Tetsuzō Iwamoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tetsuzō Iwamoto.

Tetsuzō Iwamoto (jap. 岩本 徹三, Iwamoto Tetsuzō, 15. kesäkuuta 191620. toukokuuta 1955) oli keisarillisen Japanin laivaston hävittäjä-ässä toisessa maailmansodassa. Iwamoton arvioitiin saaneen arviolta 80–87 ilmavoittoa. Todellinen lukumäärä ei todennäköisesti tule koskaan täysin selviämään. Aliluutnantti (engl. lieutenant, junior grade - tai sub-lieutenant) Iwamoto saavutti enimmät ilmavoittonsa Rabaulissa, Tyynenmeren sodassa.

Iwamoto syntyi Hokkaidōn prefektuurissa, kesäkuussa 1916 poliisin poikana. Nuori Tetsuzō oli omapäinen ja uhmasi auktoriteetteja. Vuonna 1934 nuori Iwamoto karkasi kotoaan ja pettäen omien vanhempiensa toiveet, maanviljelijänä toimimisesta sukutilalla. Masudan maa- ja metsätalouskoulun jälkeen, hän värväytyi keisarillisen Japanin laivastoon. Myöhemmin hän siirtyi lentokoulutukseen, sillä laivastossa lentäjillä oli muita paremmat edut.[1]

Tetsuzō Iwamoto aloitti taistelulentäjänä Kiinan vastaisella rintamalla. Tulikaste tuli 25. helmikuuta 1938 Nankingin taistelussa, jolloin Iwamoto oli 12. lentorykmentissä. Rykmentissä palveli myös Saburō Sakai. Kiinassa Iwamoton laskettiin saaneen 14 ilmavoittoa. Myöhemmin hän osallistui Pearl Harborin hyökkäykseen, Mitsubishi A6M Reisenillä lentotukialus Zuikakulta.

Iwamoto tunnettiin Rabaulilla ja Trukilla nuorempien lentäjien kouluttajana, joka suosi ”iske ja syöksy pakoon” -taktiikkaa. Iwamoto sai useita lempinimiä, kuten: ”Tiikeri-Tetsu” ja ”Zerojen ässien ässä”.

Iwamoton päiväkirja löydettiin hänen kuolemansa jälkeen. Siinä on ilmoitettu huima 202 viholliskoneen voittoluku. Japanilaiset sotahistorioitsijat ovat korjanneet tuota määrää huomattavasti alaspäin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sakaida, Henry: Japanin laivaston ilmavoimien ässät. Osprey 5. Koala-Kustannus, 2002. ISBN 952-5186-25-3. (s. 10-12)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sakaida, H., 2002: s. 10-12

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]