Tehosekoitin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kodinkoneesta. Tehosekoitin on myös rock-yhtye.
Tehosekoitin

Tehosekoitin on kodinkone, jota käytetään ruoka-aineiden sekoittamiseen tai soseuttamiseen. Tehosekoitin on usein pystymallinen laite, joka koostuu astiasta, johon sekoitettavat aineet laitetaan, pohjalla olevasta sekoittavasta terästä sekä sitä pyörittävästä koneistosta. Astiassa on yleensä kansi, joka estää astian sisältöä roiskumasta koneen ollessa käynnissä. Varsinainen koneisto on yleensä erillisessä alustassa, josta sekoitusastian telineen saa irrotettua, kun sen sisältö halutaan kaataa muuhun astiaan. Ensimmäisen pienen nykyaikaisen tehosekoittimen keksi Stephen Poplawski 1922.[1]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehosekoittimissa käytetään 1–2-litraisia sekoitusastioita, jotka on tehty lasista, muovista tai ruostumattomasta teräksestä. Lasiset tehosekoittimet ovat raskaampia ja vakaampia. Sekoitetut ruoka-aineet voivat naarmuttaa muovitehosekoitinta ja muovi voi imeä ainesten hajua. Ruostumatonta terästä käytetään ulkonäön vuoksi, mutta se rajoittaa tehosekoittimen sisälle näkemistä.[2]

Tehosekoittimissa on yleensä kolmesta 16:een nopeusasetusta, mutta kaikki käyttäjät eivät hyödy suuremmasta nopeusvaihtoehtojen määrästä.[2]

Jos tehosekoittimessa on irrotettavat terät, sekoitusastiassa pitää olla o-rengas tai muunlainen tiiviste laitteen alaosan ja astian välillä vuotojen välttämiseksi. Sekoitusastia pyritään muotoilemaan siten, että se lisää ainesten kulkemista terien läpi sen sijaan, että ainekset vain pyörisivät ympyrää.

Tehosekoittimen alaosassa on teriä pyörittävä sähkömoottori, ja sen pinnalla on säätimet. Nykyaikaisissa tehosekoittimissa on useita nopeusvaihtoehtoja. Pienitehoisissa tehosekoittimissa tarvitaan lisäksi nestettä, jotta laite toimii oikein. Neste auttaa kiinteitä aineksia liikkumaan sekoitusastiassa siten, että ne pääsevät kosketuksiin terien kanssa. Terät luovat vesipyörteen, joka siirtää aineksia ylhäältä alas, jolloin ne pääsevät kosketuksiin terien kanssa. Tällöin syntyy homogeeninen seos. Suuritehoisilla tehosekoittimilla voidaan murskata jyviä ja jäätä myös nesteettä.

Käyttökohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehosekoittimet on suunniteltu ruoka-aineiden ja juomien sekoittamiseen, soseuttamiseen ja hienontamiseen. Ne ovat yleensä niin tehokkaita, että niillä voi murskata myös jäätä.[2]

Tehosekoittimia on sekä koti- että yrityskäytössä. Niitä käytetään keittiöissä moniin tarkoituksiin, muun muassa:

  • jauhamaan puolikiinteät ainekset kuten tuoreet hedelmät ja vihannekset soseiksi.
  • sekoittamaan jäätelö, maito ja makeat kastikkeet pirtelöiksi.
  • sekoittamaan ja murskaamaan jäätä drinkeissä kuten Zombiessa, Piña Coladassa ja Margaritassa.
  • murskaamaan jää ja sekoittamaan ja soseuttamaan muut ainekset alkoholittomissa juomissa kuten smoothieissa ja eräissä erikoiskahveissa.
  • emulgoinnissa.
  • pienten kiinteiden ruoka-aineiden kuten mausteiden ja siementen pilkkomiseen pienemmiksi tai jauhamiseen kokonaan jauheeksi tai pähkinävoiksi.
  • sekoittamaan jauheiden, rakeiden ja/tai nesteiden seokset huolellisesti.
  • helpottamaan kiinteiden aineiden liuottamista.

Tehosekoittimia käytetään myös mikrobiologiassa ja elintarviketieteessä. Tavallisten keittiötyylisten tehosekoitinten lisäksi on olemassa monia toisenlaisia tehosekoittimia laboratoriokäyttöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Recent Blog Entries - The Invention and Story of Modern-Day Blenders | Keystone Electronics www.keyelco.com. Viitattu 18.6.2022.
  2. a b c Blender Buying Guide Consumer Reports. Viitattu 25.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Blender