Tekniikan museo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingin Tekniikan museota. Tukholman Tekniikan museosta on eri artikkeli.
Tekniikan museo
Perustettu 1969
Sijainti Vanhakaupunki, Helsinki
Koordinaatit 60°12′59″N, 024°58′57″EKoordinaatit: 60°12′59″N, 024°58′57″E
Kotisivut www.tekniikanmuseo.fi

Tekniikan museo on Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitseva vuonna 1969 perustettu valtakunnallinen erikoismuseo, joka tallentaa ja esittelee suomalaisen teknisen alan kehitystä kuvaavaa aineistoa. Tekniikan Museota ylläpitää yksityinen Tekniikan museon säätiö.

Tekniikan Museo sijaitsee Helsingin Vanhankaupunginlahden rannalla Vantaanjoen suulla. Tekniikan museo kuuluu liikenteen ja viestinnän alan museoiden Trafiikki-museot -verkostoon.[1]

Oikealla Voimalamuseo, josta johtaa putouksen yli silta Tekniikan museoon.
Panoraamakuva putousalueelta, taustalla Voimalamuseo.

Museorakennuksissa toimi 1870-luvun lopulta 1950-luvulle saakka Helsingin vesilaitos, joka puhdisti Vantaanjoen vettä talouskäyttöön. Kesäisin auki olevassa suodatinhallissa on nähtävillä 30-luvun asuun entisöityä vedenpuhdistustekniikkaa altaineen ja pumppuineen. Kosken länsirannalla sijaitseva Helsingin Energian omistama Voimalamuseo oli osa Vesilaitoksen toimintaa ja tuottaa nykyisin ekosähköä kotitalouksille. Tekniikan museo vastaa Voimalamuseon museotoiminnoista.

Kokoelmat ja kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelyt ovat kolmessa rakennuksessa, joissa näyttelytilaa on yli 5 000 neliömetriä. Näyttelyiden tavoitteena on kuvata tekniikan ja teollisuuden vaiheita Suomessa, sekä niiden kehityksen vaikutusta yhteiskuntaan, kulttuuriin ja ihmisten elinoloihin. Ensimmäiset näyttelyt museossa avattiin 1972, ja ne käsittelivät mm. turbiineja, vesivoimaa, sähkövoimaa ja graafista alaa. Tämänhetkisten pysyvien näyttelyiden teemoja ovat metsäteollisuus, metalliteollisuus, viestintä, kemia, hissitekniikka ja vedenpuhdistus. Museossa järjestetään lisäksi vaihtuvia näyttelyitä.

Tekniikan museon kokoelmissa on lähes 50 000 esinettä, joista vain pieni osa on näyttelyissä esillä. Eräs merkittävimpiä kokoelman esineitä on Elektroninen SarjaKOmputaattori ESKO, Suomen ensimmäinen tietokone. Esinekokoelman lisäksi Tekniikan museolla on noin 46 000 valokuvan, negatiivin ja dian kokoelma. Kuvakokonaisuuksista merkittävimmät ovat Strömberg-kokoelma ja Eric Tigerstedt -kokoelma.

Museon kirjasto sisältää yli 45 000 teollisuuden ja tekniikan alan kirjaa ja kausijulkaisua. Keskeisimpiä ovat konetekniikkaa ja sähkötekniikkaa käsittelevät teokset sekä teknisten laitteiden käyttöoppaat.

Museo solmi joulukuussa 2009 vuokrasopimuksen varastotilojensa osittaisesta sijoittamisesta luolatiloihin Jyväskylän Kanavuoreen.[2]

Tekniikan museon suodatinhalli kärsi tulipalosta keväällä 2008.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tekniikan museo.