Sunderland

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Short Sunderland oli brittiläinen toisen maailmansodan aikainen lentovene.
Sunderland
Wearmouth Bridge, River Wear
Wearmouth Bridge, River Wear
Sunderlandin sijainti
Sunderlandin sijainti

Koordinaatit: 54°54′21.96″N, 1°22′52.07″WKoordinaatit: 54°54′21.96″N, 1°22′52.07″W

Valtio Iso-Britannia
Hallintoalue Koillis-Englanti
Metropolikreivikunta Tyne and Wear
Väkiluku (2001) 177 739
Suuntanumero(t) 0191

Sunderland on 281 000 asukkaan rannikkokaupunki Englannin itärannikolla. Se on telakoiden ja hiilikaivosten ympärille rakentunut teollisuuskaupunki, jota 1900-luvun lopulla vaivasi massatyöttömyys ja sosiaaliset ongelmat. Viimeinen telakka suljettiin 1988 ja viimeinen hiilikaivos 1994. Vauxin panimo suljettiin 1999.[1]

Uutta teollisuutta on noussut hitaasti alueelle, mm. Nissanin autotehdas, Nike ja Barclays. Eurooppalainen IT-teollisuus on alkanut sijoittaa tukitoimintojaan ja muita puhelinpalveluita alueelle.

Teollisuuskaupunkina Sunderland kärsi pahasti toisen maailmansodan pommituksista. Niinpä sen keskustasta tuhoutuivat monet vanhat rakennukset. Joitakin hienoja kirkkoja on jäljellä, mm. Arts and Crafts -tyylin hieno esimerkki St Andrew's Roker.[2]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sunderland ja läheinen Newcastle ovat kilpailleet keskenään erinäisissä asioissa joskus hyvinkin vihamielisesti jo vuosisatojen ajan. Kiistojen sanotaan juontavan juurensa Englannin sisällissotaa edeltävään aikaan, jolloin Newcastlen kaupungille myönnettiin yksinoikeus alueen kivihiilikauppaan. Keskinäinen kilpailu ilmenee nykyään etenkin kaupunkien jalkapalloseurojen välillä.

Sunderlandin kaupunki on tunnettu jalkapallojoukkuestaan Sunderland AFC, joka kuului aikoinaan Englannin menestyneimpiin jalkapalloseuroihin, ja joka pelaa Englannin Valioliigassa.

Sunderlandin ystävyyskaupunkeja ovat Saint-Nazaire Ranskassa ja Essen Saksassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaux Brewery Sunderland Wearside Online
  2. St. Andrew's Church Visit Sunderland