The D.O.C.

Wikipedia
Ohjattu sivulta The D.O.C
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tracy Lynn Curry
Syntynyt 10. kesäkuuta 1968 (ikä 46)
Taiteilijanimet The D.O.C.
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Compton, Kalifornia, USA
Aktiivisena 1987-
Tyylilajit hip hop
Laulukieli englanti
Ammatit räppäri, sanoittaja
Yhtyeet N.W.A
Levy-yhtiöt Ruthless Records
(1987–1991)
Death Row Records
(1991–1995)
Giant Records
(1995–1999)
Silverback Records
(2000-)

Tracy Lynn Curry artistinimeltään The D.O.C (10. kesäkuuta 1968 Houston, Texas) on amerikkalainen rap-artisti. Hän oli Fila Fresh Crewin jäsenenä ja myös vähän aikaa toimi N.W.A:n jäsenenä.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The D.O.C. avusti lyriikkaa ja vokaaleja N.W.A:n toisessa albumissa, Straight Outta Compton ja Eazy-E:n debyytissä, Eazy-Duz-It. Hän värväytyi Fila Fresh Crewiin, mikä kääntyi tuloksekkaaksi, kunnes hän meni Kaliforniaan N.W.A:han. Kun Ice Cube palasi, ryhmä pysyi kasassa D.O.C:n työstä ja mikä piti heidät laudalla. Vuonna 1989, D.O.C. julkaisi hänen Dr. Dren tuottaman debyyttialbumin, No one can do it better. Albumi oli kriitikoiden ylistämä ja myi hyvin ja päätyi 20. sijalle Billboard 200:ssa. Kaikki kappaleet antoivat albumille viiden tähden arvostelun ja sitä kuvattiin "West Coast Rapin aikaiseksi maamerkiksi" kuten myös "kiistattomaksi mestariteokseksi".

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähän aikaa D.O.C:n debyytin julkaisemisen jälkeen, hänen äänihuulensa tulivat rankoiksi auto-onnettomuudessa juhlan jälkeen, mistä olisi voinut tulla ylipääsemätön vastus hänen nousevalle uralleen vokalistina. Vuonna 2006, Jerry Heller (Ruthless Records) ilmoitti, että D.O.C. saisi 90% mahdollisuudella äänensä korvattua, mutta hän kärsi masennuksesta ja oli "laiska". Näin ollen D.O.C:n ääni on muuttunut erilaiseksi, mikä tänäkin päivänä tunnetaan hyvin.

Silti D.O.C. pysyi tärkeänä Dr. Drelle, kuka käytti hänen kykyjään kirjoittajana hänen soolodebyyttialbumissaan The Chronic, mikä avusti hänen tietään "Lil' Ghetto Boyksi", "A Nigga Witta Guniksi" ja "Bitches Ain't Shitiksi". Hän esiintyi myös hupinäytelmässä "The $20 Sack Pyramid". D.O.C. työskenteli myös Snoop Doggin debyyttialbumissa Doggystyle ja lisäsi myös vokaaleja lauluun "Serial Killa".

Elpyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun D.O.C:n ääni palautui, hän pohti paluuta rappiin. Dr. Dre oli epäluuloinen, koska hän luuli hänen vahingoittuneiden äänihuuliensa luovan menestyviä albumeja, joten hän halusi pitää D.O.C:n hänen haamukirjailijanaan. Vuonna 1996 D.O.C. muutti Atlantaan, Georgiaan hakemaan osittainäänitettyjä kasetteja, jotka kuuluivat Dr. Drelle. Hän äänitti seuraavan albuminsa tuottajan Erotic D:n kanssa. Albumi Helter Skelter julkaistiin, jotta he voisivat halveksia Dr. Dretä, mutta se myytiinkin huonosti.

Vuonna 2003 D.O.C. julkaisi hänen kolmannen albuminsa, Deucen. Se oli alamaisempi kuin soolojulkaisu. D.O.C. sanoitti monta vokaalia albumiinsa. Sen sijaan monessa kappaleessa esiintyi Dr. Dre, Ice Cube, MC Ren, Snoop Dogg, Kurupt, Nate Dogg sekä D.O.C:n suojatit Six-Two ja Up-Tight.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The D.O.C. AllMusic.com. Viitattu 29.7.2011.