Suomen Rautatiehistoriallinen Seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Rautatiehistoriallinen Seura
Perustettu 1967
Toimiala rautatieharrastus
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä n. 1 080 (2015)
Puheenjohtaja Henri Hovi
Jäsenlehti Resiina
Aiheesta muualla
Sivusto

Suomen Rautatiehistoriallinen Seura ry (SRHS) on valtakunnallinen rautatieharrastusta edistävä järjestö. Seuran kotipaikka on Helsinki ja seura julkaisee yhdessä Museorautatieyhdistyksen kanssa Resiina-lehteä ja vaunut.org-verkkosivustoa. Seura järjestää jäsenilleen rautatieaiheisia kerhoiltoja ja matkoja erityisesti sellaisille Suomen rataosuuksille, joilla ei muuten ole matkustajaliikennettä. Seuran kautta järjestetään myös tutustumismatkoja ulkomaisiin rautateihin. Päätavoitteena toiminnassa on olla yhdysside suomalaisille rautatieharrastajille sekä rautatiehistoriallisen tiedon tallentaminen seuran lehteen ja verkkopalveluun[1]. Seura on jäsenenä alan edunvalvontajärjestössä Museorautatieliitto ry:ssä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys perustettiin vuonna 1967, ja se toimi vuoteen 1975 nimellä Veturien Ystävät ry. Seuran perustamiseen vaikutti tuolloin käynnissä ollut höyryveturiliikenteen alasajo Suomessa. SRHS:n perustaja ja ensimmäinen puheenjohtaja oli Arne Boström. Resiina-lehti perustettiin kaksi vuotta seuran perustamisen jälkeen. Alkuaikoja leimasi pyrkimys oman kaluston hankintaan, mutta tämä jäi melko varhaisessa vaiheessa paikallisten yhdistysten vastuulle SRHS:n keskittyessä yleiseen rautatiehistorian harrastustoimintaan.

Toiminta kuihtui 1970-luvun loppupuolella ja 1980-luvun alkupuolella höyryveturien kadottua rataverkolta. Kari Salon puheenjohtajakaudella 1987–1999 lehden julkaisussa tapahtuneet uudistukset saattoivat jäsenmäärän nousuun 1980-luvun loppuvuosina, ja se on noussut siitä asti vaihtelevalla tahdilla vuosittain[2]. Lari Nylundin puheenjohtajakaudella 2008–2014 jäsenmäärä harppasi merkittävästi ja saavutti ensi kerran 1 000 jäsenen rajan. Seuran pitkäaikainen jäsenyys ei ole harvinaista ja jäsenistössä on yhä useita henkilöitä, jotka ovat olleet toiminnassa mukana alusta asti.

SRHS ryhtyi ylläpitämään aiemmin yksityishenkilön hoidossa ollutta Vaunut.org -kuvastoa vuonna 2008. Jo ennen seuran aikoja merkittävässä asemassa ollut sivusto on noussut Suomen johtavaksi rautatieaiheisten kuvien arkistoksi[3]. Hieman myöhemmin seura ilmaantui Facebookiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Rautatiehistoriallinen Seura: Pääsivu Suomen Rautatiehistoriallinen Seura ry. Viitattu 28. tammikuuta 2015.
  2. Suomen Rautatiehistoriallinen Seura: Historia Suomen Rautatiehistoriallinen Seura ry. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 28. tammikuuta 2015.
  3. vaunut.org: Esittely SRHS ry ja MRY ry. Viitattu 28. tammikuuta 2015.