Talisman (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talisman
Tiedot
Toiminnassa 1989–2006
Tyylilaji hard rock
Kotipaikka Ruotsi Tukholma, Ruotsi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Jeff Scott Soto, laulu
Fredrik Åkesson, kitara
Marcel Jacob, basso
Jamie Borger, rummut

Entiset jäsenet

Göran Edman, laulu
Christopher Ståhl, kitara
Mats Lindfors, kitara
Jason Bieler, kitara
Pontus Norgren, kitara
Howie Simon, kitara
Peter Hermansson, rummut
Jakob Samuel, rummut
Mats Olausson, kosketinsoittimet
Thomas Vikström, kosketinsoittimet
Julie Greaux, kosketinsoittimet

Aiheesta muualla
Kotisivut

Talisman oli ruotsalainen hard rock -yhtye. Yhtye nautti suurta suosiota, varsinkin kotimaassaan Ruotsissa 1990-luvulla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talismanin perusti basisti Marcel Jacob vuonna 1989. Jacob oli soittanut aikaisemmin Europe -yhtyeen kitaristin John Norumin kanssa samalla kirjoittaen kappaleita, joiden hän luuli päätyvän Norumin toiselle sooloalbumille. Jacob työskenteli laulaja Göran Edmanin kanssa näiden kappaleiden parissa, mutta lopulta torjui ne. Edman liittyi Yngwie Malmsteenin yhtyeeseen. Jacob otti yhteyttä yhdysvaltalais -laulajaan, Jeff Scott Sotoon ja tämä innostui kuulemastaan. Yhtyeen debyyttialbumin nauhoituksiin Tukholmassa otti osaa kitaristit Christopher Ståhl ja Mats Lindfors, rumpali Peter Hermansson ja kosketinsoittaja Mats Olausson. Debyyttialbumi Talisman julkaistiin alkuvuodesta 1990 Airplay/Vinylmanian kautta ja siitä tuli suuri menestys Ruotsissa, missä albumia myytiin yli 30 000 kappaletta. I'll be Waiting -single kipusi toiselle paikalle singlelistalla. Live-esiintymisiä varten Jason Bieler tuli kitaraan, Jake Samuel rumpuihin ja Thomas Vikström kosketinsoittimiin.

Seuraavaa albumia varten Jacob sai levytyssopimuksen Warner Musicilta Talismanin suosion takia, joten hänen piti laittaa pysyvä yhtye kasaan. Jacob kirjoitti ja nauhoitti uusia kappaleita vanhan ystävänsä, Matti Alfonzettin kanssa. Jacob valitsi yhtyeen uudeksi kitaristiksi Fredrik Åkenssonin. Yhtye kuitenkin joutui jättämään Warner Musicin ja etsi suuren osan vuotta 1992 uutta levy-yhtiötä. Lopulta Dino Music päätyi julkaisemaan tulevan albumin. Genesis nauhoitettiin joulukuussa 1992. Julie Greaux soitti kosketinsoittimia albumilla. Se myi yli 15 000 kappaletta Ruotsissa. Talisman teki kiertueen Euroopassa ja Japanissa. Ennen Japanin -kiertuetta Samuel jätti yhtyeen ja hänet korvasi Jamie Borger.

Humanimal -albumi julkaistiin vuonna 1994 uudella kokoonpanolla, joka näytti olevan pysyvä. Albumi sai hyvän vastaanoton sen mielenkiitoisesta yhdistelmästä metallia, funkia ja poppia. Yhtye ei tehnyt yhtään live-esiintymistä albumin tukemiseksi. Vuonna 1995 Jacob ja Soto tekivät kappaleita Los Angelesissa tulevaa Life -albumia varten. Valitettavasti yhtye ei tehnyt taaskaan yhtään kiertuetta. Greaux oli jättäytynyt pois yhtyeestä. Yhtye meni tauolla seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Tauon aikana Åkensson oli lähtenyt yhtyeestä.

Vuonna 1998 Talismanin vanha tuttava Christer Wedin pyysi Jacobia tekemään uuden Talisman -albumin. Jacob lensi Los Angelesiin kirjoittamaan kappaleita yhdessä Soton kanssa. Uusi kitaristi Pontus Norgren osallistui albumin tekoon. Truth julkaistiin samana vuonna. Albumi sisälsi paljon cover-kappaleita mm. Queenilta ja Madonnalta.

2000-luvun alussa Jacob, Soto ja Norgren työskentelivät Humanimal -yhtyeen parissa ja se tuotti yhden studioalbumin vuonna 2002. Ongelmien noustessa Jacob ja Norgren riitelivät ja sen seurauksena Norgren oli ulkona sekä Talismanista että Humanimalista. Soto oli julkaissut vuonna 1994 sooloalbumi Love Paraden italialaisen Frontiers Recordsin kautta, joten Talisman päätyi heidän listoilleen. Åkensson tuli takaisin yhtyeeseen ja Soton entinen tuttu Howie Simon soitti kitaraa joillain keikoilla. Albumi Cats and Dogs julkaistiin Frontiers Recordsin kautta vuonna 2003 ja yhtye lähti kiertämään Eurooppaa.

Ehkä tähän asti pysyvin kokoonpano, Soto, Åkensson, Jacob ja Borger menivät studioon vuonna 2005 nauhoittamaan viimeisen studioalbuminsa 7. Yhtye oli tähän asti kokeillut monia eri tyylilajeja, mutta tämän albumin haluttiin viedä kuuntelija yhtyeen alkuaikoihin. 7 julkaistiin vuonna 2006 ja se jäikin Talismanin viimeiseksi albumiksi. Soton kerrottiin liittyneen Journeyn laulajaksi, mistä hän kuitenkin poistui. Vuonna 2007 yhtyeen piti tehdä viimeinen kiertue, mutta joutui muuttamaan suunnitelmia Jacobin terveyden takia. Jacob teki itsemurhan heinäkuun 21. päivänä vuonna 2009, kärsineen terveys- ja henkilökohtaisista ongelmista. Vuodesta 2012 eteenpäin yhtyeen katalogia on uudelleen julkaistu bonusmateriaalin kera.[1]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • I'll be Waiting (1990)
  • Just Between Us (1990)
  • Mysterious (1993)
  • Time After Time (1993)

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Talismanin historia (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]