Tekniikan Akateemisten Liitto TEK

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tekniikan Akateemisten Liitto TEK on diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja muiden tekniikan alalla toimivien yliopistotason tutkinnon suorittaneiden etujärjestö.

TEK on noin 73 000 jäsenellään Suomen suurin diplomi-insinöörijärjestö ja yksi AKAVAn suurimmista jäsenjärjestöistä. 25 000 jäsenistä on opiskelijoita. Liittoon kuuluu lisäksi merkittävä määrä fyysikkoja, matemaatikkoja ja muita yliopistotutkinnon suorittaneita. TEKin edustavuus alle 65-vuotiaiden diplomi-insinöörien joukossa on noin 70 %. Tutkinnon suorittaneita vuosijäseniä on noin 43 500.

Liiton muodostavat Tekniikan Akateemiset ja ruotsinkielisten diplomi-insinöörien ja arkkitehtien järjestö Tekniska Föreningen i Finland (TFiF). Käytännössä Tekniikan Akateemisilla ei ole omia hallintoelimiä, vaan Tekniikan Akateemisten Liiton valtuusto ja hallitus ovat myös Tekniikan Akateemisten valtuusto ja hallitus. Koska liiton elimissä on myös TFiF:n edustajia, heillä ei ole äänioikeutta, kun käsitellään vain Tekniikan Akateemisten asioita (esimerkiksi sääntömuutoksia).

TEK tekee työehtosopimuksia työnantajaliittojen kanssa akavalaisten neuvottelujärjestöjen Ylemmät Toimihenkilöt YTN, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Tekniikan ja peruspalvelujen neuvottelujärjestö KTN kautta.

TEKin hallituksen puheenjohtajana on vuodesta 2011 alkaen ollut Marjo Matikainen-Kallström.

Liiton jäsenlehti on TEK – tekniikan akateemiset. Jäsenet saavat lisäksi jäsenetuna Tekniikka&Talous- ja Talouselämä-lehdet. Liiton jäsenet on vakuutettu työttömyyden varalta IAET-työttömyyskassassa, johon kuuluminen on vapaaehtoista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestöt saivat nykyisen rakenteensa vuonna 1993, kun Suomen Teknillinen Seura (lyhenne STS[1]) ja Korkeakouluinsinöörien ja Arkkitehtien Keskusliitto (KAL) yhdistettiin Tekniikan Akateemisiksi, ja tämä muodosti yhdessä TFiF:n kanssa Tekniikan Akateemisten Liiton.

Suomen Teknillinen Seura STS[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisten Teknikkojen Seuran (STS) perustava kokous pidettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talossa 28.1.1896. Perustajajoukko koostui suomenmielisistä insinööreistä ja arkkitehdeista. Seuran tarkoituksena oli edistää suomen kieltä tekniikan ja teollisuuden alalla. Käytännössä ensi vaiheessa tämä tarkoitti suomenkielisen tekniikan erikoissanaston kehittämistä.[2]

Korkeakouluinsinöörien ja Arkkitehtien Keskusliitto KAL[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KAL perustettiin harjoittamaan työmarkkinatoimintaa, jota STS ei halunnut harjoitettavan seuran osana. KALin varsinainen perustamispäivä oli 14.2.1972 ja se hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 28.8.1972. Tällöin STS:n yhdessä TFiF:n kanssa harjoittama työmarkkinatoiminta siirtyi uudelle organisaatiolle. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juha Aunesluoma: Nykyaikaa rakentamassa, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK edeltäjineen 1896-1996. TEK, 2004. ISBN 952-5005-84-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 20.12.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 1.3.2014.
  2. Nykyaikaa rakentamassa, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK edeltäjineen 1896-1996 s. 15
  3. STS toimintakertomus 1972 / Nykyaikaa rakentamassa, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK edeltäjineen 1896-1996 s. 286

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]