TARDIS

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tardis)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuosina 2010-2014 käytetty TARDIS näytteillä BBC:n entisessä televisiokeskuksessa

TARDIS (myös TT Capsule) on brittiläisessä tieteistelevisiosarjassa Doctor Who keskeisessä osassa esiintyvä kuvitteellinen aikakone ja avaruusalus. Nimi on akronyymi sanoista Time And Relative Dimension In Space. Suomenkielisiä versioita TARDIS-nimestä on kaksi, riippuen käännöksestä: Tähtiaika-Avaruuden Rakenteen Dimensionaalinen IlmaSäiliö ja myös uudemmissa tv-esityksissä käytetty Tähtiaika-Avaruuden RakenneDimensioiden IlmaSaareke. Finnkinon VHS:llä julkaisemassa elokuvassa 1999 maailman tuho (Doctor Who, 1996) Tardis tunnetaan suomeksi nimellä Vitka.

TARDIS on Ajan Herrojen kehittämä laite, joka pystyy kuljettamaan sen omistajaa eri paikkoihin ajassa sekä avaruudessa. Tohtorin malli on tyyppiä 40 ja muuttunut ulkonäöltään lontoolaisen poliisipuhelinkopin näköiseksi.[1]

Vaikka ulkopuolelta TARDIS näyttää tavallisen kopin kokoiselta, sisältä se on valtavan iso monihuoneinen alus, josta on näytetty muun muassa makuuhuoneita, varaston kokoinen vaatehuone, luostarityylinen rentoutumisalue, uima-allas ja lukuisia muita huoneita. Sarjan mukaan TARDISin ovi johtaa toiseen ulottuvuuteen, joten fyysisiä rajoituksia sisäpuolen koon suhteen ei ole. TARDISin sisäpuoli muuttui sarjan aikana, kun uusiin tuotantokausiin rakennettiin jatkuvasti päivitettyjä TARDIS-lavasteita, mutta kaikissa on päähuoneen keskellä suunnilleen samanlainen kuusisivuinen konsoli, jonka keskiosa liikkuu matkustamisen aikana, ja jonkinlainen monitori, josta näkyy tilanne TARDISin ulkopuolella. Jaksossa ”Time Crash” Tohtori viittaa siihen, että TARDISin sisäpuolta voi muokata kuten kotitietokoneen työpöytäteemaa. Eräs sarjan jatkuvista vitseistä liittyy TARDISin kokoon: usein uusi matkakumppani huomaa alusta tutkiessaan sen olevan sisältä suurempi kuin ulkoa ja huomauttaa siitä Tohtorille, yleensä jatkaen aluksen tutkimista kummaltakin puolelta epäuskon vallassa.

Juonen mukaan TARDIS valitsi muotonsa ajan ja paikan mukaan herättääkseen mahdollisimman vähän huomiota, mutta ensimmäisen vuonna 1963 esitetyn jakson jälkeen sen naamioitumismekanismi jumittui ja alus jäi pysyvästi poliisipuhelinkopin näköiseksi. Poliisipuhelinkopit olivat koppeja, joista partioiva poliisi pystyi soittamaan päämajaan, suojautua sateelta, tai pitää taukoa ja juoda kupillisen teetä. Tällaiset kopit olivat hyvin yleisiä 1960-luvun Lontoossa, mutta taskukokoisen radiopuhelimen yleistyminen johti siihen, että melkein kaikki poliisipuhelinkopit poistettiin Britanniasta 1970-luvulla, ja pian Doctor Who oli lähes ainoa paikka, jossa sellaista koppia vielä näkyi.

Sarjassa näkyy silloin tällöin muiden Ajan Herrojen TARDIS-aluksia, mutta niiden ulkonäkö on aivan erilainen, koska niiden naamioitumismekanismit ovat vielä kunnossa. Sisältä ne kuitenkin yleensä muistuttavat Tohtorin alusta. Douglas Adamsin kirjoittama jakso ”Shada” kertoi yliopistoprofessorista, joka oli salaa Ajan Herra ja jonka TARDIS oli hänen toimistonsa.

TARDIS on kuitenkin elävä olento, joten sillä on tunteet. Joissakin jaksoissa Tohtori puhuu Tardikselle ja on jopa silittänyt sitä.

Sarjassa hahmot useimmiten kutsuvat alusta ”TARDIS”-nimellä, mutta vanhoissa jaksoissa sitä kutsuttiin joskus vain ”alukseksi”.

Sana ”TARDIS” on niin vakiintunut brittiläisten sanavarastoon, että se löytyy sanakirjasta ja sitä voi käyttää arkielämässä kuvaamaan mitä tahansa tilannetta, missä sisäpuoli vaikuttaa paljon isommalta kuin luulisi ulkopuolen perusteella. Esimerkiksi Britannian entinen pääministeri Tony Blair käytti sanaa kuvaamaan työpaikkansa Downing Street 10 yllättävän isoa sisäkokoa.[2]

TARDISin nimi ja poliisipuhelinkopin ulkonäkö ovat nykyään molemmat BBC:n rekisteröimiä tavaramerkkejä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A Beginner's Guide to the TARDIS BBC. Viitattu 11.6.2007. (englanniksi)
  2. No 10 'like Tardis', says Blair 3.10.2006. BBC News. Viitattu 10.1.2018. (englanniksi)
  3. Colquhoun, Graeme: The Doctor's trademark success story investigated 19.11.2002. The Scotsman. Viitattu 11.6.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.