Supa Strikas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Supa Strikas on Etelä-Afrikassa valmistettava animaatio- ja sarjakuvasarja, joka kertoo maailman parhaasta jalkapallojoukkueesta.[1] Sarjakuvaa on tehty jo yli sadan lehden verran, ja animaatiota on esitetty Etelä-Afrikan lisäksi mm. Aasiassa ja Etelä-Amerikassa 26:n jakson verran. Sarjakuvia tehdään n. 1,4 miljoonaa kopiota kuukaudessa 16 eri maassa. Sarjan juoni pohjautuu Supa Strikasin peleihin Super Leaguessa, jossa he kohtaavat vastustajia ympäri maailmaa. Sarjan päähenkilö on joukkueen hyökkääjä Shakes. Strikasin vastustajat yrittävät usein voittaa huijaamalla keinolla tai toisella.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa Soweton kaupunginosasta, jossa Shakesin oma joukkue Soweto Stars taistelee piirisarjan mestaruudesta. Shakesin joukkue voittaa ottelun, ja hän saa kutsun Supa Strikasiin, jossa hänen isänsä Jomo oli luonut maineikkaan uran. Shakes pärjää ensimmäisissä harjoituksissaan hyvin ja pääsee vaihtopenkille ensimmäisessä ottelussaan. Pian Shakes pääsee kentälle näyttämään taitonsa, mutta jännittää niin paljon, ettei mikään onnistu. Eikä tilannetta helpota se, että joukkueen hyökkääjä Joe Thobela on lietsonut koko joukkueen Shakesia vastaan. Kukaan ei anna syöttöjä Shakesille, ja lopulta valmentaja joutuu ottamaan hänet vaihtoon. Shakes saa kuitenkin uuden mahdollisuuden ottelussa Mighty Villaa vastaan, ja kun Thobela otetaan vaihtoon, on Shakesin näytön paikka. Hän tekee kaksi upeaa maalia sekä allekirjoittaa joukkueen kanssa sopimuksen, ja hänestä tulee Strikas-fanien sankari. Myöhemmin Joe Thobela eroaa joukkueesta. Sarjakuvan piirrosjälki muuttuu huomattavasti viimeistellymmäksi noin 20 numeron jälkeen.

Lopulta Strikas voittaa liigamestaruuden, ja pääsee karsimaan kansainväliseen Super Leagueen - liigaan, jossa tähdet syntyvät. Strikas voittaa karsinnan ja pääsee Super Leagueen mukaan, jossa se pelaa vieläkin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Supa Strikas -sarjakuva julkaistiin Etelä-Afrikassa vuonna 2000. Julkaisun jälkeen lehti sai paljon suosiota myös muualla Afrikassa, ja vuonna 2002 sarjakuvaa oli saatavilla Namibiassa, Botswanassa, Nigeriassa, Keniassa ja Ugandassa. Sarjakuvalla on sponsorisopimuksia joidenkin yritysten , kuten Niken, Caltexin ja joidenkin Etelä-Afrikkalaisten yritysten kanssa. Sponsoriyritysten mainokset ovat nähtävissä esim. Strikasin kotistadionin mainostauluilla. Sarja perustuu Vusi "Shakes" Mokenaan, nuoreen hyökkääjälupaukseen Soweton alueelta Johannesburgista. Nykyään sarjakuvaa on saataviissa halki Afrikan, Etelä-Amerikassa(Kolumbia, El Salvador, Panama, Brasilia, Honduras ja Guatemala) ja Aasiassa (Malesia ja Filippiinit). Euroopassa sarjakuvaa julkaisivat mm. Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa Boing-jalkapallokerho. Myöhemmin Supa Strikasista alettiin julkaista myös animaatiosarjaa. Yksi jakso kestää noin 22 minuuttia. Sarjaa alettiin näyttää ainakin Etelä-Afrikassa vuoden 2009 alusta.

Sarjan hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Supa Strikas

  • #10 Vusi "Shakes" Mokena

Sarjan päähahmo ja monien mielestä maailman paras hyökkääjä. Hänen isänsä, Jomo Mokena, oli Strikasin hyökkääjä, joka kuoli onnettomuudessa. Shakesin unelma oli aina päästä Strikasiin pelaamaan. Shakesin paras kaveri on Spenza, ja hänellä on tyttöystävä nimeltä Zinzi (ainakin sarjan ensimmäisissä osissa).

  • #9 Fabian "Tanssiva Rasta" Skosana

Strikasin kapteeni. Rasta pelaa keskikentällä ja pitää mm. reggaemusiikista. Hän auttaa pelikavereitaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

  • #20 El Matador

Matador oli yksi joukkueen hankinnoista sen siirryttyä Super Leagueen. Matador oli aluksi hieman ylimielinen, mutta joukkueen hävittyä hänen takiaan hän alkoi pelata joukkueelle. Matador pelaa hyökkääjänä ja käyttää pelatessaan aurinkolaseja, sekä puhuu espanjalaisella aksentilla.

  • #7 Cool Joe

Joukkueen ykköslaituri. Cool Joeta kutsutaan joskus nimellä "The Crossing King" (Keskitysten kuningas) hänen upeitten keskitystensä ansiosta. Hän kuuntelee mielellään soul- ja funk-musiikkia sekä omistaa klubin nimeltä Cool Joe's.

  • #16 Kieppuva tiikeri

Tiikeri siirtyi joukkueeseen FC Nakamasta. Hänen nimensä juontuu onnettomuudesta, johon hän joutui FC Colossuksen pelaajan taklattua hänet rumasti. Tiikeri loukkasi kätensä ja alkoi suojata sitä pelatessaan kieppuen ympäriinsä, ja lopulta alkoi harhautella vastustajia tällä tavalla. Todella taitava ja nopea keskikenttäpelaaja.

  • #55 Järkäle

Järkäle on joukkueen isokokoinen ja voimakas keskuspuolustaja. Hän on kotoisin Baltian alueelta ja puhuu hyvin vähän (enintään äännähtelee Baltian maille tyypillisiä konsonanttirykelmiä).

  • #1 Big Bo

Joukkueen isokokoinen maalivahti. Bo on ystävällinen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Hän oli yksi harvoista, joka puolusti Shakesia tämän liityttyä joukkueeseen.

  • #8 North Shaw

Joukkueen puolustaja, jonka avainliike on liukutaklaus, joka osuu aina sinne mihin hän sen haluaa. Shaw pitää rock-musiikista.

  • #2 Klaus

Klaus on saksalainen hyökkääjä, joka yleensä aloittaa vaihdossa. Hän ei ole älyllisesti joukkueen parhaimmistoa, mutta tilaisuuden tulle hoitaa tonttinsa.

  • David Ledige

Joukkueen valmentaja, joka muinoin pelasi Shakesin isän, Jomon, kanssa samaan aikaan Strikasissa. Ei pelkää ottaa riskejä, ja valmentaa joukkuettaan kunnialla.

Muita hahmoja

  • Spenza

Shakesin paras ystävä, joka asuu Sowetossa. Spenza rakastaa ruokaa ja toimii usein Strikasin salapoliisina, kun jokin on vinossa.

  • Skarra Kambodža

Skarra on Shakesin verivihollinen ja sarjan "pääpahis" yhdessä Vince Mashonan kanssa. Hän pelaa Mashonan valmentamassa Invincible Unitesissa. Skarra pelaa hyökkääjänä ja omaa hyvän laukaisun sekä juoksunopeuden.

  • Vince Mashona

Invincible Unitedin valmentaja sekä perustaja (joukkue on entinen Celtic, jonka Vince kuoppasi). Mashona on vihainen Shakesille tämän rikottua yhden kauden maaliennätyksen Etelä-Afrikassa jota tämä ennen hallitsi. Lisäksi hän jäi pelaaja-aikanaan aina Shakesin isän Jomon varjoon.

  • Chuck T. Chipperson

FC Technicalin nopea ja maaliahne hyökkääjä.

  • Toni Vern

FC Technicalin valmentaja. Vern tietää elektroniikasta ja käyttää sitä usein hyödykseen voittaakseen pelejä.

  • Ura Giri

FC Nakaman valmentaja, jonka aatteeseen kuuluu, ettei kukaan petä Nakamaa lähtemällä joukkueesta.

  • Miko Chen

FC Nakaman nopea ja taitava hyökkääjä, sekä Kieppuvan tiikerin hyvä ystävä.

  • De Los Santos

The Azulin valtava ja maailman paras maalivahti. Santosin juuret ovat Quetzlqatzlissa, "Kadonneessa kaupungissa", jossa hän on oppinut maalivahdintaitonsa.

  • Johann Über

FC Iron Tankin kovaotteinen ja voimakas puolustaja.

  • Riano

FC Barkan nopea ja maaliahne hyökkääjä.

Entisiä Strikasin pelaajia

  • Chippa Mokofeng

Pelasi hyökkääjänä, kunnes Strikas pääsi Super Leaguen karsintoihin. Hän irtisanoutui, koska hän uskoi tehtävänsä olevan päätöksessään, viedä Strikas Super Leagueen.

  • Joe Thobela

Erosi joukkueesta Shakesin vietyä hänen paikkansa. Pelasi Mighty Villassa, kunnes Vince Mashona perusti Invincible Unitedin, jossa pelasi ainakin hetken.

  • Khanya Khuzywao

Pelasi Strikasissa ennen siirtymistään FC Palmentieriin.

  • Mark 'Hai' Anderson

Strikasin toppari, joka oli vahva pääpalloissa. Ei enää ollut sarjakuvassa Strikasin päästyä Super Leagueen.

Joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa esiintyy monia joukkueita. aivan ensimmäisissä sarjakuvissa mukana on vain Etelä-Afrikan mestaruussarjassa pelaavia joukkueita. Strikasin voitettua mestaruuden se pääsi pelaamaan Super Leagueen, jossa se pelaa uudemmissa sarjakuvissa sekä kaikissa animaatiojaksoissa. Seuraavassa on listattu Super Leaguen joukkueita:

Supa Strikas: Sarjakuvan pääjoukkue, joka on kotoisin Etelä-Afrikasta. Aluksi joukkueen pelaajisto koostui lähinnä afrikkalaisista pelaajista, mutta nykyään joukkueessa pelaa myös paljon ulkomaalaisia. Joukkuetta valmentaa David Ledige, jota usein kutsutaan nimellä Coach.

Invincible United: Strikasin päävastustaja, joka on myös kotoisin Etelä-Afrikasta. Joukkueen valmentaja on Vince Mashona, joka ei kaihda keinoja voittaakseen vastustajan. Vince on myös vihainen Shakesin isälle, koska tämä jätti hänet tämän pelaaja-aikana varjoonsa.

Iron Tank FC: Joukkue Saksasta, jonka pelityyli on aggressiivinen. Pelaajat ovat kookkaita ja voimakkaita. Joukkueen tähtipelaajia on mm. puolustaja Johann Über.

Club Palmantieri: Joukkue Brasiliasta, jonka pelitapa on nimeltään " The Palmantieri Way". Se koostuu nopeudesta, tasapainosta ja ketteryydestä. Joukkuetta valmentaa Edwin. Joukkueessa pelaa myös ex-Strikas pelaaja, Khanya Khuzywao.

FC Barka: Joukkue on Espanjasta, ja sillä on yhteyksiä FC Barcelonaan. Joukkueen tähtipelaaja on hyökkääjä Riano.

FC Nakama: Nakama on Japanista. Sitä valmentaa Ura Giri, jonka aatteeseen kuuluu, ettei kukaan saa pettää joukkuettaan vaihtamalla seuraa. Joukkueen tähtipelaajiin kuuluu Miko Chen. Kieppuva tiikeri on entinen Nakaman pelaaja, ja hänelle Ura Giri on vihainen.

FC Technicali: Technicali käyttää elektroniikkaa eniten koko sarjassa. Joukkuetta valmentaa Toni Vern. Technicali on kotoisin Yhdysvalloista.

The Azul: Azul on kotoisin Meksikosta. Se tunnetaan liigan kookkaimmasta ja parhaimmasta maalivahdista, De Los Santosista. Joukkuetta valmentaa Honcho Gomez.

Sa Ming United: Joukkue Kiinasta. Esiintynyt vain yhden jakson alussa.

Sultan: Joukkue Arabiemiraateista tunnetaan hyökkääjäkolmosistaan nimeltä Amal-3, mutta heidät erotettiin jaksossa Amal 3's a crowd. Joukkuetta valmentaa Sheikh Ali Zaman.

FC Colossus: Joukkue Irlannista, joka on kovaotteinen ja isokokoinen. Valmentajana toimii Nick Kickalopolous.

FC Orion: Joukkue Ranskasta, jonka tähtihyökkääjä on Andrec Meda. Joukkueen erikoisuus on ilmapeli. Joukkuetta valmentaa Professor Black.

FC Hydra: Joukkue Ranskasta, jonka stadion kelluu meressä. Tästä syystä stadionin ruoho kasvaa huonosti ja kenttä on melkein hiekkaa.

FC Cosmos: Toinen joukkue Yhdysvalloista. Joukkueen johtajia ovat Ninja ja Bolo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pilcher, Tim and Brad Brooks. (Foreword: Dave Gibbons). The Essential Guide to World Comics. Collins and Brown 2005. s. 292-293.