Teletunnistetietojen säilyttäminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teletunnistetietojen säilyttäminen (tai teletunnistetietojen tallentaminen) viittaa televiestintä-alalla yleensä valtioiden tai yritysten harjoittamaan puhelu- ja internet-liikenteestä sekä tilitapahtumatiedoista kerättyjen teletunnistetietojen varastoimiseen. Valtioiden harjoittamasta datan säilyttämisestä puhuttaessa, säilytetty data on yleensä tehdyistä ja vastaanotetuista puheluista, lähetetyistä ja vastaanotetuista sähköposteista sekä vierailluista verkkosivustoista. Myös paikannustietoja kerätään.

Valtioiden harjoittaman teletunnistetietojen säilyttämisen päämotiivit ovat tietoliikenneanalyysi ja joukkovalvonta. Säilytetyn datan tarkastelun kautta valtiot voivat tunnistaa yksittäisten henkilöiden sijainnit, sosiaaliset kytkökset ja esimerkiksi poliittisten vastustajien kaltaisten ryhmien jäsenet. Nämä yksityisyyttä loukkaavat teot voivat olla lainvastaisia, riippuen valtion lainsäädännöstä.

Yritysten harjoittama teletunnistetietojen säilyttäminen tarkoittaa yleensä tilitapahtumatietojen ja vierailtujen verkkosivustojen säilyttämistä.

Datan säilyttäminen kattaa myös dataa, jota on kerätty ja säilytetty muita keräysmenetelmiä (esimerkiksi automaattista rekisterikilven tunnistusta) käyttäen.

Euroopan unionissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unionin parlamentti päätti 14.12.2005 velvoittaa puhelin- ja Internet-palveluntarjoajat tallentamaan osan asiakkaidensa teletunnistetiedoista. Tietoja on tarkoitus käyttää vakavien rikosten selvittämiseen. Direktiivin mukaisesti kaikki EU-maat joutuivat sisällyttämään vastaavat määräykset lakiinsa.

EU-direktiiviin perustuva, vuodesta 2006 voimaan tullut laki pidensi Suomessa teleoperaattoreiden velvoitteita säilyttää teletunnistetietoja kolmesta kuukaudesta vuoteen. Puhelujen tai viestien sisältöä ei sen perusteella talleteta.[1] Puhelinoperaattorit Suomessa kuitenkin tallettavat myös tekstiviestien viestisisällön ainakin viikoksi palvelimilleen.lähde?

Vuodesta 2006 voimassa ollut EU-direktiivi kumottiin huhtikuussa 2014 sillä perusteella, että se loukkaa ihmisoikeuksia.[2] Ainakin Britanniassa tämän jälkeen alettiin ajaa läpi lakia, joka pitäisi yllä teleoperaattoreille asetetun vuoden säilytysvelvollisuuden. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu kritisoi tästä Britannian lainsäätäjiä, sillä Britannian suunnittelema datankeräyslaki ei ota huomioon EU-tuomioistuimen huolta ihmisoikeuksista.[3]

Saksan liittovaltion valtiosääntötuomioistuin kumosi 2010 vuonna 2008 säädetyn lain teletunnistetietojen säilyttämisestä[4] ja määräsi säilytetyt tiedot tuhottaviksi yksityisyyden suojaa loukkaavina.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teletunnistetietojen säilytys puhutti eduskuntaa IT Viikko. 18.4.2008. Viitattu 19.7.2014.
  2. Britannia ajamassa pikavauhtia läpi lain teletunnistetietojen säilyttämisestä 10.7.2014. YLE.
  3. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu tyrmää Britannian teletunnistetietojen keräystä koskevan lain yle.fi. 16.7.2014.
  4. Gesetz zur Neuregelung der Telekommunikationsüberwachung und anderer verdeckter Ermittlungsmaßnahmen sowie zur Umsetzung der Richtlinie 2006/24/EG
  5. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8545772.stm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Telecommunications data retention