Taun palatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taun palatsi

Taun palatsi (ransk. Palais du Tau) sijaitsee Reimsissä Ranskassa. Se oli Reimsin arkkipiispan palatsi ja se oli yhdistetty Ranskan kuninkaisiin, joiden kruunajaiset pidettiin läheisessä Notre-Damen katedraalissa.

Vielä 500- ja 600-luvuilla paikalla sijaitsi roomalaisgallialainen huvila, josta tuli myöhemmin karolingipalatsi. Nykyistä nimeä on käytetty ainakin vuodesta 1131, jolloin se mainitaan ensimmäisen kerran rakennuksen suunnitelmissä. Nimi tulee siitä, että rakennus muistuttaa T-kirjainta (kreikkalaisissa aakkosissa kirjain tau). Rakennus uudelleenrakennettiin goottilaisella tyylillä 14981509 ja Jules Hardouin-Mansart ja Robert de Cotte muokkasivat sen nykyiseen barokkiasuunsa vuosien 1671 ja 1710 välisenä aikana. Palatsin vanhin osa on sen kappeli, joka on vuodelta 1207. Rakennus vaurioitui tulipalossa 19. syyskuuta 1914 ja korjattiin vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Palatsi toimi Ranskan kuninkaiden asuntona ennen heidän kruunajaistaan. Kuningas puettiin palatsissa ennen siirtymistään varsinaiseen kruunajaistapahtumaan Notre-Damen katedraaliin. Myös juhla-ateria pidettiin myöhemmin palatsissa. Ensimmäinen rekisteröity kruunajaisateria pidettiin vuonna 990 ja tuorein vuonna 1825.

Palatsissa on toiminut Musée de l'Œuvre -museo vuodesta 1972. Siellä esitetään katedraalin patsaita ja gobeliinejä, pyhäinjäännöslippaita ja muita esineitä, jotka liittyvät kruunajaisiin.

Taun palatsi on UNESCOn maailmanperintökohdessa yhdessä Reimsin Notre-Damen ja entisen Saint-Remin basilikan kanssa.[1] Paikalla käy noin 100 000 vierailijaa vuosittain.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taun palatsi.