Sinfoninen metalli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Symphonic metal)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinfoninen metalli
Alkuperä NWOBHM, sinfoninen rock, progressiivinen metalli, neoklassinen metalli
Alkuperämaa Manner-Eurooppa, Skandinavia ja Alankomaat
Kehittymisen
ajankohta
1990-luvun puoliväli
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, sähköbasso, rummut, koskettimet, piano, viulu, taustakuoro
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
sinfoninen power metal, sinfoninen goottimetalli, sinfoninen black metal
Moonspell on tunnettu sinfonista metallia soittava yhtye

Sinfoninen metalli (engl. Symphonic metal) on metallimusiikin tyylilaji, jossa metallimusiikkiin on yhdistetty klassisen musiikin eli taidemusiikin piirteitä.

Tyylille on tyypillistä klassisesta musiikista sovelletut ooppera- tyyliset naisvokalistin laulamat sopraanot, orkesteri- ja kuorosovitukset sekä kosketinsoittimella soitetut melodiat. Metallimusiikista sovellettuja tyypillisiä piirteitä ovat raskaat sähkökitarat, nopeatempoiset rumpuosuudet ja joskus syvät tai jopa örinätyyliset miesvokalistit.[1]

Sinfoniset metalliyhtyeet usein tuottavat äänet kosketinsoittimilla, sen sijaan että toisivat oikeat soittimet esiintymislavalle. Joillakin yhtyeillä on myös oma viulisti.

Sinfoninen metalli on saanut metalli vaikutteensa brittiläisestä, keskieurooppalaisesta ja skandinaavisesta power- doom-, death-, melodic death- folk- ja goottimetallista. Gootti- ja sinfoninen metalli on usein vaikea erottaa toisistaan ja joissakin tapauksissa musiikki kuuluu molempiin tyylilajeihin. Sinfoninen metalli ei kuitenkaan ole sidottu synkkään äänimaisemaan niin kuin goottimetalli ja käsitteleekin useasti fantasiateemoja ja iloisempia aiheita. Sinfoninen metalli on myös usein nopeatempoisempaa kuin goottimetalli. Folk metallista sinfoninen metalli eroaa pääasiassa soittimien perusteella. Siinä missä folk metallissa on usein perinteisiä soittimia kuten harmonikka tai huilu; on sinfonisessa metallissa lähes säännönmukaisesti viululähde? ja kosketinsoittimet. Sinfonisessa metallissa viulumelodiat kuulostavat paljon enemmän klassisilta kuin taas folk-metallissa ne muistuttavat nopeatempoista pelimanni-musiikkia.

Monet sinfonista metallia soittavat yhtyeet luetaan myös muiden alalajien edustajiksi; esimerkiksi Dimmu Borgirin musiikki on black metalia, Angran power metalia, Haggardin folk metalia ja HB kristillistä metallia.

Yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SYMPHONIC METAL, a metal music subgenre MetalMusicArchives.com. Viitattu 1.7.2019. (englanniksi)
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.