Teekulttuuri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Teekulttuurilla tarkoitetaan teen vakiintumista eri maissa ja kulttuureissa, ja teetä ihmisten vuorovaikutuksessa.

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tee on alun perin Kiinastalähde?, josta se on levinnyt moniin muihin Aasian maihin. Esimerkiksi Japanissa se on saavuttanut suuren suosion erityisesti teeseremonian merkeissä. Ennen seremoniaa teeastiat puhdistetaan ja niillä tarjoillaan yleensä vihreää teetä. Tee haudutetaan ennen juomista. Vihreä tee on suosituin teelaji Japanissa.

Japanilainen teepannu.

Kiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinassa on juotu teetä tuhansia vuosia. Teetä alettiin juoda tang-dynastian aikana.lähde? Kerrotaan, että tee havaittiin hyväksi juomaksi muutaman teenlehden pudottua sattumalta veteen. Teestä tuli jo tuolloin arvostettu juoma, jota vain keisarit ja heidän perheensä joivat. Kiinassa on syntynyt kiinalainen teeseremonia, jonka on hyvin arvostettu. Vihreä tee on Kiinan yleisempiä teelaleja. Pohjois-Kiinassa taas suosittua on jasmiinitee.

Taiwan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuplatee (kiin. 珍珠奶茶) on suosittua Taiwanissa, mutta se on levinnyt myös muualle Aasiaan, Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Se syntyi 1980-luvulla.

Indonesia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indonesiassa juodaan paljon vihreää teetä. Teen käyttö sai alkunsa Indonesiassa 1700-luvulla, kun hollantilaiset uudisasukkaat alkoivat istuttaa teepensaita.

Thaimaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thaimaalainen tee, thaitee, on suosittu juoma Thaimaassa. Muita suosittuja teelajeja ovat muun muassa punainen tee ja kuplatee.

Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tee (ven. чай) on suosittua Venäjällä. Tee valmistetaan usein samovaarilla ja juodaan laseista kuppien sijasta.

Iran[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iranilaiset juovat mustaa teetä, ja sen nauttimiseen on rakennettu teehuoneita. Nämä huoneet ovat tärkeitä sosiaalisissa tilanteissa. Iranilaiset laittavat sokeripalan suuhunsa ennen teen juomista.

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britannia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

High Tea

Tee saapui Kiinasta Englantiin ja alkoi yleistyä 1700-luvulla, ja siitä tuli suosittua. Kello viiden tee on muodostanut oman instituutionsa, joskin perheiden ja ystävien yhteiset teehetket ovat Britanniassa käyneet melko harvinaisiksi. Yleisempiä teelajeja ovat Earl Grey ja English Breakfast -tee, jota nautitaan maidon ja sokerin kera. Toisin kuin Suomessa erilaiset leivokset ovat kehittyneet erityisesti kahvin sijasta teen kanssa yhteensopiviksi (ks. myös Cream tea).

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeen tee on tullut idästä päin, Venäjältä. Tämän voi nähdä mm. vanhemmista teeastiastoista, joissa on usein kaksi teekannua: isompi kuumalle vedelle ja pienempi vahvalle, laimennettavalle teelle. Myös teelaseja on käytetty jonkin verran kuppien sijasta. Suomessa teen nauttiminen ei ole läheskään niin yleistä kuin kahvin. Tee on kuitenkin ollut aina kahvia halvempaa ja etenkin aiemmin on Suomessa ollut joskus perheillä tapana juoda "iltateetä". Musta tee on ollut suosituinta; teelaadut ja tuotemerkit ovat olleet pitkälti kansainvälisesti tunnettuja merkkejä kuten Lipton. Kotimaisista teemerkeitä tunnetuimpia oli Paulig. Sergejeff on Suomen vanhin teetalo (1873)[1]. Viime aikoina teelaatujen valikoimat ovat kasvaneet huomattavasti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.