The Hype Machine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Hype Machine
Verkkosivusto www.hypem.com
Kaupallinen Kyllä
Tyyppi Musiikkitietokanta
Rekisteröinti vaihtoehtoinen (tarpeellinen)
Kielet englanti
Omistaja Facebook Inc.
Luonut Anthony Volodkin
Avattu 2005

The Hype Machine on MP3-blogeja kokoava musiikkitietokanta. Käyttäjät voivat kuunnella musiikkikappaleita suoratoistona sivustolta käsin ja tallentaa niitä suosikit-listalleen. Sivustolle löytyy myös samanniminen kännykkäsovellus, joka muiden ominaisuuksiensa lisäksi sallii useimpien kappaleiden toiston offline-tilassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Hype Machinen loi alun perin vuonna 2005 Anthony Volodkin, toisen vuoden tietojenkäsittelytieteen opiskelija. Volodkinin omien sanojen mukaan The Hype Machine syntyi hänen ”turhautumisestaan musiikkilehtiä ja radioasemia kohtaan”.[1] Volodkin tutustui musiikkiblogeihin Stereogumin ja Music for Robotsiin, ja oli ällistynyt huomatessaan, että Internetistä löytyi ihmisiä, jotka käyttivät aikaansa kirjoittaakseen musiikista ja lisätäkseen kappaleita yleisön kuunneltavaksi. Volodkin halusi löytää keinon yhdistää tämän kaikki yhdelle sivulle, ja niin sai alkunsa Hype Machine. Volodkin lähetti sivuston linkin muutamille online-musiikin edelläkävijöille saadakseen palautetta – palautteen sijaan musiikkibloggarit julkaisivat linkin sivustoillaan, ja niin Hype Machine tuli julkistetuksi omine aikoineen.

Sivuston rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Hype Machine kokoaa viimeksi julkaistut musiikkikappaleet noin 1 500:n musiikkiblogin listasta ja lataa ne etusivulleen. Jokaisen julkaistun kappaleen vieressä on linkki verkkokauppoihin, kuten iTunesiin, eMusiciin ja Amazon.comiin, mistä käyttäjät voivat halutessaan ostaa kappaleen. Ostoksista syntyneet komissiot muodostavat yhden The Hype Machinen päätulonlähteistä. Rekisteröityneet käyttäjät voivat ”tykätä” (love) kappaleista, mikä tallentaa ne heidän henkilökohtaiselle suosikit-listalleen. Sivustolla on valittavana 13 eri musiikkigenreä. Sen lisäksi käyttäjät voivat lajitella kappaleita ”viimeisimpien”, ”tuoreimpien”, ”vain remixien” ja ”ei remixien” perusteella, sekä selata blogeja omasta kotimaastaan. The Hype Machine tarjoaa myös täyden luottelon listaamistaan musiikkiblogeista. Vuodesta 2008 lähtien sivustolla on myös ollut mahdollista seurata omien ystävien kuuntelemaa musiikkia. Jotkut artistit myös tarjoavat oman ”sivunsa” Hype Machinessa, mikä sallii käyttäjien ”seurata” tai ”tykätä” suosikkiartistiensa kappaleita ja soittolistoja.

Suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuston kävijämäärät nousivat tasaisesti julkaisemisen jälkeen, ja vuonna 2011 sivustolla kävi 2 miljoonaa yksittäistä käyttäjää joka kuukausi.[2] Tammikuussa 2013 The Hype Machine alkoi tehdä yhteistyötä SoundCloudin kanssa, tarjoten musiikkibloggaajien saataville uusia ennakkojulkaistuja kappaleita.[3] 11. toukokuuta 2011 The Hype Machine julkaisi sovelluksen iPhonelle, ja vuonna 2013 vastaava sovellus tuli mahdolliseksi Blackberry 10:lle. Hypegram, Microsoft Windowsille ja Max OS X:lle tarkoitettu sovellus Hype Machinesta julkaistiin vuonna 2012. Hype Machinella on myös sovellus Spotifylle, mikä sallii käyttäjien pääsyn sivulle suoraan Spotifysta käsin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]