Terijoen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terijoen kirkko
Sijainti Terijoki
Koordinaatit 60.19588°N, 29.706463°E
Kirkkokunta Inkerin kirkko
Hiippakunta Pietarin rovastikunta
Seurakunta Kristuksen Kirkastuksen seurakunta
Rakentamisvuosi 1908
Suunnittelija Josef Stenbäck
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Terijoen kirkko sijaitsee Karjalan kannaksella Terijoen (ven. Zelenogorsk) kaupungissa. Se valmistui 1908 neljä vuotta aikaisemmin perustetun luterilaisen Terijoen seurakunnan kirkoksi. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck. Talvisodan jälkeen rakennus toimi elokuvateatterina aina vuoteen 1998 saakka, jolloin se vihittiin jälleen kirkoksi.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan alussa Terijoki jouduttiin evakuoimaan nopeasti. Tämän vuoksi kirkosta saatiin pelastetuksi hyvin vähän esineistöä. Kun suomalaiset vuonna 1941 palasivat Terijoelle, kirkko todettiin muutetun elokuvateatteriksi. Kirkon penkkejä oli jostain syystä raahattu ulos puistonpenkeiksi, taiteilija Ilmari Launiksen vuonna 1913 maalaama alttaritaulu "Kristuksen ristiltäotto" sekä muu sisustus kadonnut, jopa kellotorni purettu.

Terijoen valtaukseen osallistuneet suomalaiset sotilaat, Vallilan rykmentti, lahjoittivat kirkkoon uuden alttaritaulun, taiteilija Eeli Jaatisen maalaaman Kristus asettaa myrskyn. Aihe oli ilmeisen tarkoituksellisesti valittu viittaamaan meneillään olleisiin ankariin aikoihin. Kirkkoherra Väinö Mutru kirjoitti Terijokelainen-lehdessä vuonna 1941: "Työ valmistui marraskuun alkuun mennessä ja 2/11 oli kirkossamme jumalanpalvelus, jossa valmistunut alttaritaulu ensi kerran ja toistaiseksi ainoan kerran oli esillä, se kun näet on siirretty säilytettäväksi Helsingissä."

Alttaritaulu siis pelastettiin sodan jaloista Helsinkiin, jossa se sodan jälkeen päätyi takaisin taiteilija Jaatiselle. Pusulan Kärkölän entiset ja silloiset asukkaat järjestivät keskuudessaan keräyksen ja ostivat taulun taiteilijalta omaa saarnahuonettaan varten. Alttaritaulu oli kärsinyt kuljetuksessa ja Jaatinen vielä korjasi sen kärköläläisten laskuun. Se sijoitettiin entisöinnin jälkeen Kärkölän kyläkirkkoon (rakennettu 1842).

Terijoen kirkon purettu torni rakennettiin uudelleen vuonna 1998, ja kirkko saatiin uudelleen luterilaisen seurakunnan käyttöön. Samalla juhlittiin kirkon 90-vuotisjuhlaa. Järvenpään seurakunta ja Hämeenlinnan rovastikunnan seurakunnat rahoittavat korjauksen.

Uusitussa kirkossa alttaritaulun paikalla on puinen krusifiksi. 14. syyskuuta 2008 Inkerin Kirkon piispa Aarre Kuukauppi siunasi Terijoen kirkon uudelleen käyttöön. Kirkon 100-vuotisjuhla vietettiin 6.12.2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Terijoen kirkko on taas kirkko 26.12.1998. Terijoki-seura ry. Arkistoitu 15.5.2016. Viitattu 2.11.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]