Suomen Jääpalloliitto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Suomen jääpalloliitto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Jääpalloliitto - Finlands Bandyförbund ry.
Perustettu 1972
Kotipaikka Helsinki
Toiminnanjohtaja Tobias Karlsson [1]
Puheenjohtaja Antti Parviainen [2]
Hallitus (2023–2024) vpj. Timo Helavuori
Mika Mutikainen
Markus Saukkonen
Martti Lousti
Joni Hildén[3]
Erja Hoberg
Ilari Hepola[4]
Aiheesta muualla
Finbandy

Suomen Jääpalloliitto – Finlands Bandyförbund ry (SJPL) on suomalaisen jääpalloilun kattojärjestö. Se perustettiin 18. maaliskuuta 1972, kun Suomen Palloliiton jääpallojaosto eriytyi itsenäiseksi lajiliitokseen. Suomen Jääpalloliitto on Kansainvälisen jääpalloliiton, FIB:n, jäsen. Suomen Jääpalloliiton puheenjohtajana toimii Antti Parviainen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääpallo tuli Suomeen Pietarista 1890-luvun lopussa ja juurtui vankimmin Viipuriin. Lajin toi Suomeen viipurilainen kauppias ja jääpalloilija Otto Wächter. Jääpallotoiminta levisi Viipurista myös muualle maahan ja organisoitui Suomen Palloliiton perustamisen myötä 1907.

Ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin jo seuraavana vuonna 1908. Mestaruuden voitti helsinkiläinen Polyteknikkojen Urheiluseura kaadettuaan Helsingin IFK:n loppuottelussa 8–3. Nuorten SM-tason kilpailutoiminta käynnistyi alle 19-vuotiaiden ikäluokassa 1943. Suomen itsenäistymisen myötä 1917 aloitettiin maajoukkuetoiminta. 23. helmikuuta 1919 Suomi kohtasi Helsingissä ensimmäisessä maaottelussaan Ruotsin. Ottelu päättyi Suomen 4–1-voittoon.

Suomen Palloliitto oli yksi perustajajäsenistä, kun Kansainvälinen Jääpalloliitto perustettiin 1955. Jääpallo kuului Suomen Palloliiton ohjelmaan aina vuoteen 1972 asti, kunnes Suomen Jääpalloliitto perustettiin jääpalloilun itsenäiseksi lajiliitoksi. Oman liiton perustamista oli suunniteltu jo 1950-luvulla, mutta tuolloin oli vielä päätetty jatkaa Palloliiton alaisuudessa.

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Jääpalloliitto on saanut vuosina 2018–2023 Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustusta liikuntaa edistävien järjestöjen toimintaan yhteensä noin 853 000 euroa. Vuosittainen tuki on ollut vuodesta 2022 lähtien 145 000 euroa.[6]

Strategia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääpalloliitto uusi strategiansa keväällä 2021 ja se on voimassa vuodet 2021-2026. Strategian vision mukaan "Suomalainen jääpallo on kansainvälisesti menestyvä, yhteiskunnallisesti arvostettu ja laajalti harrastettu laji".[7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]