The Eyes of the Overworld

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Eyes of the Overworld
Kirjailija Jack Vance
Kieli englanti
Genre fantasia
Kustantaja Ace
Julkaistu 1966
Edeltävä Iltaruskon maa
Seuraava Rhialto the Marvellous
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

The Eyes of the Overworld on Jack Vancen fantasiaromaani vuodelta 1966. Teos sijoittuu nimellisesti samaan ympäristöön kuin Vancen esikoisteos Iltaruskon maa, mutta on tyyliltään erilainen. Kirjan päähenkilö on huijari ja varas nimeltä Cugel. Kirjailijan alkuperäinen nimi teokselle oli Cugel the Clever, millä nimellä se on julkaistu kirjailijan kootuissa teoksissa.[1][2][3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppias Fianostherin innoittamana Cugel yrittää ryöstää nauravan taikuri Iucounun talon, mutta jää kiinni itse teossa. Loitsuilla uhattuna Cugel myöntyy tekemään velholle palveluksen: hankkia pari tämän hallussa olevalle violetille linssille kaukaisesta Cutzin maasta. Nämä maagiset linssit, joista kirja saa nimensä, antavat käyttäjänsä kokea ympäröivän todellisuuden ylevöitettynä versiona: kurjat hökkelit näyttävät loistavilta palatseilta, rumat ja likaiset ihmiset vaikuttavat ylväiltä, kauniilta ja upeasti puetuilta, ja kehnon ruoka muuttuu eksoottisiksi herkuiksi. Iucounu lähettää Cugelin matkaan taikuuden avulla, ja hänen onnistuu hankkia puuttuva linssi haltuunsa. Loput kirjasta kuvaa Cugelin vaiheikasta ja vaivalloista kotimatkaa, johon kuuluu poikkeama kaukaiseen menneisyyteen. Lopulta hän pääsee eroon muukalaisoliosta, jonka Iucounu oli istuttanut Cugeliin varmistaakseen tämän tottelevaisuuden, ja löytää velhon toisen samanlaisen olennon vallasta. Jonkin aikaa Cugel viettää mukavaa elämää Iucounun kartanon herrana, kunnes hän lopulta, yrittäessään rankaista Fianostheria ja Iucounua, erehdyksessä taikoo itsensä samaan paikkaan mihin Iucounu hänet aluksi oli lähettänyt.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teoksesta on suomennettu luku ”Pyhiinvaeltajat” (The Pilgrims, 1963) Markku Sadelehdon toimittamassa antologiassa Pimeyden linnake (1991).[4]

Fantasiakirjailija Michael Shea kirjoitti Vancen Eyes of the Overworld -kirjalle virallisen jatko-osan nimeltä A Quest for Simbilis vuonna 1974. Tästä teoksesta ei ole Vancen omien jatko-osien ilmestymisen jälkeen otettu uusia painoksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosvall, Matti: Jack Vance. Hakusana teoksessa Hinkkanen, Juhani & Ekholm, Kai (toim.): Science fiction. Helsinki: Kirjastopalvelu, 1990. ISBN 951-692-217-1.
  2. Jack Vance – Chronological Bibliography Isfdb.org. Viitattu 14.12.2011. (englanniksi)
  3. Chronological list of VIE texts Foreverness: The Jack Vance Archive. Viitattu 14.12.2011. (englanniksi)
  4. Sadelehto, Markku (toim.): Pimeyden linnake. Suomennokset: Ulla Selkälä, Ilkka Äärelä ja Markku Sadelehto. Jalavan fantasiasarja no. 4. Helsinki: Jalava, 1991. ISBN 951-8954-63-1.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.