Tarpeellista tavaraa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tarpeellista tavaraa
Needful Things
NeedfulThings.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Stephen King
Kieli englanti
Genre kauhu
Julkaistu 1991
Suomennos
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1992
Ulkoasu kovakantinen, sidottu
Sivumäärä 734
ISBN 951-31-0135-5
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tarpeellista tavaraa (engl. Needful Things) on Stephen Kingin kirjoittama romaani, joka julkaistiin vuonna 1991. Suomennos julkaistiin vuonna 1992. Romaanista on tehty myös elokuvasovitus, jonka pääosia näyttelevät Max Von Sydow ja Ed Harris.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinassa pieneen kuvitteelliseen Castle Rockin kaupunkiin tulee uusi kauppias, joka perustaa pienen kaupan nimeltä ”Tarpeellista tavaraa”. Kauppias, Leland Gaunt on viehättävä herrasmies, jolla tuntuu olevan aina jotain, mitä asiakas ehdottomasti haluaa. Hinnat ovat yllättävän halpoja verrattuna tuotteisiin ja niiden laatuun. Esimerkiksi kaupan ensimmäinen asiakas, 11-vuotias Brian Rusk, löytää kaupasta juuri sen mitä kaikkein eniten haluaa: erittäin arvokkaan Sandy Koufax -baseballkortin vuodelta 1956. Gaunt myy tuotteita halvalla, koska haluaa kaupungin asukkaiden tekevän pieniä piloja toisilleen. Kyseiset pilat eivät kuitenkaan ole vaarattomia, sillä Gaunt tietää kaupunkilaisten synkimpiä salaisuuksia.

Liikkeessä on mystistä vetovoimaa. Siellä myydään kaikille jotakin, siis tarpeellista tavaraa. Hinta ei ole esteenä. Sheriffi Alan Pangorn tajuaa heti kaupan avauduttua, että siinä on jotakin hämärää. Hänen rakastajattarensa Polly Chalmers ei kuitenkaan välitä hänen epäilyksistään ja ostaa vanhan onnenkalun, jonka uskoo auttavan hermokipuun hänen käsissään. Tämä johtaa Alanin ja Pollyn suhteen huonontumiseen.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brian Rusk: Ensimmäinen asiakas uudessa kaupassa. Häntä pyydetään myymään sielunsa vastineeksi pesäpallokortista.
  • Leland Gaunt: Oletettavasti ihmisen muodon omaksunut demoni, joka on viettänyt vuosisatoja huijaamalla ihmisiä myymään sielunsa, tai vaihdossa, joita ihmiset haluavat eniten. Gaunt tuntuu tietävän ihmisten synkimmät salaisuudet ja puhuu niistä kaupassaan.
  • Sheriffi Alan Pangborn: Castle Rockin sheriffi. Alan on menettänyt perheensä auto-onnettomuudessa. Hän on merkittävässä roolissa myös Kingin romaanissa Pimeä puoli.
  • Patricia ”Polly” Chalmers: Polly on kotoisin Castle Rockin kaupungista, mutta asui pitään San Franciscossa ennen kuin palasi takaisin. Kun hän palaa Castle Rockiin, hänestä kerrotaan paljon juoruja, joita hän ei kuitenkaan korjaa.
  • Norris Ridgewick: Sheriffin luottomies.
  • John ”Ace” Merrill: Kaupungin pikkurikollinen, josta kaupungista lähdettyään kehittyi huumevälittäjä.
  • Danforth ”Buster” Keeton: Kaupungin päättäjä, joka harrastaa uhkapelejä ja on pahasti veloissa.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.