Välimerenilmasto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Talvisateiden ilmasto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alueet, joilla vaikuttaa välimerenilmasto.
Heraklionin (Kreeta, Kreikka) ilmastodiagrammi.

Välimerenilmasto on Välimerelle tyypillinen ilmastotyyppi, jolle ovat ominaisia kuivat ja kuumat kesät sekä kosteat ja viileät talvet. Sitä kutsutaan joskus kuivan kesän subtrooppiseksi ilmastoksi.[1] Välimerenilmasto on tavallaan länsituulten vyöhykkeen kostean, lauhkean ilmaston ja hepoasteiden korkeapainealueen kuivan subtrooppisen ilmaston rajaseutua, jolla nämä kaksi ilmastotyyppiä vuorottelevat vuodenaikojen mukaan. Välimerenilmasto kuuluu subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen ja sen alueilla esiintyy nahkealehtistä eli välimerenkasvillisuutta. Välimerenilmasto vallitsee Välimeren alueen lisäksi Kaliforniassa, Chilen keskiosassa sekä osissa Etelä-Afrikkaa ja Australiaa.

Sää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä sää on aurinkoinen, kuuma ja kuiva; lämpimimmän kuukauden keskilämpötila kohoaa yli 22 celsiusasteeseen ja vastaavasti kuivimman kuukauden sademäärä jää alle 30 millimetriin. Vähintään viitenä kesäkuukautena vuorokauden keskilämpötila on yli 20 astetta. Talvisin on viileämpää ja sateisempaa, päivälämpötilat pysyttelevät +10 ja +20 asteen välillä. Talvella sademäärä on vähintään viisi kertaa kesän kuivimman kuukauden sademäärän suuruinen. Välimerenilmaston ansiosta Välimeren alueen sää on kesäisin erinomainen ja otollinen turismille. Lisäksi viininviljely on yleistä välimerenilmaston alueella.

Synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planetaariset ilmanpaine- ja tuulivyöhykkeet liikkuvat auringon zeniittiaseman mukana. Pohjoisen pallonpuoliskon talvella ilmastovyöhykkeet liikkuvat auringon mukana lähemmäs päiväntasaajaa, kesällä asia on toisin päin. Vyöhykkeet liikkuvat nopeasti ja voimakkaasti mantereiden yllä, mutta merien yllä jopa useita kuukausia jäljessä. Kesällä hepoasteiden korkeapainevyöhyke liikkuu auringon mukana pohjoiseen, ja siirtyy Välimeren ylle. Tämä johtuu siitä, että subtrooppisen korkeapainevyöhykkeen on pakko liikkua kesäksi pohjoiseen, sillä eteläisempi trooppinen matalapainevyöhyke (sadekausi) laajenee auringon mukana pohjoisemmaksi pakottaen edellä subtrooppista korkeapainevyöhykettä liikkumaan, tällöin matalapaineet pääsevät kesällä Saharan ja Kongon sademetsien välisille savannialueille paremmin, mutta Välimerelle tulee korkeapaineen mukana myös kuivuus. Korkeapaineen vallitessa alueella onkin sateeton ja aurinkoinen sää. Kesällä välimerenilmasto muistuttaakin lähinnä Saharan ilmastoa sillä erotuksella, etteivät lämpötilat kohoa siellä aivan niin korkeiksi kuin Saharassa. Talvella ilmanpainejärjestelmä liikkuu etelään ja epävakainen polaaririntama ja sen vallitseva matalapaine siirtyvät Välimeren alueelle, samalla subtrooppinen korkeapainealue siirtyy etelään Saharan eteläpuolen savanneille aiheuttaen kuivankauden. Polaaririntama tuo Välimerelle mukanaan sateita ja liikkuvia matalapaineita, sykloneita. Talvella Välimeren ilmasto muistuttaa lähinnä syksyistä Keski-Eurooppaa aavistuksen viileine säineen ja runsaine sateineen. Samat sääilmiöt aiheuttavat nahkealehtistä kasvillisuutta muuallakin maailmassa. Yhteistä alueiden sijainnille on se, että ne sijaitsevat mannerten länsiosissa noin 30–40 leveyspiirien läheisyydessä molemmin puolin päiväntasaajaa, ja pohjoisella pallonpuoliskolla sen rajaa etelässä aavikkovyöhyke ja pohjoisessa lehtimetsät, etelässä tietysti samoin, mutta etelä-pohjoissuunnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Ritter: Mediterranean or Dry Summer Subtropical Climate .uwsp.edu. Arkistoitu 26.8.2012. Viitattu 8.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]