Talonmies

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Talkkari)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Talkkari” ohjaa tänne. Elokuvasta Talkkari (The Wool Cap) on oma artikkelinsa.

Talonmies on työntekijä, joka tekee kiinteistönhoitajan ja siivoojan työtehtävät yhdessä tai useammassa asuinkiinteistössä. [1] Talonmies sekoitetaan usein kiinteistönhoitajaan. Pitemmälle koulutetun talotekniikan insinöörin tehtävänimikkeitä ovat isännöitsijä, huoltopäällikkö, kiinteistötyönjohtaja ja käyttöpäällikkö.

Aiemmin talonmiehet asuivat hoitamassaan rakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä, mutta nykyään vastaavista tehtävistä vastaa useimmiten huoltoyhtiö. Erityisesti Helsingin kantakaupungissa monessa taloyhtiössä on kuitenkin yhä asuntoetu talonmiehelle.

Talonmies huolehtii kiinteistöstä ja sen piha-alueista. Tehtäviin kuuluu muun muassa pieniä huolto- ja korjaustöitä, järjestyksen pitoa sekä siivousta. Talonmiehet työskentelevät taloyhtiöiden sekä valtion ja kuntien palveluksessa. Ammatissa tarvitaan teknistä osaamista, omatoimisuutta ja vuorovaikutustaitoja. Talonmiehen esimies on taloyhtiön isännöitsijä ja hänen asiakkaitaan hoidettavan kiinteistön omistajat, asukkaat tai muut käyttäjät.

Kiinteistönhoitajan työnkuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kiinteistönhoitaja

Kiinteistönhoitajan työnkuva on monipuolinen ja vaihtelee sopimuksen mukaan. Perustöitä ovat kiinteistön tekniset perushuoltotyöt kuten ilmanvaihto- ja lämmityslaitteiden säätäminen, piha-alueiden ylläpito kuten nurmen leikkuu ja lumityöt, ympäristön siisteyden ja turvallisuuden valvonta, sekä sellaiset kiinteistön korjaustyöt, joissa ei edellytetä esimerkiksi sähköasentajan tai putkiasentajan erikoisosaamista ja työlupia, esimerkiksi sulakkeiden vaihto ja vesikalusteiden kuten hanojen huolto. Lisäksi kiinteistönhuoltaja hoitaa taloyhtiön liputukset. Työnkuvaan voi kuulua myös kiinteistön järjestyksenvalvonta (vahtimestarin tehtävät) ja jotkin siivoustehtävät.

Kiinteistönhuolto on vaihtelevan vaativaa ja vaihtelevan fyysistä työtä. Työsopimukseen kuuluu tyypillisesti lumitöiden hoito, joka tehdään hätätyönä.

Alan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen talonmies asui pääsääntöisesti hoitamassaan kiinteistössä ja oli siten tavoitettavissa lähestulkoon ympäri vuorokauden. Ulkotöiden lisäksi talonmies hoiti rappujen ja saunojen siivoukset. Aikaisemmin, kun lämmitysmuotona käytettiin halko-, hiili-, koksi- tai öljylämmitystä, oli pannuhuoneessa pidettävä tulta yllä jatkuvasti.

Automatiikan ja kaukolämmön yleistyessä huoltoyhtiöitä eli aluehuoltoyhtiöitä alkoi muodostua uusille asuinalueille. Tällöin talonmiehistä tuli huoltomiehiä tai laitosmiehiä. Samoin porraskäytävien ja yleisten tilojen siivouksen alkoi hoitaa erikseen palkattu siivooja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Talonmiehen työtä ja pistepalkkaisia siivoojia koskeva pöytäkirja (alkaa sivulta 75) Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva työehtosopimus. Palvelualojen Ammattiliitto PAM. Arkistoitu 12.5.2017. Viitattu 25.8.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.