Tähtienvälinen planeetta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taiteilijan näkemys kuvitteellisesta tähtienvälisestä planeetasta.

Tähtienvälinen planeetta eli vapaa planeetta on tähtienvälisessä avaruudessa liikkuva planeetan massainen taivaankappale, joka ei ole sidottu gravitaatiolla mihinkään muuhun taivaankappaleeseen. Usein tällaiset planeetat ovat syntyneet tähden läheisyydessä, mutta heitetty myöhemmin ulos tähtijärjestelmään gravitaation vaikutuksesta toisen kohteen lähiohituksen aikana.[1] Joitain kohteita, kuten S Orionis 70 (S Ori 70) on epäilty tähtienvälisiksi planeetoiksi mutta yhtään havaintoa ei toistaiseksi ole kiistattomasti vahvistettu.

Tähtienvälisten planeettojen kaltaisia kohteita voi syntyä myös samaan tapaan kuin tähtiä. Tällaisia kohteita kutsutaan ruskeiksi alikääpiöiksi, joissa erotuksena ruskeisiin kääpiöihin ydinreaktiot eivät edes ala (ruskeissa kääpiöissä ydinreaktiot alkavat, mutta loppuvat nopeasti).[2] Ruskeita alikääpiöitä ei luokitella planeetoiksi, muttei myöskään varsinaisiksi tähdiksi.[2]

On arvioitu, että Linnunradan galaksissa olisi jopa 100 000 kertaa enemmän tähtienvälisiä planeettoja kuin tähtiä. Joillakin näistä planeetoista voisi olla jopa mahdollisuus elämän ylläpitämiseen tiheän ilmakehän takia.[3]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shostak, Seth: Orphan Planets: It's a Hard Knock Life 24.2.2005. Space.com. Viitattu 15.6.2013. (englanniksi)
  2. a b Position statement on the definition of a "planet" 28.2.2003. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU). Viitattu 15.6.2013. (englanniksi)
  3. Researchers say galaxy may swarm with 'nomad planets' 23.2.2012. Stanfordin yliopisto. Viitattu 4.7.2013. (englanniksi)
Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.