Terveystarkastaja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Terveystarkastaja on julkinen työntekijä, joka tutkii terveysvaaroja monenlaisissa julkisissa paikoissa, ja sellaisen huomatessaan hänen on ryhdyttävä toimiin lieventääkseen tai poistamaan näitä vaaroja. Terveystarkastajan tehtäviä määrittävät elintarvikelain ja terveydensuojelulain lisäksi muun muassa lelulaki, tupakkalaki ja eläinsuojelulaki.

Työtehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usein yleisön käsitys terveystarkastajasta on henkilö, joka tutkii ravintoloita ja varmistaa niiden noudattavan hygieniastandardeja ja elintarvikehygieniaa koskevia määräyksiä. Kuitenkin useimmat terveystarkastajat tekevät laajempia työtehtäviä, mukaan lukien tarkastavat uimahallit, julkiset koulut, päiväkodit, sairaalat ja henkilökohtaiset palvelulaitokset. Riippuen toimivallasta, terveystarkastajat usein myös tarkastavat kaivojen, yksityisten vesistöjen tai yksittäisten vesi-alueiden jätevesihuoltojärjestelmiä. Muihin tehtäviin kuuluvat mm. leirintäaluetarkastukset, solariumitarkastukset, kauneussalonkitarkastukset ja asuntovaunualuetarkastukset. He voivat myös tutkia muiden ympäristöterveydenhuollon huolenaiheita, kuten eläinten puremia, roskavalituksia, hajuvalituksia, tai jätevesien ylivuotoja.

Työolosuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työterveyden ja -turvallisuuden asiantuntijat ja teknikot tekevät yhteistyötä monien eri ihmisten kanssa eri ympäristöissä. He tekevät usein huomattavaa kenttätyötä ja he matkustavat usein. Työterveyden ja -turvallisuuden asiantuntijat ja teknikot voivat altistua helposti rasittaviin riskeihin, mm. epämiellyttäviin tilanteisiin ja terveydelle vaarallisiin tapauksiin.