Taavi Kassila

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taavi Kassila
Taavi Kassila Turun Kirjamessuilla 2010.
Taavi Kassila Turun Kirjamessuilla 2010.
Syntynyt 6. lokakuuta 1953 (ikä 61)
Helsinki
Kansallisuus suomalainen
Ammatti elokuvaohjaaja, kirjailija ja joogaopettaja
Siviilisääty eronnut
Vanhemmat Aino Mantsas, Matti Kassila
Lapset Oona Elena Kassila
Lempinimet Rishi

Taavi Kassila (s. 6. lokakuuta 1953 Helsinki) on suomalainen elokuvaohjaaja, kirjailija ja joogaopettaja. Hän on elokuvaohjaaja Matti Kassilan ja näyttelijä Aino Mantsaksen poika.

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassila on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvat Jousiampuja (1982) ja Petos (1988) sekä toiminut yhtenä ohjaajana Spede Pasasen tuottamassa elokuvassa Pölhölä (1981) yhdessä Pertsa Reposen ja Heikki Kinnusen kanssa. Hän on osallistunut myös isänsä Matti Kassilan elokuvan Jäähyväiset presidentille (1987) sekä Mikko Niskasen elokuvan Mona ja palavan rakkauden aika (1983) käsikirjoittamiseen ja toiminut molemmissa elokuvissa apulaisohjaajana.

Televisio-ohjaaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassilan arvostetuimpia tv-töitä on hänen ohjaamansa ja käsikirjoittamansa kolmiosainen tv-sarja Autovaras (1991). Se on tarina Antti Majanlahden esittämästä teini-ikäisestä pojasta, joka autovarkauksien ja muiden pikkurikoksien kautta joutuu vankilakierteeseen. Ohjaajanuransa Kassila aloitti teollisuuselokuvilla vuosina 1982–1986. Vuonna 1990 hän kuvasi Intiassa useita televisiodokumentteja ja teki Suomessa kahdeksanosaisen keskusteluohjelman Totuutta etsimässä, jossa hän haastatteli suomalaisia tieteen ja uskonnollisen maailman merkkihenkilöitä.

Henkisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassila kiinnostui jo nuorena henkisyydestä ja alkoi aktiivisen joogaharrastuksen äitinsä opastuksella 11-vuotiaana. Sen jälkeen hän jatkoi joogaopintojaan Suomeen muuttaneen intialaisen joogaopettaja Uttam Soodin ohjauksessa. 18-vuotiaana hän kohtasi Kööpenhaminassa intialaisen joogin Acharya Karunanda Avadhutan, joka vihki hänet meditaatioharjoitukseen, ja siitä lähtien hän on harjoittanut meditaatiota. Vuosina 1975–1979 hän toimi Terveyden Viesti -lehden päätoimittajana. Lopulta hän etsiytyi Amma-liikkeen pariin tutustuttuaan vuosien varrella suureen joukkoon maailman tunnetuimpia henkisiä opettajia, kuten Maharishi Mahesh Yogiin, Jiddu Krishnamurtiin, Sathya Sai Babaan, Punjajihin, Annamalai Swamiin ja moneen muuhun. Matkojensa aikana hän on tuottanut ja ohjannut myös useita tv-elokuvia uskonnollisista guruista varsinkin Intiassa. Vuonna 1993 hän perusti Forum Humanum -nimisen yleisöluentosarjan, jossa ovat luennoineet eri uskontojen, psykologian ja filosofian edustajat. Hän toimi luentosarjan puheenjohtajana vuosina 1993–2012. Vuonna 1994 hän oli perustamassa Suomen Henkiset Keskukset ry:tä, jonka puheenjohtajana hän toimi 1994–1996, ja oli tässä yhteydessä perustamassa henkisiä keskuksia eri puolille Suomea, yhteensä 20 paikkakunnalle. Hän oli perustamassa myös Suomen Amma-keskusta, jonka puheenjohtajana hän toimi 1994–1995. Vuonna 1997 hän oli mukana perustamassa Minä Olen -lehteä ja toimi lyhyen aikaa myös sen päätoimittajana. Hän on sekä Suomen Amma-keskuksen että Forum Humanumin kunniapuheenjohtaja.lähde?

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1993 alkaen Kassila on kiertänyt Suomea joogaopettajana ja luennoitsijana sekä kirjoittanut useita kirjoja. Vielä vuonna 2008 Kassila suunnitteli elokuvaa Urho Kekkosesta[1] mutta kertoi myöhemmin myyneensä elokuvan oikeudet pois.[2] Vuodesta 2008 Kassila on asunut suuren osan vuodesta Intiassa Äiti Amman ahsramissa ja kiertänyt opettajansa kanssa eri puolilla maailmaa. Hän vierailee vuosittain Suomessa ja Espanjassa opettamassa joogaa sekä luennoimassa Intian filosofiasta.lähde? Hän on jatkanut ahkerasti kirjallista tuotantoaan ja julkaissut vuosittain kirjoja Intian filosofiasta. Uutena aluevaltauksena on henkiset ajatelmarunot, joita hän julkaisee päivittäin Facebookissa. Hän on julkaissut vuodesta 2011 alkaen neljä runoteosta sekä kääntänyt ja tulkinnut intialaiset eepokset Bhagavad-Gitan ja Ramayanan suomeksi. Syksyllä 2014 häneltä tulee jälleen uusi teos Ikuinen elämäntapa – Tutkimusmatka hindulaisuuden alkulähteille Basam Booksin kustantamana.

Televisiotuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Raportti nuorisotyöttömyydestä (1979), dokumenttielokuva
 • Sata grammaa Suomeen (1986), dokumenttielokuva)
 • Yli luonnollisen rajan (1989), 8-osainen keskusteluohjelma
 • Valtapeli (1989), televisionäytelmä
 • Kuinka minut on kasvatettu (1990), 8-osainen televisiosarja
 • Autovaras (1991), 3-osainen fiktiivinen tv-sarja
 • Pyhän äidin jalanjäljissä (1993), Intiassa kuvattu televisiodokumentti
 • Dalai-Lama, pyhimys valtiomiehenä (1995), Intiassa kuvattu televisiodokumentti
 • Intian pyhimyksiä tapaamassa (1995), Intiassa kuvattu televisiodokumentti
 • Jumalien luola (1995), Intiassa kuvattu televisiodokumentti
 • Totuutta etsimässä (1997), 8-osainen keskusteluohjelma

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kekkosesta tehdään elokuva Ilta-Sanomat. 31.1.2008. Viitattu 4.10.2010.
 2. Seiro, Arno: Elokuvaohjaaja Taavi Kassila muuttaa Äiti Amman luo Intiaan Helsingin Sanomat. 26.11.2008. Viitattu 4.10.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]