Tapani Haapasaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapani Haapasaari (s. 1952 Kolari) on suomalainen viihdeharmonikkapedagogi ja tanssimuusikko. Hänen oppilaistaan monet ovat menestyneet harmonikkakilpailuissa. Tunnetuimpia oppilaita ovat Kultaisen Harmonikan voittaneet Reijo Kumpulainen (1999), Heidi Haapasaari (2000) Ukko-Pekka Yliranta (2008)[1] sekä Marko Haapapuro. Haapasaaren oppilaat ovat voittaneet myös 10 kertaa Pohjois-Kalotin Harmonikkamestaruuden, mm. Heidi ja Petri Haapasaari, Reijo Kumpulainen, Oliver Östmalm ja Marjo Kurkinen. Kaiken kaikkiaan Tapanin oppilaat ovat saavuttaneet yhteensä yli 20 ykkössijaa eri harmonikkakilpailuista. Marko Haapapuro on voittanut 6 kertaa Valtakunnallisen Veikko Ahvenainen Harmonikkakilpailun. Lisäksi hän on voittanut myös Suomen Pelimannimestaruuden ja sijoittui kolmanneksi Kultainen Harmonikka -kilpailussa 2022. Tapani Haapasaaren mentoreina ovat olleet harmonikkataiteilija Veikko Ahvenainen sekä musiikin maisteri kapellimestari Jukka Ollila Torniosta. Harmonikan lisäksi Haapasaari soittaa kitaraa, bassoa ja rumpuja. Kouluiässä hän soitti myös trumpettia soittokunnassa. Ensimmäinen soitin hänellä oli mandoliini, joka isällään (Veli Haapasaari Nurmosta) oli mukana jatkosodassa. lähde?

Haapasaari asuu Kolarissa ja on toiminut yli 30 vuoden ajan Tunturi-Lapissa opettaen harmonikansoittoa Kolarin, Muonion ja Kittilän kansalaisopistoissa. Hän on myös vuonna 2001 aloitetun Ylläksen Harmonikkaleirin perustaja ja taustahahmo. Tapani järjestää vuosittain Ylläksellä Valtakunnallista Veikko Ahvenainen harmonikkakilpailua

Lisäksi Tapani on aktiivisesti kiertänyt lappilaisia tanssilavoja ja ravintoloita perustamansa Tapani Haapasaaren yhteen kanssa vuodesta 1978 lähtien. Yhtye on toiminut myös lukuisten artistien säestysbändinä. Varsinaisen työuransa hän on tehnyt mm. Lapin yliopistossa, Suomen Posti Oy:ssä, Sampo Pankissa ja Kolarin kunnan elinkeinotoimessa. Haapasaari sai 2012 Kolarin kunnan kulttuuripalkinnon tekemästään musiikkikasvatustyöstä sekä Suomen Harmonikkaliiton hopeisen ansiomerkin.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikki Liimatainen: Ukko-Pekka Ylirannan hanuri soi Kultaisen Harmonikan finaalissa Pohjolan Sanomat. 14.6.2010. Viitattu 30.11.2010.