The Kingston Trio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Kingston Trio vuonna 1963.

The Kingston Trio on yhdysvaltalainen folkyhtye. Se perustettiin 1957 Palo Altossa Kaliforniassa. Alkuperäisjäsenet olivat Bob Shane, Nick Raynolds ja Dave Guard. Soittimina jäsenillä oli kaksi akustista kitaraa ja banjo.

Juuri collegesta valmistuneet nuorukaiset ansaitsivat elantonsa soittamalla kalifornialaisissa klubeissa, kunnes heidän managerinsa Frank Werber sai hankituksi yhtyeelle levytyssopimuksen suurelle Capitol-levy-yhtiölle. Vuonna 1958 ilmestyi Kingston Trion läpimurtohitti ”Tom Dooley”. Laulu sai Grammy-palkinnon vuoden parhaana country & western -esityksenä.

Dave Guard lähti yhtyeestä 1961 musiikillisten ja taloudellisten erimielisyyksien vuoksi. Hänen tilalleen tuli John Stewart. Yhtyeen suosio 1960-luvun alussa oli suuri. Parhaimmillaan Kingston Triolla oli neljä albumia Yhdysvaltain kymmenen eniten myydyn albumin listalla. Albumeja julkaistiin tiheään tahtiin ja ne menestyivät hyvin, mutta single-listan kärjessä Kingston Trio oli vain harvoin.

Kingston Trion suosio laski Beatlesin ja muiden brittiyhtyeiden noustessa Amerikan levymyyntilistojen kärkeen. Yhtye hajosi 1967.

Bob Shane perusti uuden yhtyeen, New Kingston Trio, vuonna 1969. Vuonna 1976 Shane sai alkuperäisen yhtyeen jäseniltä luvan käyttää omasta yhtyeestään nimeä Kingston Trio. Nick Raynolds palasi jäseneksi 1980-luvulla ja erosi 1998. Bob Shane puolestaan jätti yhtyeen vuonna 2004 heikentyneen terveytensä vuoksi.

Nykyinen kokoonpano on: George Grove, Bill Zorn and Rick Dougherty, eli yhtään 1960-luvun Kingston Trion jäsentä ei ole enää mukana. Bob Shanen mielestä nykykokoonpano kuulostaa hyvin paljon alkuperäiseltä 1957–1961 toimineelta Kingston Triolta.

Levyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalainen Bear Family Records on julkaissut Kingston Trion laajasta tuotannosta kaksi CD-boksia: The Guard Years ja The Stewart Years. Kummassakin boksissa on 10 levyä. Mukana ei ole 1967 hajoamisen jälkeen levytettyjä lauluja.