Suomen Saksan-instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Saksan-instituutti Berliinissä sijaitsee rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Kuva: Bernhard Ludewig

Suomen Saksan-instituutti (ruots. Finlandsinstitutet i Tyskland; saks. Finnland-Institut) on Suomen kulttuurin, tieteen ja talouden foorumi saksankielisessä Euroopassa. Instituutti neuvoo ja verkottaa eri toimijoita sekä tarjoaa yhteistyökumppaneidensa kanssa monipuolista ohjelmaa kulttuurista kiinnostuneille.

Suomen Saksan-instituutti sijaitsee osoitteessa Friedrichstraße 153 a 3. kerroksessa, Friedrichstraßen rautatieaseman lähellä.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutin keskeinen tehtävä on luoda kohtaamisia suomen- ja saksankielisten ammattilaisten välille sekä tukea pitkäaikaista yhteistyötä ja saksalais-suomalaista dialogia. Instituutti työskentelee projektiluontoisesti taiteilijoiden ja tieteentekijöiden kanssa, joskin painopiste on uusien sisältöjen, toiminta-alueiden ja formaattien kehittelyssä yhdessä saksalaisten, itävaltalaisten, sveitsiläisten sekä suomalaisten kumppaneiden kanssa.

Vuonna 1994 perustettu instituutti on Suomen ensimmäinen saksankielisessä maassa sijaitseva kulttuuri-instituutti. Se on sekä Helsingissä pääkonttoriaan pitävän Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n että EUNIC Berlinin eli Berliinin eurooppalaisten kulttuuri-instituuttien yhteisön jäsen[1]. Instituutti toimii suomen kulttuurin, tieteen ja talouden foorumina saksankielisessä Euroopassa.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutti tarjoaa yhdessä kumppaneidensa kanssa kulttuuriohjelmaa, joka esittelee suomalaisten kulttuuritapahtumien laajaa kirjoa. Tapahtumia on kaikkialla saksankielisessä Euroopassa, ja instituutti haluaa mahdollistaa erityisesti nuorten suomalaisten taiteilijoiden yhteistyöhankkeita saksankielisissä maissa.

Yhteistyössä suomalaisten ja saksankielisten tiedeorganisaatioiden, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkijaryhmien kanssa Suomen Saksan-instituutti järjestää eri tieteenalojen tapahtumia.

Tapahtumissa keskustellaan suomalaisesta talouselämästä kulloistenkin partnerien kanssa. Painopiste on luovassa taloudessa, taloustutkimuksessa ja innovaatioissa.

Kirjanurkkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Saksan-instituutin yleisölle avoimessa kirjanurkkauksessa voi työskennellä, lueskella ja lainata kirjoja kotiin. Lainattavissa on kirjallisuutta saksaksi, suomeksi sekä ruotsiksi. Valikoimassa on kauno- ja tietokirjallisuutta, lasten- ja nuortenkirjallisuutta, sarjakuvia, runoja sekä sanoma- ja aikakauslehtiä. Lisäksi kirjanurkkauksessa on internetyhteys.

Opinto- ja harjoitteluneuvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutin opinto- ja harjoitteluneuvoja järjestää informaatiotilaisuuksia koulutusmessuilla ja korkeakouluissa. Opiskelijat, jotka haluavat suorittaa osan opinnoistaan tai harjoittelunsa Suomessa, saavat halutessaan instituutilta ajankohtaista tiedotusmateriaalia tai voivat varata neuvonta-ajan.

Kiertonäyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutin kiertonäyttelyt esittelevät suomalaista kulttuuria, yhteiskuntaa ja historiaa. Instituutti tarjoaa näyttelyitä yhteistyökumppaneidensa käyttöön. [2] [3]

Linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Berliinin Eurooppalaisten kulttuuri-instituuttien yhteisö eunic-berlin.eu. Arkistoitu 15.6.2013. Viitattu 22.5.2013.
  2. Suomen Saksan-instituutti finnland-institut.de. Viitattu 22.5.2013.
  3. Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit instituutit.fi. Viitattu 22.5.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]