Tatlinin torni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tornin pienoismalli, 1919
Lontoon Royal Academy of Artsin edustalle rakennettiin vuonna 2011 Kolmannen internationaalin muistomerkin pienoismalli kokoon 1:42.

Tatlinin torni eli Kolmannen internationaalin muistomerkki oli ukrainalaisen taiteilija ja arkkitehti Vladimir Tatlinin visioima suuri monumentaalinen rakennus, jota ei kuitenkaan koskaan rakennettu. Rakennus suunniteltiin pystytettäväksi Pietariin vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen jälkeen Kominternin päämajaksi ja muistomerkiksi.

Suunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatlinin konstruktivistinen torni suunniteltiin rakennettavaksi teollisista materiaaleista, kuten raudasta, lasista ja teräksestä. Materiaaleissa, rakennuksen muodoissa ja käyttötarkoituksissa rakennus kuviteltiin moderniuden kasvavaksi symboliksi. Se olisi ollut korkeampi kuin Pariisin Eiffel-torni. Rakennuksen perusmuodoksi Tatlin ideoi kaksoisspiraalin, joka olisi kiertynyt 400 metrin korkeuteen ja jonka ympäri vierailijoita olisi kierrätetty erilaisten mekaanisten laitteiden avulla. Päärakenteessa olisi ollut neljä suurta riippuvaa geometrista rakennelmaa. Ne olisivat pyörineet eri nopeuksilla. Rakennuksen pohjaosassa olisi ollut kuutio, joka suunniteltiin luentojen, konferenssien ja lakiasäätävien kokousten tapahtumapaikaksi. Kuutio olisi kiertänyt ympäri vuoden aikana kerran. Kuution yläpuolella olisi ollut kerran kuukaudessa ympäri kiertyvä pyramidi, jossa olisi ollut tilat toimintoja varten. Sen yläpuolella olisi ollut lieriö, joka kiertyisi ympäri kerran päivässä, ja siinä olisi ollut toimitilat tiedotustoiminnalle: uutistiedotteiden ja manifestien julkaiseminen lennätinteitse, radion kautta ja kovaäänisistä. Ylimpänä olisi ollut pallonpuolisko radiolaitteille. Lieriöön suunniteltiin asenettavaksi myös valtava ulkoilmavalkokangas.

Arvio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monumentin on usein ajateltu olevan konstruktivistisen arkkitehtuurin merkittävin ilmiö mutta ei toteuttamiskelpoinen rakennuksena. Vaikka vallankumouksen pyörteissä olevalla Venäjällä olisi saatu kokoon rakentamiseen tarvittava määrä terästä, asuntopulan ja poliittisen kuohunnan vallitessa rakennuksen rakenteellisesta käytännöllisyydestä ei ollut takeita.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatlinin tornista on pienoismallit Moskovan Tretjakovin galleriassa ja Tukholman Moderna museetissa. Vuonna 2011 rakennuksen suurikokoinen pienoismalli pystytettiin Lontoon Royal Academy of Artsin etupihalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tatlin's Tower