Swissair

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo konkurssiin mennestä Swissairista. Nykyisestä sveitsiläisestä lentoyhriöstä kertoo artikkeli Swiss International Air Lines

Swissair, lyhenne nimestä Swiss Air Transport Company Limited, saks. Schweizerische Luftverkehr AG, oli Sveitsin kansallinen lentoyhtiö 71 vuoden ajan (19312002), Swissair syntyi lentoyhtiöiden Balair ja Ad Astra Aero fuusioituessa. Suurimman osan eliniästään Swissair oli tunnettu taloudellisesta vakaudestaan, se tunnettiinkin "lentävänä pankkina", ja sitä pidettiin Sveitsin kansallissymbolina. Valtio omisti Swissairista noin 30 %, romahtaessaan yritys kuului holdingyhtiö SAIRgroupille ja lentoyhtiöille Crossair ja Balair. Swissairin tärkeimmät kentät olivat Geneven ja Zürichin kansainväliset lentokentät.

Swissairin romahdus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvulla Swissair aloitti suuren laajennusohjelman, joka tunnettiin "Hunter Strategynä", ohjelman avulla yritys pyrki laajentumaan ostamalla omistusosuuksia pienistä lentoyhtiöistä sen sijaan että olisi liittoutunut muiden yhtiöiden kanssa. Swissair hankki 49,5 prosentin osuuden Sabenasta, Belgian kansallisesta lentoyhtiöstä, ja osti kaksi pienempää ranskalaista lentoyhtiötä, Air Libertéen ja AOM:n.

Strategia osoittautui kuitenkin liian kalliiksi, ja vuonna 2001 raskaasti tappiollinen Swissair haettiin osittaiseen konkurssiin. Sveitsin suurinta pankkia UBS AG:ta syytettiin siitä ettei se enää myöntänyt Swissairille luottoa. Vuonna 2002 Swissairin lentokoneet ja kannattavat reitit liitettiin tytäryhtiö Crossairiin, ja muut osat lakkautettiin tai myytiin. Crossair sai uuden nimen vuonna 2002, Swiss International Air Lines, eli Swiss.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.