BGM-71 TOW

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta TOW)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BGM-71 TOW
TOW -ohjus ammutaan.
TOW -ohjus ammutaan.
Tyyppi panssarintorjuntaohjus

BGM-71 TOW on yhdysvaltalainen panssarintorjuntaohjus, jonka kehitti Hughes Aircraft Company 1960-luvun lopulla.[1] TOW tulee sanoista Tube launched, Optically tracked, Wire command link guided.

TOW:n valmistus aloitettiin vuonna 1968 ja se otettiin käyttöön vuonna 1970.[1] Ohjus on yksi yleisimmin käytettävistä panssarintorjuntaohjuksista maailmassa.[1] Nykyisin tuotettavat TOW:t pystyvät lävistämään kaikkien tällä hetkellä tunnettujen panssarivaunujen panssarin. Suomessa Puolustusvoimien käyttämä järjestelmä on saanut nimen PstOhj 83 M.

Ohjuksen seuraava merkittävä kehitysaskel oli IITOW (Improved TOW) tai BGM-71C, jonka Yhdysvaltain asevoimat sai käyttöönsä 1976. Panssarinläpäisyä on merkittävästi parannettu.[2]

  • TOW 2 tuli käyttöön 1983. Siinä on uusi ohjus ja uusi laukaisulaite, ohjausjärjestelmä ja tähtäin, jotka ovat yhteensopivia vanhojen mallien kanssa. Panssarinläpäisy parani 900 mm.
  • TOW 2A tai BGM-71E tuli käyttöön 1987. Tässä on reaktiivisia panssareita läpäisevä kaksoisontelokärki. Ohjuksessa on myös langaton ohjaus.
  • TOW 2B tai BGM-71F on vuonna 1987 käytöön otettu ohjus, joka pyrkii osumaan panssarivaunun kattoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c TOW Military Today. Viitattu 31.7.2018.
  2. https://www.military-today.com/missiles/tow.htm (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta BGM-71 TOW.