Tenjan taistelu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tenja)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

{{{alt}}}
Tenja
Tenja sijaitsee Osijekista etelään Itä-Kroatiassa.

{{{alt}}}
Tenja
Tenjan tarkempi sijainti Baranjassa.

Tenjan taistelu oli kiivas aseellinen välikohtaus[1] Tenjan kylässä Kroatian sodassa 7. heinäkuuta 1991. Se oli yksi sodan ensimmäisistä taisteluista. Taistelu kesti noin kahdeksan tuntia ja vaati ehkä 8-12[2] kuollutta sekä lukuisia haavoittuneita.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenja (Tenje) on esikaupunkimainen kylä jonkin matkaa Osijekista etelään. Serbien pyssymiehet, četnikit olivat linnoittautuneet kaupunkiin hiekkasäkein, puhdistaneet ilmatorjuntatykkejä ja asentaneet niitä kuorma-autojen lavoille[3]. Serbit väittivät ettei Tenjassa ollut četnikkejä, ja että kroaatit halusivat vallata Tenjan puhdistaakseen sen etnisesti. Nationalistiset serbit pelkäsivät kroaattien serbeihin kohdistamaa kansanmurhaa[2]. Serbisiviilit kertoivatkin, että kroaatit ryöstelivät heitä[3].

Serbijohtaja Nemaja Sumbotinovicin mukaan noin 300 kroaattia hyökkäsi n 10000 asukkaan Tenjaan, jonka asukkaista oli 70% serbejä[2]. Kroaattien mukaan serbien četnikit hyökkäsivät ensin[2] kello 2 aamulla kroaattien tukikohdan kimppuun[4].

Joka tapauksessa kroaatit yrittivät vallata Tenjan tunkeutumalla kaupunkiin. Ensin Tenjaan hyökkäsi joukko kroaattipoliiseja ja aseisteutuneita siviilejä, jotka taistelivat serbien kanssa tuntikausia[5].

Kroaattien puolella taisteluissa oli mukana kansalliskaartin komentaja Igor Vrandecic.

Paikalle saapuneen kroaattien kansalliskaartin sotilaat käyttivät kiväärien lisäksi tykistöä[4] ensi kertaa serbejä vastaan[6]. Kroaateilla oli 120 mm tykkejä ja yksi panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo[6].

Tiedot taistelun uhreista ovat epätäydellisiä. Erään tiedon mukaan 2 serbiä kaatui, samoin 2 puolisotilaallista kroaattia[7], ja 24 kroaattia haavoittui[2][8][7]. Kroaattisotilaiden mukaan 4 sotilasta kuoli, 15 loukkaantui[2]. AP:n mukaan 12 kuoli[2], joista Tanjugin mukaan kaksi serbiä, 10 kroaattia[4]. Vammautuneiden serbien määrää ei ilmoitettu.

Taistelu alkoi varhain sunnuntaiaamulla ja kesti iltapäivään asti[9].

Armeijan väliintulo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Serbihohtoinen Jugoslavian liittoarmeija lähetti paikalle tankkeja[2], kun kroaattien ammukset osuivat sen tukikohtien lähelle[2], armeijan antaman tiedon mukaan taistelua rauhoittamaan ja rauhaa turvaamaan. Mutta kroaatit sanoivat armeijan asettuneen serbien puolelle[2][4] ja näin kääntäneen taistelun serbeille voitolliseksi.

Paikalle tulleen liittoarmeijan panssariyksikön komentaja kuoli[2][8], kun liittoarmeijaa alussa tulitettiin kovasti[7]. Kroaatit ja serbit syyttivät toisiaan[2] armeijan upseerin kuolemasta.

Taistelun jäljiltä Tenjan talot olivat täynnä luodinreikiä, ja joidenkin talojen kattoihin oli osunut raketteja. Ajoneuvoista oli särkynyt tuulilaseja[4] ja renkaita oli puhki. Luodinreikäinen, veriroiskeinen jäätelökone joka toimi vielä näytti makaaberilta[3].

Siviilit olivat viimeistään taistelun jälkeen kadonneet[6], ja kroaateilla oli Tenjaan johtavilla teillä tiesulkuja. Serbit pysyivät Tenjassa.

Tenjan taistelu oli ensimmäisiä Itä-Slavonian taisteluja ja verisimpiä kuukausiin[2]. Näihin aikoihin taisteluja oli Itä-Kroatiassa lähinnä öisin Backa Palackan lautan lähellä[7]. Samana päivänä kuin Tanjassa taisteltiin, Brionissa sovittiin rauha Sloveniaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Homeland War (1991-1995)
  2. a b c d e f g h i j k l m Ilta-Sanomat 8.7.1991, s A14
  3. a b c Serbs stay on alert for violence by Croatians The London Times July 9, 1991, From Tim Judah in Tenja, Croatia
  4. a b c d e Daily mail 8.8.1991
  5. Ethnic Battles Flare In Croatia Slovenes Fear Federal Army Set To Attack July 08, 1991|By Joseph A. Reaves, Chicago Tribune.
  6. a b c 5 Die as Croats and Serbs Trade Fire The New York Times, World, By STEPHEN ENGELBERG, July 08 1991
  7. a b c d Helsingin Sanomat 8.7.1991, s A21
  8. a b Iltalehti 8.7.1991, s 8
  9. Helsingin Sanomat 8.7.1991, s A21, A3

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.