Tabelbala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tabelbala
تبلبالة‎

Tabelbala

Koordinaatit: 29°24′21″N, 3°15′22″W

Valtio Algeria
Maakunta Béni Abbès
Piirikunta Tabelbala
Hallinto
 – Asutustyyppi kunta
Väkiluku (2008) 5 100
Aikavyöhyke UTC+1











Tabelbala (arab. تبلبالة‎‎) on keidasalue ja Béni Abbèsin maakuntaan kuuluva kunta Bécharin ja Tindoufin välillä Algerian lounaisosassa. Siellä on 5 100 asukasta (vuonna 2008)[1].

Vuorten ja Erg Er Raouin hiekka-aavikon välissä sijaitsevalla keitaalla on neljä asutusta. Hallinnollinen ja taloudellinen keskus on ranskalaisten siirtomaaisäntien rakentaman linnoituksen ympärille muodostunut Haï El Wasat. Sen vieressä sijaitsee kolme vanhaa kylää eli ksaria: Cheraïa, Zaouia Sidi Zekri ja Makhlouf. Asukkaista noin puolet puhuu songhaikielten pohjoisryhmään kuuluvaa korandjea. Lopuista suurin osa on 1900-luvulla saapuneiden muuttajien jälkeläisiä.

Tabelbalasta johtaa noin 70 kilometrin pituinen päällystetty maantie Bécharin ja Tindoufin väliselle valtatielle. Keitaalla harjoitetaan keinokasteluun perustuvaa maanviljelyä. 1800-luvulle saakka se toimi Marokon eteläosan Sijilmasan ja Sahelin alueen Timbuktun välisen karavaanireitin pysähdyspaikkana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Gazetteer: Algeria: largest cities and towns and statistics of their population world-gazetteer.com. Arkistoitu 5.1.2013. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)