T-Bone Walker

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
T-Bone Walker

T-Bone Walker (oik. Aaron Thibeaux Walker; 28. toukokuuta 1910 Texas16. maaliskuuta 1975 Kalifornia) oli yhdysvaltalainen blues-kitaristi, laulaja, ja lauluntekijä. T-Bone Walker tunnettiin yhtenä sähkökitaran soiton merkittävimmistä uranuurtajista.

T-Bone Walker syntyi Texasin Lindenissä. Hän levytti ensi kerran vuonna 1929 Columbia Recordsille. Noihin aikoihin T-Bone Walker tapasi myös Blind Lemon Jeffersonin. T-Bone Walkerin soundi, josta hänet myöhemmin tunnetaan, kehittyi kuitenkin lopullisesti vasta 1940-luvun alussa, jolloin Walker levytti Capitol Recordsille. Hänen levyillään kuullaan yhdet ensimmäisistä sähkökitara-sooloista blues-musiikissa ja juuri Walkerin katsotaan asettaneen lähtökohdat hänen jälkeensä tulleille sähkökitaran soittajille. Walkerin musiikki on myöhempään sähköiseen bluesiin verrattuna huomattavan jazz-vaikutteista. Sen lisäksi, että hänen yhtyeeseen kuuluu paljon jazz-taustan omaavia puhallinsoittajia, myös hänen oma soittotyylinsä on muita suuria blues-kitaristeja jazzmaisempaa.

Monet tärkeimmistä Walkerin levytyksistä tehtiin 1946–1948 Black & White Recordsille. Näihin levytyksiin kuuluu myös tunnetuimpiin blues-kappaleisiin lukeutuva "Call It Stormy Monday". B.B. King on sanonut, että tuon kappaleen kuultuaan hän päätti ruveta itsekin kitaristiksi. Walkerin tuon ajan toiseksi tunnetuin levytys oli "T-Bone Shuffle (Let your Hair down Baby)", jota pidetään niin ikään klassikkona.

Sen jälkeen Walker levytti Imperial Recordsille 1950-luvun alussa. 1960-luvulla levytystahti hidastui paljon, mutta hän voitti Grammy-palkinnon vielä vuoden 1970 levystään. T-Bone Walker kuoli vuonna 1975 ollessaan 64 vuoden ikäinen.

Walkerilta on julkaistu mm. kokoelma-albumi T-Bone Jumps Again (1981).