Loppu (Lost)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta The End (Lost))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loppu
Lost-jakso
Jakson nro. Kausi 6
Jakso 17 & 18
Ohjannut Jack Bender
Käsikirjoittanut Damon Lindelof
Carlton Cuse
Alkuperäinen
esityspäivä
Yhdysvallat 23. toukokuuta 2010
Suomi 10. kesäkuuta 2010
Vierailevat näyttelijät
Jaksot
← Edellinen
”Syy kuolla (engl. What They Died For)”
Seuraava →
Lost (6. tuotantokausi)
Luettelo televisiosarjan Lost jaksoista

Loppu (engl. The End) on yhdysvaltalaisen draamasarjan Lostin (2004–2010) viimeinen jakso. Sen ovat käsikirjoittaneet sarjan luoja ja vastaava tuottaja Damon Lindelof sekä vastaava tuottaja Carlton Cuse. Sen on ohjannut vastaava tuottaja Jack Bender. Jakso esitettiin Yhdysvalloissa ABC-kanavalla 23. toukokuuta 2010 ja Suomessa Nelosella 10. kesäkuuta 2010.[1][2]

Sarjan viimeinen jakso keräsi 15,31 miljoonaa yhdysvaltalaista katsojaa.[3] Se jakoi niin ihailijoiden kuin kriitikoidenkin mielipiteitä: arvostelukerääjä Metacritic keräsi jaksolle 74 pistettä 100:sta, mikä tarkoittaa lähinnä positiivista vastaanottoa.[4] Positiivisia arvioita antoivat muiden muassa USA Today, IGN ja Time, kun taas negatiivisia arvioita jakso sai muun muassa Baltimore Sunin arvostelijalta.[5][6][7] Päätösjakson jälkeen esitettiin vielä 12-minuuttinen epilogi The New Man in Charge.

Jakso käsittelee Musta-asuisen miehen (Terry O’Quinn) ja Jack Shephardin (Matthew Fox) viimeistä taistelua. Myös koko kuudennen kauden mukana olleen vaihtoehtoisen aikajanan merkitys paljastuu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Saarella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakson ”Syy kuolla” tapahtumien jälkeen, Jack Shephard, Kate Austen ja Hugo ”Hurley” Reyes matkaavat kohti saaren sydäntä. James ”Sawyer” Fordin menee kaivolle auttamaan Desmond Humea. Kaivolla Sawyer kohtaa Ben Linusin ja Musta-asuisen miehen, joka paljastaa suunnittelevansa saaren tuhoamista. Sawyer varastaa Benin aseen ja palaa Jackin ryhmän luo. Jack kertoo Sawyerille suunnitelmansa kohdata Musta-asuisen miehen saaren sydämessä. Samaan aikaan Rose Hendersonin ja Bernard Nadlerin pelastama Desmond kohtaa Musta-asuisen miehen, joka uhkaa tappaa Rosen ja Bernardin, jollei Desmond auta tätä. Desmond suostuu ja pelastaa Rosen ja Bernardin hengen. Samaan aikaan Miles Straume löytää nyt ikääntyvän Richard Alpertin ja he lähtevät tuhoamaan Ajiran koneen. Matkalla he pelastavat Frank Lapidusin sukellusveneen hylystä ja päättävät lähteä saarelta lentokoneen avulla.

Matkallaan saaren sydämeen Jackin ryhmä kohtaa Musta-asuisen miehen, Benin ja Desmondin. Jack kertoo miehelle aikovansa tappaa tämän ja yhdessä Desmondin kanssa he matkustavat saaren sydämeen. Jack uskoo Desmondin voivan tappaa Musta-asuisen miehen, koska hän uskoo Jacobin tuoneen tämän saarelle aseeksi. Desmond kertoo Jackille, että saaren tuhoaminen ja Musta-asuisen miehen tappaminen eivät merkitse mitään, sillä hän on menossa saaren sydämeen ja sen kautta toiseen paikkaan. Jack ja Musta-asuinen mies laskevat Desmondin alas saaren sydämeen. Hän pääsee kammioon, joka johtaa hehkuvaan altaaseen jonka keskellä on kivi. Koska Desmond on immuuni altaan sähkömagneettiselle energialle, hän onnistuu poistamaan suuren kiven. Valo sammuu, allas kuivuu tyhjäksi ja kuten Musta-asuinen mies oli ennustanut, saari alkaa tuhoutua. Mies ei kuitenkaan tiennyt, että hänestä tulee teon seurauksena jälleen kuolevainen. Taistelun jälkeen Jack onnistuu tappamaan Musta-asuisen miehen Katen ammuttua tätä. Jack haavoittuu kuolettavasti ja tunnustaa Katelle rakkautensa. Tajutessaan, että hänen täytyy estää saaren tuho, Jack palaa altaalle. Kun Kate kysyy Jackilta näkevätkö he enää toisiaan koskaan, Jack ei vastaa. Jack käskee Katea etsimään Clairen ja lähtemään saarelta. Kate lähtee Sawyerin kanssa Hurleyn ja Benin seuratessa Jackia.

Kate ja Saywer etenevät Ajira Airlinesin lentokoneelle, jota Frank, Richard ja Miles ovat korjaamassa. Vakuutettuaan Clairen lähtemään, Kate, Sawyer, Claire, Richard, Miles ja Frank nousevat koneeseen ja onnistuvat nousemaan ilmaan. Jack johdattaa Hurleyn ja Benin takaisin saaren sydämeen, jossa Jack vakuutaa tunteikkaan Hurleyn ottamaan paikkansa saaren suojelijana. Jack laskeutuu alas ja pelastaa lähes kuolemaisillaan olevan Desmondin. Jack onnistuu sytyttämään valon uudelleen. Hurley, roolissaan saaren uutena suojelijana, päättää auttaa Desmondin kotiin ja pyytää Benia neuvonantajakseen. Kun Hurley voivottelee, etteivät ihmiset voi lähteä saarelta, Ben ehdottaa ettei Hurleyn tarvitse seurata Jacobin toimintatapoja. Jack herää joen varrella ja kävelee kohti paikkaa, jossa hän heräsi ensimmäisen kerran saarelle jouduttuaan. Jackin kaaduttua maahan, Vincent-koira lähestyy tätä ja asettuu tämän vierelle, jolloin Jack sulkee hitaasti silmänsä.

Vaihtoehtoinen aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Desmond kerää kokoon saarelaisia, jotka alkavat saada muistikuvia ajastaan saarella. Yksitellen jokainen heistä alkaa tunnistaa saarella tutustumiinsa läheisiin ihmisiin tai asioihin. Lopulta suurin osa heistä kulkeutuu kirkolle, joka on Christianin hautajaispaikka. John Locke saa kävelykykynsä takaisin Jackin leikattua hänet. Locke tapaa kirkon ulkopuolella Benin, jolle hän antaa tälle anteeksi murhansa. Hurley sanoo Benille tämän olleen hyvä ”numero kaksi”, mihin Ben vastaa Hurleyn olleen hyvä ”numero yksi”. Kate saapuu paikalle Jackin kanssa ja neuvoo tätä menemään kirkon takaosaan isänsä arkun luo. Arkku toimii katalyyttinä Jackin muistoille, minkä jälkeen Jack tajuaa arkun olevan tyhjä. Christian ilmestyy Jackille, minkä jälkeen Jack tajuaa kuolleensa. Christian vakuuttaa Jackille, että tämän saarella tapaamat ihmiset ja tapahtumat olivat kaikkein tärkeintä tämän elämässä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Naveen Andrews   Sayid Jarrah  
 Nestor Carbonell   Richard Alpert  
 Henry Ian Cusick   Desmond Hume  
 Emilie de Ravin   Claire Littleton  
 Michael Emerson   Benjamin Linus  
 Jeff Fahey   Frank Lapidus  
 Matthew Fox   Jack Shephard  
 Jorge Garcia   Hugo ”Hurley” Reyes  
 Josh Holloway   James ”Sawyer” Ford  
 Yunjin Kim   Sun-Hwa Kwon  
 Daniel Dae Kim   Jin-Soo Kwon  
 Ken Leung   Miles Straume  
 Evangeline Lilly   Kate Austen  
 Terry O'Quinn   John Locke / Musta-asuinen mies  
Vierailevat näyttelijät
 Maggie Grace    Shannon Rutherford  
 Ian Somerhalder    Boone Carlyle  
 Elizabeth Mitchell    Juliet Burke  
 Jeremy Davies    Daniel Faraday  
 Cynthia Watros    Libby Smith  
 Dominic Monaghan    Charlie Pace  
 Rebecca Mader    Charlotte Lewis  
 Dylan Minnette    David Shephard  
 John Terry    Christian Shephard  
 L. Scott Caldwell    Rose Henderson  
 Sam Anderson    Bernard Nadler  
 Sonya Walger    Penelope ”Penny” Widmore  
 François Chau    Tri. Pierre Chang  
 Fionnula Flanagan    Eloise Hawking  
 Neil Hopkins    Liam Pace  
 John Pyper-Ferguson    Bocklin  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clark, Krystal: Lost Finale Air Date Announced 3.2.2010. ScreenCrave. Arkistoitu 12.10.2014. Viitattu 22.1.2012. (englanniksi)
  2. Loppu - Lost - Sarjaopas Telvis.fi. Viitattu 22.1.2012. (suomeksi)
  3. TV Ratings: Lost Finale Ratings Season High, But Not Epic, Celebrity Apprentice Finale Up 21.5.2010. TVbytheNumbers.com. Arkistoitu 24.10.2012. Viitattu 22.1.2012. (englanniksi)
  4. Episode Review: "Lost" Series Finale 24.5.2010. Metacritic. Arkistoitu 25.5.2012. Viitattu 22.1.2012. (englanniksi)
  5. 'Lost' finale: Redemption as 'The End' justifies the journey 24.5.2010. USA Today. Viitattu 22.1.2012. (englanniksi)
  6. Lost: "The End" Review 24.5.2010. IGN. Viitattu 22.1.2012. (englanniksi)
  7. Lostwatch: All of This Matters 23.5.2010. Time. Viitattu 22.1.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]