Taiteen keskustoimikunta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Taiteen keskustoimikunta oli opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluva asiantuntijaelin, jonka tehtävänä oli koordinoida valtion taidetoimikuntien taiteen edistämistyötä ja jakaa se valtion harkinnanvarainen taidetuki, jota ei ole osoitettu valtion taidetoimikuntien jaettavaksi. Taiteen keskustoimikunnan ja valtion taidetoimikuntien jäsenet nimitettiin kolmen vuoden määräajaksi taidealan järjestöjen ja taidelaitosten esityksistä.

Vuoden 2013 alussa aloitti toimintansa taiteen edistämiskeskus ja syyskuun alussa 2013 taideneuvosto.[1]

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteen keskustoimikunnan ja valtion taidetoimikuntien keskeisin tehtävä oli jakaa valtion 0,5–5-vuotiset taiteilija-apurahat. Lisäksi toimikunnat jakavat muun muassa produktioavustuksia, matka-avustuksia ja laatutukia. Vuonna 2009 taidetoimikuntalaitos myönsi 28,3 miljoonatn euron arvosta tukea erilaiseen taiteelliseen toimintaan. Tukea myönnettiin apurahoina, avustuksina, palkintoina sekä taiteilijaprofessorien ja läänintaiteilijoiden palkkoina. Kokonaissummasta 9,6 miljoonaa euroa käytettiin valtion taiteilija-apurahoihin. Toimikuntien vuosittain eri taiteen aloille jakamien valtionpalkintoja lisäksi on vuodesta 1981 alkaen jaettu Lastenkulttuurin valtionpalkinto, jonka suuruus tällä hetkellä on 15 000 euroa.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteen keskustoimikunnalla, valtion taidetoimikunnilla ja alueellisilla taidetoimikunnilla oli yhteinen hallintotoimisto, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto. Hallintotoimisto jakautui kolmeen yksikköön: Hallintopalveluyksikkö vastasi viraston hallintopalvelujen, yleishallinnon ja tulosohjauksen kehittämisestä sekä valtion taidetoimikuntien, jaostojen ja lautakuntien päätösten valmistelusta ja toimeenpanosta. Alueyksikkö vastasi alueellisten taidetoimikuntien toiminnan, tulosohjauksen ja hallintopalvelujen kehittämisestä. Yksikön alaisuudessa toimivat alueellisten taidetoimikuntien toimistot (13 kpl), jotka huolehtivat toimikuntiensa päätösten valmistelusta ja toimeenpanosta. Tutkimusyksikkö harjoitti ja tuki taide- ja kulttuuripolitiikan alan tutkimusta sekä tarjoaa asiantuntijapalveluja taidehallinnolle ja kulttuurin kentälle. Yksikkö julkaisi tutkimus- ja tilastoraportteja, työpapereita ja tilastotiedotteita neljässä julkaisusarjassa sekä ylläpiti kulttuuripolitiikan alueelle keskittynyttä kirjastoa. Hallintotoimiston osana toimivat myös Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahalautakunta ja Kuvataiteen näyttöapurahalautakunta.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtajana toimii 2010–2012 filosofian maisteri Leif Jakobsson, joka aiemmin toimi Pro Artibus -säätiön toiminnanjohtajana[2]. Varapuheenjohtaja oli kirjailija Tuula-Liina Varis ja pääsihteeri Esa Rantanen. Toimikunnan muut jäsenet olivat teatterinjohtaja Ahti Ahonen, sisustusarkkitehti Päivi Bergroth, KuM, kuvataiteilija Minna Heikinaho, kuvataiteilija, valokuvaaja Tuovi Hippeläinen, kulttuuripäällikkö Ann-Sofi Isaksson, tanssitaiteen maisteri, tanssitaiteilija, Sari Lakso, taidemaalari Mikko Paakkola, FT, dosentti, musiikintutkija Alfonso Padilla, asiamies Pertti Paltila, arkkitehti Markus Seppänen, tuottaja-ohjaaja Marjo Valve, musiikin tohtori Pekka Vapaavuori ja toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]