Alavuden vaakuna

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Töysän vaakuna)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alavuden vaakuna vuodesta 2013. Sama vaakuna oli vuosina 1959–2012 Töysän vaakunana.

Alavuden vaakuna on Alavuden kaupungin tunnus. Sen aihe viittaa vanhaan Tohninmäen ristiraunion muinaisjäännösalueeseen. Vaakuna on alun perin vahvistettu Töysän kunnan vaakunaksi 18. helmikuuta 1959.

Vaakunan selitys on ”sinisessä kentässä nyhäkoroinen kärki, josta nousee kaarisakarainen risti; molemmat hopeaa.” Vaakunan on suunnitellut Gustaf von Numers, ja Töysän kunnanvaltuusto hyväksyi sen kokouksessaan 23. joulukuuta 1958. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 18. helmikuuta 1959.

Vanha vaakuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alavuden vaakuna (1952–2012)

Alavuden vanhan vaakunan karhu on peräisin vanhan emäpitäjän Isonkyrön pitäjänsinetistä. Tynnyri liekkeineen puolestaan viittaa aikoinaan harjoitettuun tervanpolttoon.

Alavuden vanhan vaakunan selitys on ”kultakentässä seisova karhu pidellen molemmin käsin päänsä yläpuolella pitkällään olevaa tynnyriä, jonka ylälaidassa olevasta tapinreiästä nousee liekki; kaikki mustaa, paitsi karhun varukset ja tynnyristä nouseva liekki punaiset.” Vaakunan on suunnitellut Matti Visanti, ja Alavuden kunnanvaltuusto hyväksyi sen kokouksessaan 30. kesäkuuta 1952. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 12. elokuuta samana vuonna.

Vaakuna poistui käytöstä vuoden 2012 lopussa, koska kuntaliitoksen myötä entisestä Töysän vaakunasta tuli Alavuden uusi vaakuna. Vanha vaakuna muuttui kotiseutuvaakunaksi[1], jonka käyttöoikeuksia hallinnoi Alavus-seura. Vanhan vaakunan luvaton käyttö on kielletty.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.