Supercross

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Supercross (lyhennetään SX) on laji, jossa kilpailijat ottavat mittaa toisitaan 125-525 kuutioisilla motocross-pyörillä. Supercross eroaa motocrossista monellakin tavalla; Kilpailu-erät ovat lyhyempiä (20 kierrosta), kuin motocrossissa. Rata on haastavampi, sillä se sisältää kaksois- ja kolmoishyppyjä, step-up- tai step-down-hyppyreitä ja pattisuoria. Kisoissa ajetaan ensin aika-ajot, ja sitten alku-erät. Molemmissa tapahtumissa kilpailijoiden määrästä riippuen kuskeja tippuu , ja lopulta finaaliin pääsee vain 20 kuskia.

Supercross Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa supercross-kisoja järjestettiin ensimmäisen kerran 80-ja 90-luvun vaihteessa, mutta vain yksittäisiä osakilpailuija. Vuonna 2009 kuitenkin käynnistyi kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen, 3-osainen supercross-sarja. Hyvinkäällä, Vantaalla ja Siilinjärvellä järjestetyissä kilpailuissa oli 3 luokkaa: MX1, MX C/A Suomen Cup ja MX J.

SML Supercross TOP-5 2010:

1. Harri Kullas

2. Toni Eriksson

3. Juuso Matikainen

4. Ludde Söderberg

5. Jussi Nikkilä

AMA Supercross[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: AMA Supercross

Maailman arvostetuin ja kovatasoisin supercross-sarja on AMA Supercross. AMA:ssa ajetaan kahta luokkaa; ns. pääluokka, eli 450cc ja Lites-luokka (125-250cc). Sarjan luultavasti kaikkien aikojen paras kuski on Ricky Carmichael, joka on voittanut Lites-luokassa yhden mestaruuden, ja isossa luokassa 5 mestaruutta. Tällä hetkellä AMA-sarjaa dominoivat Ryan Villopoto ,Ryan Dungey, James Stewart Jr. sekä Chad Reed.