kappaleilla on myös Pharrell Williamsin laulua.

Star Trak[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trak on The Neptunesin levy-yhtiö, jonka artisteja ovat Pharrellin lisäksi muun muassa hiphop-duo The Clipse ja räppäri Slim Thug.

The Neptunesin tuottamia kappaleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]