Terveysvaikutteinen elintarvike

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Terveysvaikutteisella elintarvikkeella (funktionaalinen elintarvike) tulee olla tieteellisesti osoitettua näyttöä terveysvaikutuksesta. Sen tulee edistää terveyttä, hyvinvointia tai ennalta ehkäistä sairastumisriskiä.

Terveysvaikutteisessa elintarvikkeessa voi olla luonnostaan muodostuneita terveysvaikutteisia ainesosia tai niitä on voitu lisätä elintarvikkeeseen. Elintarvikkeesta voi myös olla poistettu jokin haitallinen ainesosa, joka on korvattu hyödyllisellä. Terveysvaikutteinen elintarvike on suunniteltu osaksi päivittäistä ruokavaliota. Lääkkeet eivät ole terveysvaikutteisia elintarvikkeita.

Esimerkkejä terveysvaikutteisista elintarvikkeista ovat esimerkiksi ksylitolipurukumit sekä maitohappobakteereja sisältävät maitotuotteet. Maailmalla ehkä menestyneinlähde? terveyttä edistävä tuote on veren kolesterolia alentava kasvisterolia sisältävä margariini.

Vuonna 2012 EU:n lainsäädäntöön on tulossa lista sallituista terveysväittämistä. Esimerkiksi maitohappobakteerien osalta käytäntö terveysväitteiden todistamiseksi on ollut valmistajien väitteisiin perustuva.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.