Termiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Termiini on johdannaissopimus, jossa ostaja ja myyjä sitoutuvat tekemään kaupan jollakin kohde-etuudella tiettynä hetkenä tulevaisuudessa tiettyyn hintaan. Kohde-etuutena voi olla esimerkiksi jokin osake, raaka-aine tai valuutta.

Termiinin ehdot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termiinin osapuolet voivat vapaasti keskenään päättää termiinin ehdoista. Julkisen kaupankäynnin kohteena olevien termiinien – joita kutsutaan futuureiksi – ehdot on kuitenkin standardoitu. Lisäksi termiinin ehdoissa on aina sovittava

  • kohde-etuus, jota termiini koskee
  • kohde-etuuden määrä
  • toteutusajankohta eli tulevan kaupan ajankohta
  • termiinihinta eli hinta, jolla tuleva kauppa tehdään
  • toimitusehdot, jotka määräävät, miten kauppa toteutetaan.

Termiini voidaan sopia toteutettavaksi joko fyysisenä toteutuksena tai rahatoteutuksena. Fyysisessä toteutuksessa osapuolet tekevät toteutusajankohtana konkreettisen kaupan, jossa termiinin myyjä toimittaa termiinin ostajalle kohde-etuuden ja ostaja puolestaan maksaa tästä myyjälle termiinihinnan verran. Tällöin toimitusehdoissa yksilöidään muun muassa se, missä toimitus tapahtuu. Rahatoteutuksessa kauppaa ei toteuteta, vaan toteutusajankohtana tappiolle jäänyt osapuoli maksaa voitolle jääneelle osapuolelle termiinin arvon verran rahaa.

Termiinin arvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termiinin toteutushinta valitaan siten, että termiinisopimuksen syntyhetkellä termiinin arvo on nolla; tämän vuoksi sopimusta solmittaessa kumpikaan osapuoli ei maksa toiselle termiinistä mitään. Termiinin arvo riippuu kohde-etuuden spot-hinnasta. Toteutusajankohtana termiinin arvo on kohde-etuuden spot-hinnan ja termiinin toteutushinnan erotus. Jos termiinin arvo on positiivinen, jää termiinin ostaja (jolla tässä tapauksessa sanotaan olevan pitkä positio kohde-etuudessa) voitolle, sillä hän saa ostaa toteutushinnalla kohde-etuutta, jonka spot-hinta on korkeampi. Jos taas termiinin arvo on negatiivinen, jää termiinin myyjä (jolla sanotaan olevan lyhyt positio kohde-etuudessa) voitolle.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osapuoli A ja osapuoli B tekevät keskenään 30.6. termiinisopimuksen, jonka mukaan osapuoli A toimittaa B:lle 30.9. kymmenen tonnia guinealaista robusta-kahvia, josta osapuoli B maksaa osapuoli A:lle 1 540 Yhdysvaltain dollaria tonnilta. Termiinin toteutus tapahtuu fyysisenä toimituksena, ja kahvierä luovutetaan ostajalle rotterdamilaisessa varastossa. Osapuoli A:lla on nyt lyhyt ja osapuoli B:llä pitkä positio kahvin hinnassa.

Kun termiinin toteutushetki koittaa, on kahvin spot-hinta 1 680 Yhdysvaltain dollaria tonnilta. Osapuoli B pystyy termiinin ehtojen mukaisesti ostamaan 10 tonnia kahvia hinnalla, joka on 140 Yhdysvaltain dollaria halvempi kuin spot-hinta tonnilta, joten osapuoli B tekee termiinistä voittoa yhteensä 1 400 Yhdysvaltain dollaria. Jos osapuolet olisivat sopineet termiinin toteutuksen tapahtuvan rahatoimituksena, olisi osapuoli A maksanut osapuoli B:lle vain 1 400 Yhdysvaltain dollaria.

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.