Sweet Home Chicago

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Sweet Home Chicago”
Robert Johnson
Singlen ”Sweet Home Chicago” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta The Complete Recordings
 Julkaistu marraskuu 1936
 Tyylilaji delta blues
 Kesto 02.59
 Levy-yhtiö Vocalion

Sweet Home Chicago” on musiikkikappale, joka on noussut blues-standardin asemaan. Laulu noudattaa perinteistä blueskaavaa, ja sen uskotaan olevan Robert Johnsonin kirjoittama. Hän on myös levyttänyt kappaleen tunnetuimman ja varhaisimman levytyksen vuodelta 1936.

Johnson ei itse ollut tiettävästi koskaan käynyt Chicagossa. Kappaleen sanoituksissa ”Chicagon” on nähty symbolisoivan jotakin ideaalista kaupunkia todellisen Chicagon sijasta. Kappaleessa Chicagon sanotaan sijaitsevan Kaliforniassa (”back to the land of California to the sweet home Chicago”). Tässä Johnson on joko tehnyt käsittämättömän maantieteellisen virheen tai sitten myös laulun ”Kalifornia” on tarkoitettu vain symbolisoimaan jonkinlaista ideaalista seutua vastakohtana Mississippin suistoalueelle, jossa Johnson asui.

Kappaleen sanoituksia on usein muuteltu cover-versioissa. Erityisesti viittaus Kaliforniaan on usein muutettu. Esimerkiksi pianisti Roosevelt Sykesin versiossa ”Kalifornia” on korvattu ilmaisulla ”same old place” (”sama vanha paikka”).

Kappaleen todellisesta kirjoittajasta on kiistelty jonkin verran. 1930-luvun Mississippin bluesmusiikki perustui usein materiaalin lainaamiseen jostain aikaisemmasta lähteestä. Aikaisemmin nauhoitetuista blues-kappaleista ainakin Scrapper Blackwellin vuonna 1928 levytetty kappale, ”Kokomo Blues”, muistuttaa ”Sweet Home Chicagoa”. Samoin jotkut Kokomo Arnoldin kappaleet ovat hyvin saman tyyppisiä.

Kappaleen tekijänoikeudet omistaa liikemies Stephen LaVere, joka vuonna 1973 sai Johnsonin sisarpuolen, Carrie Thompsonin, allekirjoittamaan sopimuksen, jossa rojaltit jaetaan kahtia LaVeren ja Thompsonin itsensä kesken.

Kappaleen cover-versioita on valtaisa määrä. Esimerkiksi Buddy Guy, Magic Sam, Freddie King ja Foghat ovat tehneet kappaleesta coverin. Vuoden 1980 elokuvassa The Blues Brothers on kappaleesta versio, jonka Blues Brothers ilmoittaa omistavansa Magic Samille. Laulun tekijänoikeudet omistava LaVere on sanonut, että kappaleen status blues-yleisön keskuudessa vastaa jazz-standardin ”When the Saints Go Marching In” asemaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]