Suosmeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suosmeri (ruots. Svartsmark)[1] on Ulvilan kylä, joka sijaitsee Ulvilasta Tampereelle johtavan valtatien 11 pohjoispuolella, Ulvilan ja Porin palveluiden läheisyydessä. Kylän laidalla virtaavat Kokemäenjoki ja Saarenluotoa kiertävä Pikkujoki eli Kirkkojuopa.

Suosmeren kylä syntyi silloisen Kokemäenjoen suistoon ilmeisesti 1300-luvun alussa. Kylän varhaisin nimi oli Svartingsmare ja sen ensimmäiset asukkaat olivat ruotsinkielisiä. 1500-luvulla kylässä oli seitsemän kantatilaa, joista kaksi muuttui myöhemmin ratsutilaksi. Isossa reduktiossa Suosmeren tiloista muodostettiin kolme ratsutilaa, yksi sotilasvirkatalo ja yksi augmenttitila. Keskiajalla Suosmeressä toimi kiltalaitos. Suosmeressä on säilynyt sarkajaon aikainen tiivis ryhmäkylärakenne. Tilojen päärakennukset sijaitsevat kyläteiden varrella vieri vieressä.[2]

Lakkautettu Suosmeren koulu sijaitsee Vanhastakylästä Harjunpäähän kulkevan pyörätien varrella, peltoaukeiden laidassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Svenska ortnamn i Finland Institutet för de inhemska språken. Viitattu 24.10.2013. (ruotsiksi)
  2. Museovirasto: Suosmeren kylä rky.fi. Viitattu 11.11.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Avellan, Niilo J.: ”Entisen Ulvilan pitäjän maatilat II: Suosmeri”, Satakunta - Kotiseutututkimuksia III, s. 109–113. Toinen painos. Satakuntalainen osakunta, 1928. Näköisversio verkossa (pdf).
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.