Tansaniitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viistehiottu tansaniitti ja monivärinen lämpökäsittelemätön raakakappale.

Tansaniitti on zoisiittimineraalin läpinäkyvä tai läpikuultava muunnos, jota esiintyy vain pienellä alueella Tansanian pohjoisosissa[1]. Kivi on luonnostaan voimakkaan pleokroinen muuttaen väriään sinisestä punaviolettiin ja vihertävään tai ruskeaan katselusuunnan mukaan. Lämpökäsittelyn seurauksena kiven väri muuttuu tummemmaksi ja kauttaaltaan violetinsiniseksi. Tansaniitti on suosittu jalokivi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tansaniitti löydettiin Meralanin kukkuloilta Manyarassa Tansanian pohjoisosasta läheltä Arushan kaupunkia vuonna 1967. Pian tämän jälkeen amerikkalainen korualan yritys Tiffany & Co. antoi sille nykyisin vakiintuneen kaupallisen nimensä. Tansaniitista tuli nopeasti suosittu pääosin Tiffanyn voimakkaan markkinoinnin kautta. Nykyisin kiven suppealla esiintymisalueella sijaitsevat kaivokset ovat alkaneet vähitellen ehtyä samalla, kun louhitut kivet ovat olleet yhä heikkolaatuisempia, mikä on nostanut syvänsinisten kivien hintaa viime vuosina. Kaivoksien arvellaan ehtyvän kokonaan 2040-luvulle tultaessa[1]. Kaivokset ovat tuottaneet Tansanian hallitukselle vuosittain noin 20 miljoonaa euroa, ja hiottujen kivien vuosittainen kokonaismyynti on ollut 500 miljoonaa euroa. Kesäkuussa 2003 hallitus ilmoitti kieltävänsä raakakivien viennin Intiaan, sillä tähän asti useimmat kivet oli hiottu Jaipurissa. Päätöksellään hallitus halusi tukea Tansanian omien käsittelylaitosten kehittymistä. Vuonna 2017 presidentti John Magufuli määräsi rakennettavaksi muurin Merelanin kaivosalueen ympärille kaivossektorin tulojen turvaamiseksi[1].

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tansaniitin kovuus Mohsin asteikolla on 6,5, joten se on pehmeämpää kuin kvartsi ja siten altis hitaalle kulumiselle pölyn vaikutuksesta. Kivi on usein puhdas eikä sisällä sulkeumia, ja tummimmillaan sen väri on verrattavissa hienoimpaan safiiriin. Luonnostaan tummansiniset kivet ovat erityisen haluttuja, sillä niissä pleokroismi on selvemmin havaittavissa ja synnyttää hiotussa kivessä punertavia välähdyksiä, kun sitä tarkastellaan eri kulmissa. Valtaosa tansaniiteista lämpökäsitellään niiden vaaleansinisen tai punaruskean värin parantamiseksi. Myös synteettistä tansaniittia on markkinoilla, ja sen arvo on vain murto-osa luonnonkiveen verrattuna.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Onali, Alma: Tansanialaisesta karjapaimenesta tuli miljonääri yhdessä yössä, kun hän löysi kaksi ääri-harvinaista jalo­kiveä: ”Haluan rakennuttaa ostoskeskuksen ja koulun” 25.6.2020. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.6.2020.
  2. Rudolf Ďud'a, Luboš Rejl: ”Tansaniitti”, Jalokivien maailma, s. 94-95. Tšekinkielinen alkuteos, suomennettu saksankielisestä laitoksesta. Suomentanut Kalle Taipale. WSOY, 1998.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tansaniitti.